2 Şubat 2009 Pazartesi
ORDA BİR ÜLKE VAR UZAKTA
İki parça olan ülkenin Güney tarafında oynanan futbol, günden güne Avrupadaki popularitesini artırırken, Kuzey tarafında oynanan futbol ise ambargoların altında ezilmeye devam ediyor. Eski bir İngiliz sömürgesi olan Kıbrıs adasında futbol , 1878 yılında adayı Osmanlı İmparatorluğu’ndan kiralayan İngiltere’nin, adaya ayak basmasıyla başlamış. Adada ilk futbol oynayanlar adadaki İngiliz askerleri olmuş ve aynen Türkiye tarihindeki gibi futbol hızla yayılmış ve adadaki halk arasında da oynanmaya başlanmış.
Adadaki iki toplum ortak organizasyonlarla futbol oynamışlar uzun bir dönem, ancak ilerleyen süreçte aralarında sorunlar yaşanmış. 1934 yılında Kıbrıs Futbol Federasyonu kurulmuş. 1934-55 yılları arasında iki toplum zaman zaman sorunlar yaşasa da müsabakalar oynanmış. Ancak 1955 yılında bu işleyiş tıkanmış. Bunun ardından Kıbrıslı Türkler, Kıbrıs Futbol Federasyonundan ihraç edilmiş ve kendi federasyonlarını kurmuşlar. Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu ne FIFA’ya, ne de UEFA’ya üye olabilmiş.
Tarihi ayrıntıları elimden geldiğince hızlı geçmeye çalışıyorum. Ancak şunları özetlemeliyim; Kıbrıs’ta 1963-1974 yılları arasında bir savaş yaşandı. 1974’te sona eren savaşın ardından Kıbrısın Kuzey tarafında 1983 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adıyla bir devlet kuruldu. Şu an bu devlet uluslararası düzeyde tanınmadığından, herhangi alandaki bir oluşumu hiçbir uluslararası organizasyona katılamıyor. Bu izolasyonlardan en fazla nasibini alan ise adadaki futbol...
Adanın kuzeyinde sezon sonu sadece şampiyonun belirlendiği ve çeşitli yerel kupaların düzenlendiği futbol organizasyonları mevcut. Bizim şampiyonumuz, Avrupa’ya gidemiyor. Dolayısıyla takımlarımızın tek hedefi lig şampiyonluğu oluyor. Dış dünyaya açılamamak adanın futboluna olan ilgiyi her ne kadar baltalasa da, Kıbrıs liglerinde çok çekişmeli ve ateşli maçlar oynanıyor.
Şu an KKTC Birinci Liginde, 14 takım var. Bu takımlarin isimleri; Mağusa Türk Gücü, Çetinkaya, Gönyeli, Binatlı, Ozanköy, Lapta, Tatlısu, Yeniboğaziçi, Türkocağı, Cihangir, Türkmenköy,B.Bağcıl, Yeşilova ve Küçük Kaymaklı. Başkent Lefkoşa’nın ligde 3 takımı(Çetinkaya, Gönyeli, Küçük Kaymaklı) var.
Lig tarihinde Çetinkaya’nın 12, Gönyeli’nin 8 ve Mağusa Türk Gücü’nün 7 şampiyonluğu var. Çetinkaya Kıbrıs liglerinin Los Millionarios’u. 1934 Kıbrıs Futbol Federasyonunun kurucu üyelerinden olan Çetinkaya, ülkenin en zengin ve en prestijli takımı. Başkentteki yüksek zümrenin desteklediği takımın renkleri sarı-kırmızı. Mağusa Türk Gücü ise Kıbrıs’ın en ateşli taraftarına sahip takımı. Kıbrıs’ın sahil şehri Mağusa’nın en köklü takımı Mağusa Türk Gücü(MTG) maçlarını genellikle çoşkulu taraftarı önünde oynuyor. MTG’nin Ultracrows isminde ultra hareketine dahil bir taraftar oluşumu var. Gönyeli ise, Başkent Lefkoşa’ya bağlı, başkentle içiçe bir kent. Onların da Red&White isminde ateşli bir taraftar grupları var.
Kıbrıs futbolu hakkında ilerde daha detaylı bilgi vereceğim ancak bu yazının kapsamını daraltmak açısından bazı önemli noktaları atlıyorum. Kıbrıs Liginde de diğer ülkeler gibi yabancı futbolcular çok önemli. Ülke futbolunda yabancılar genellikle Afrika, nadiren de Balkan ülkelerinden tercih edilirken, son yıllarda ülkeye giren bazı menejerler sayesinde Brezilyalı futbolcularda tercih edilir oldu. Oysa geçmiş yıllarda Afrikalı futbolcular ligin neredeyse her takımında tercih ediliyorlardı.
Takımlar zaman zaman Türkiye’den de transfer yapıyorlar. Türkiye alt liglerinden veya Türkiye’nin büyük takımlarının altyapılarından yetişen bazı düşük potansiyelli oyuncular takımlarımızda oynuyorlar.
Güney kesiminde oynanan futbol ile Kuzey’de oynanan futbol arasında kalite anlamında bir değerlendirme yapmak, birbirimizle karşılaşamadığımız için her ne kadar mümkün görünmese de Güney kesimi takımlarının son yıllarda yaptığı atılım aslında bize bu sorunun cevabını veriyor. Nüfus ve ekonomik olarak bizden daha güçlü olan Güney Kıbrıs, futbolda da bunun olumlu yansımalarını yaşıyor.
Kuzey tarafının son dönemde ülke futbolu üzerindeki ambargoları kaldırmak için yaptığı girişimler maalesef sonuçsuz kalıyor. Olay politik sebepler yüzünden sürekli sonuçsuz kalıyor. Bu işe en son Platini’de el attı ancak yine olmadı. Bir taraftar olarak beni oldukça olumsuz etkileyen futbol üzerindeki ambargolar, bu ligin futbolcularını ve diğer pozisyonlardaki bireylerini neredeyse eziyor.
Kuzey Kıbrıs Futbol Federasyonunun FIFA'ya üye olamayan, tanınmamış ülkelerin üye olduğu NF Board'a üye olduğunu da belirtmek isterim. Kuzey Kıbrıs milli takımı NF Board’un organizasyonu olan FIFI Wild Kupası ‘nda 2006’da şampiyon olmuştu.
Ambargolar altında ezilen Kuzey Kıbrıs futbolunun birgün bu durumdan kurtulmasını hayal edebiliyoruz sadece. FIFA’ya üye ülkelerin takımları ile hazırlık maçı bile yapamıyor bu ülkenin takımları. Belki birgün diyebiliyorum sadece ve sadece!
by LeFoot
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
11 yorum:
Hoşgeldin ve ellerine sağlık ...
Öncelikle hoşgeldin...Teşekkürler bu güzel yazı için...Acaba rengi sarı-lacivert olan bi takım var mı,bizde gönlümüzce onu destekleriz kısmet belki bi gün Kıbrısa gelip maçınıda izleriz Sarı-Lacivertli takımın :)
Ferman
Zamanında bizim Dardanelspor KKTC'den bi takımla hazırlık maçı yapmıştı.O ara UEFA ceza vericek,Dardanel liglerden men edilecek dedilerdi,çok korkmuştuk.
Teşekkür ederim... Aradığın takım Kıbrıs 2. liginde oynayan Doğan Türk Birliği sanırım. Kulüp logosu birkaç yıl önceye kadar Fenerbahçe logosu ile aynıydı ancak birkaç yıl önce değiştirilmişti.
Ibo kardeim, hayirLisi oLsun cok guzeL bir yazi ve tebrikLer..
Ben Deniz, YenDuzen'de yaziyorum, Okan DagLi iLe beraber sayfamiz var. Ultracrows sitesinde de bir yazimiz cikmisti...
Bu bLog'u surekLi takip ediyorum, simdi daha da sIk takip edecegim...
Ellerine sagLik, koLay geLsin...
a çok güzel yazı. Benimde annemin annesi tarafından gelen bir kıbrıslılık var lakin gel gör ki bir kere gelemedim o taraflara :)
@ deNNis
Teşekkür ederim. Yazılarınızı şu an okuyorum. Çok güzel yazılar yazmışsınız.
@ Barad-dur
hoşbulduk ve teşekkürler...
@ Joe Jonese Atesdagli
beklerim o zaman bahar aylarında Kıbrıs'a :) İngilteredeki soğuk havaların ardından güzel gelebilir buralar.
Hosgeldin. Bilgilendirici bir yazi ellerine saglik. Ultracrows hakkinda bir yazi harika olurdu.
Artık Kıbrısda benimde takımım var Doğan Türk Birliği,inşallah 1.lige yükselirler.İnşallah internette klup ile ilgili bi şeyler bulurum...Yeni yazılarını dört gözle bekliyoruz LeFoot,sağlıcakla :)
Ferman
Hoş geldin Le Foot. Kıbrıs için gerçekten çok üzülüyorum ve anlam veremiyorum. Özellikle siyasal olaylarda da durum bu. Kıbrıs her şekilde kollanırken Kuzey Kıbrıs illegal görülüyor. Şöven bir insan değilimdir ama çok rahatsız edici bir durum...
UltraCrows'un kurucularından ve şu anda başkan pozisyonunda olan ben ismimizi her aradığımda popüler sitelerde "ateşli taraftar" olarak gördükçe seviniyorum.
Keşke bir de dünya bizi "insan" olarak kabul etse... Ama "No to racism" diyen "FA" uzantılı organizasyonlar esas racism'i kendileri yapıyor.
Türkiye'nin birçok taraftar gurubu ile güzel ilişkilerimiz var. Hatta Pankart.org da TC dışında tek yer verilen takım biziz.
Daha fazla bilgi için bizi www.ultracrows.org dan takip edebilirsiniz.
Buradaki durumları, hangi zorluklar altında futbol oynandığını ve maçlara gidildiğini görseniz bir o kadar daha hayranlık duyarsınız bundan eminim.
Tekrar teşekkürler...
Ha bir de Çetinkaya hakkındaki yorumla ilgili : Çetinkaya dediğiniz gibi Lefkoşanın zengin zümresinin takımı, ama herhalde Lefkoşa'da zengin kalmamış olacak ki şampiyonluk maçlarında toplam 50 kişiye oynuyorlar. (Futbolcu eş dost ve akrabaları yöneticiler dahil). Yani yanlış anlaşılmasın diye söylüyorum, Çetinkaya şu anda tahmin ettiğiniz gibi GS-FB değil. Anca geçmişte şampiyonluklar yaşamış zengin bir Belediye takımı hüviyetindedir.
Yorum Gönder