20 Şubat 2009 Cuma

ARAMIZDAKİ SENEGALLİLER

















Bir Fransızın penceresinden bakıyoruz aramızdaki Senegallilere… Fransa milli takımında -Fransız ırkının beyaz bir ırk olduğu düşünülürse- çok fazla Fransız olmayan, siyah adam var. Bu siyahi futbolcular ağırlıklı olarak Afrikalı devşirmesi, geriye kalanlar da Fransanın Karayiplerdeki sömürgeleri Guyana, Martinik , Guadeloupe ve Polonezya’dan… Fransız yakın futbol geçmişine Afrika asıllı futbolcular yön verdi diyebiliriz. Fransızların hem liglerinde, hem de ulusal takımlarında oynanan güce ve mücadeleye dayalı enerjik futbolu sağlamak siyahi futbolcularla mümkün oldu. Fransa milli takımında, 1998 Dünya kupasının kazanılmasından bu yana var olan Senegal asıllı oyuncuların sayısı giderek arttı. 1998 ‘de kazanılan Dünya Kupası kadrosunda Senegal asıllı olan sadece Patrick Viera vardı. Ancak bugün Fransız milli takım kadrosunda bulunan ya da zaman zaman milli takıma çağrılan birçok Senegal asıllı oyuncu var.

Fransız milli takımının en değerli Senegal asıllı oyuncusu kuşkusuz Patrick Viera. 106 kez Les Bleus formasını giyen Viera, Avrupa’nın çok önemli takımlarında oynamış bir oyuncu. Son zamanlarda çok revaçta olan ve ortasaha oyucuları için kullanılan “box-to-box” kavramının, somut hallerini ilk kez gördüğümüz adamlardan biri Viera. Futbol yaşı olarak kemale ermiş olan Viera, 2006 yılından sonra kaptanlığını yaptığı Fransa milli takımının 106 kez formasını giyerek Fransız futbol tarihine geçti.

Peki Fransa’nın diğer Senegal asıllı oyuncuları kimler? En önemlilerinden biri Manchester United forması giyen Patrice Evra. Ertem Şener’in sık sık değindiği gibi 23 kardeşi var Evra’nın… Evra hem Manchester United, hem de Fransa milli takımının en önemli oyuncularından biri. Solbekte oynuyor ve 17 kez Fransa A milli takım formasını giydi.

Bir diğer Senegal asıllı oyuncu da defanstan. Sağbek oyuncusu Bacary Sagna ‘dan bahsediyorum. Futbolunu çok beğendiğim Sagna, Arsene Wenger’in keşiflerinden. Sagnol ‘un futbolu bırakmasıyla, Fransa milli takımında daha çok şans bulacaktır.











Over-rated bir oyuncu mu, değil mi? henüz karar veremedi birçok kişi. Ancak Bafétimbi Gomis gerçekten güçlü ve hızlı bir forvet. Euro 2008 Fransa kadrosunda, Domenech’in sürprizi olmuştu herkese. Euro 2008′de şans aldığı dilimlerde iyi de oynadı. Ancak bu sezon ligde St. Etienne ile birlikte düşüşte…

Armand Traoré henüz Fransa A milli takım formasını giymemiş olsa da, gelecekte önemli bir oyuncu olacağını düşünüyorum. Fransa milli takımının, Evra ve Abidal’den sonraki solbeki olabilir. Arsene Wenger’in bir bildiği olduğunu Traore’yi izleyince anlayabiliyorsunuz.

Yazının kapsamını Fransa A milli takımıyla sınırlandırdım. Ancak alttan gelen çok sağlam Senegal asıllı oyuncular var. Onlara daha sonra değineceğim.

Görüldüğü üzere Fransa’nın Afrikayı sömürüsü başka bir şekilde devam ediyor. Sadece Senegalden devşirilen oyuncuların bile Fransa futbolunda ne kadar önemli olduklarını görebiliyoruz. Bu futbolcuların birçoğunun Fransız takımlarının altyapılarında yetişdikleri de bir gerçek, ancak ben bu konuda tarafsız değilim. FIFA ‘nın da bu düzeni değiştirecek birşeyler yapması mümkün gözükmüyor.

2002 Dünya Kupasında Senegal’in Fransa milli takımına verdiği ders eşsiz bir rövanştı Senegalliler için. Yazıya bir Fransızın pencerisinden bakarak girmiştim. Yazının sonuyla birlikte ; tarihin tekerrür etmesi için Senegal saflarında bekliyor olacağım!

by LeFoot

3 yorum:

Emir dedi ki...

Açıkçası Vieira dışında saydığın oyuncuların hiçbirinin Senegal asıllı olduğunu bilmiyodum. Gomis dışındakilerin hepsinin de ortak özelliği kalbur üstü takımlarda forma giyiyo olmaları. Gomis de zaten çok genç onu da ilerde büyük takımlarda görme ihtimalimiz var.

Peki el hadji diouf'un liverpool macerasını saymassak öz senegallilerden bu denli iyi adamlar neden çıkmıyo acaba? hepsi genelde ortalama veya ortalamanın altında takımlarda oynuyolar..

CaRtMaNtR dedi ki...

Fransa'nın havuzu dışında kalıp Senegal forması giyen Senegalliler burdaki isimlere göre biraz defolu isimler olduğundan pek çoğu daha ortalama takımlarda forma giyiyor. Zaten Mali'li Kanoute dışında benim bildiği Fransa forması yerine Afrika'yı tercih etmiş pek fazla üst düzey oyuncu'da (geç patlayan Drogba gibi isimleri dışında cidden böyle oyuncular varsa bende unuttuğum yada gözden kaçırdığım isimleri görmek isterim) yok.

Manu dedi ki...

madrid in sakat diarrası..fransa yerine mali milli takımını seçti diye okumuştum sanki bi yerde..ama her an R ye takabilirim.emin değilim. :)