11 Ocak 2010 Pazartesi

KARLAR SABOTE EDER
















İngiltere'de son yıllarda görülmemiş bir hava muhalefeti engeli var futbola. Bu hafta, şu saate kadar tam 34 maç ertelendi ki daha bugün ve yarın oynanacak maçlar var. Onların akibetinin ne olacağı da muallak. Bunun 2 zararı olacak İngiliz futboluna. İlk zararı kısa vadedeki. Zaten devre arası vermeyen lig ve ilaveten 2 kupada mücadele eden takımlar (bunlardan bazıları Avrupa'da da yola devam ediyor) programın iyice sıkışması ile şubat-mart arasında iyice boğulacaklar. Bunun futbolsevere dönüşü ise bu aylarda nerede ise her gün maç izlemesi anlamına gelebilir. Uzun vadedeki zararı ise programın lig sonunda hafiften sarkması, bu yüzden dünya kupası için milli takımın geç toplanması demek. Kısacası kısa ve uzun vadedeki tüm problemler teknik adamları kara kara düşündürüyor. Alex Ferguson, cuma günü çıkan haberlere göre takımı Dubai'ye götürmeyi düşünüyordu. "Nasıl olsa mesaimiz yok, soğuktan donmanın anlamı da yok" diye düşündü herhalde. İngilizler, futbolda biliyorsunuz fena halde "tarihçidir". Herhangi bir maça başlarken hemen deplasmandaki takımın o sahada en son ne zaman kazandığını,en son kazandıklarında golü atan adamın, bugünkü maçta kimin ikinci göbekten kuzeni olduğunu, iki takım arasındaki tarihi maçlar şunu bunu ortaya dökerler. Kar tatli yine bu özelliklerini hortlattı. The Guardian da futbolun, İngiltere'de bu derece tatile girdiği son dönemi hatırlatmış. Yararlanalım.

1963 yılının başına gitmek lazım bunun için. Sıcaklık -5 ile-7 arasında deişiyor. 1740 yılından beri, İngiltere'deki en soğuk kışın yaşandığı, futbolun 2 ay boyunca felç olduğu, 11 marta kadar süren bu kabus dönemde, FA Cup 3. tur maçları, maç bazında toplam 261 kez ertelenmiş. 5 Ocakta başlayan tur, 66 gün sonra ancak bitirilebilmiş ki bu kupanın 91 yıllık tarihinin o güne kadarki en fazla kaosun yaşandığı dönemi olmuş. Bu 66 günde 22 farklı maç gününde oynanabilmiş mücadeleler. 32 eşleşmenin yarısı 10'dan daha fazla sayıda ertelenmiş. Örneğin Birmingham City-Bury maçı 14 kez ertelenmiş, 1 kez yarıda kalmış ve 1 kez de sonuç seebiyle tekrarlanmış. Lincoln-Coventry maçı 15 kez ertelenmiş. Rekor ise İskoçya'da. Stranraer-Airdrie FA Cup maçı tam 33 kez ertelenmiş. Barnsley bu dönemde 22 Aralık-12 Mart arası sadece 2 maç oynayabilmiş. İki ayaklı Lig Kupası öyle bir sarkıyor ki, finalinin ikinci ayağı sezon sonundaki FA Cup'tan da sonra oynanabiliyor.

Tabii bu ertelemeler bazı takımlara zararı olduğu gibi bazılarına da yaramış elbet. Öreğin Fulham, futbola uzun ara verildiği o dönemin başlangıcında küme düşme hattındaymış, ancak takımın sağ beki George Cohen'in evinin yakınlarındaki bir sahada antrenman yapma şansı bulunca bu arayı iyi atlatmışlar ve futbola tekrar dönüldüğünde 13 maç üstüste kaybetmeyip kümede kalmışlar. Öte yandan Brighton, stadyumundaki karları temizlemek isteyen, kulüp üyesi bir firma sahibinin, bu işi yaparken çimlere zarar vermesi sonucu, sezon sonuna kadar bir türlü toparlanamayıp küme düşmüş. Bazı FA Cup maçları tarafsız sahada oynanmış, takımlar hazırlık maçları yapmak için İrlanda'ya gitmişler. Örneğin Coventry City Dublin'de Manchester United ile 2-2 biten bir hazırlık maçı yapmış ve maçı 20.000 kişi izlemiş. Chelsea takımı menajeri Tommy Docherty takımı Malta'ya götürmüş.

Halifax bu dönemde ticari kafasını en çok çalıştıran takım. Daha önce bu hikayeye blogda da yer vermiştik, 2 Mart 1963'te, sahaları kaplayan bu buzdan yararlanmak isteyen Halifax Town kulübü, stadyumları The Shay'i bir buz pistine çevirmiş ve saati birkaç peniye hizmete açmış. Yüzlerce kişi akın etmiş ama toplamda bu işten 100 pound kazanan takım sene sonunda yine de dördüncü lige düşmüş.

Sezon sonunda Everton ve Tottenham arasında kıyasıya geçen lig yarışını, Goodison Park'ta rakibini, 67.650 seyirci önünde 1-0 mağlup eden Everton kazanıyor ve 24 yıl sonra şampiyon oluyor. Bu unutulmaz sezonun en fazla yardığı takım oluyor maviler.

Hiç yorum yok: