Daha önce futbol akademilerinden ve çocuk yaşlardaki futbolcu adaylarının Türkiye dışında nasıl yeşil sahalara hazırlandığını gösteren bir kaç örnek vermiştik.
Talent Pool,
Kadji Spor Akademisi veya
FC Utrecht'in maç günü aktiviteleri bunlardan birkaçıydı. Şimdi Merseyside'dan bir örnekten bahsedeceğiz. Everton'ın bir yaz okulu olarak başlayan daha sonra da normal sezonda da devam eden "
Everton Football Club Study Support Centre" yani Türkçeye çevirirsek Everton Destek ve Çalışma Merkezi'nden.
2001 yılında açılmış bir eğitim merkezi. Sponsor destekleri ve Everton'ın kendi imkanları ile bugüne kadar 200 okuldan toplam 8.000 çocuğa eğitim verilmiş. Destek veren firmalar bilgisayar şirketlerinden halı fabrikalarına, piyango şirketlerinden kurtarma şirketlerine kadar geniş bir yelpazede sıralanıyor. Bu firmaların tümü projeye gönüllü olarak katılıyorlar. Herhangi bir gelir kaygısı gütmeden. Amaç genel olarak bu merkeze gelen çocukların iletişim becerilerini, İngiliz diline olan kabiliyetlerini, bilgisayar kullanma becerilerini ve son 2 senedir başlayan yeni uygulamalarla müzik, sinema, edebiyat, fotoğrafçılık konusundaki yeteneklerini ortaya çıkarmak ve geliştirmek. Merkeze gelen çocukların tümü bir bilgisayar başına oturtuluyor, tabi kendini yalnız hissetmemeleri için taraftarı oldukları kulübün birkaç oyuncusu onlara sürekli eşlik ediyor. Benim izlediğim tanıtımda Jagielka ve Yobo o gün çocuklarla beraberdi örneğin. İleride bir futbol spikeri ya da yayıncı olmak isteyenler için pratik yapabilecekleri ufak çaplı bir haber stüdyosu ve naklen yayın merkezi bile kurulmuş durumda. Düzenli olarak edebiyat, sinema ve sanat dünyasından isimler çağırılarak konferanslar verdiriliyor ve futbol sahalarındaki holiganizm, ırkçılık, şiddet gibi kavramlardan uzak durmaları öğütleniyor. Proje Liverpool bölgesindeki tüm okullardan ve öğretmenlerden onay almış durumda. Zaten 7 yılda 8.000 rakamı kolay kolay başarılabilecek bir iş değil. Tabi işin bir de kamu hizmeti yönü var. Everton bu gençlerin okul sonrası aktivitelerini bir düzene sokma ve onları gereksiz aktivitelerde zaman kaybı yerine yeteneklerini geliştirmesi konusunda onlara yardımcı oluyor ve ailelerin de büyük desteğini alıyor tabi. Normal spor veya futbol okullarından farklı bir oluşum tabi zira Everton'ın zaten bir futbol akademisi ve futbol dışındaki bazı sporları destekleyen (bisiklet, golf gibi) yaz okulları var. Bu merkez daha çok sosyal hayata yönelik bir proje. Ama elde edilen kazanç, bağlılık ve sinerji futbol okullarıyla yarışacak seviyede. Çocuklar taraftarı oldukları kulübün bir parçası olduğunu hissetmeye başlıyorlar çok erken yaşlarda. İngiliz daha 7 yaşındayken eğitim merkezinde çocuğun aklına ırkçılığın nasıl bir şey olduğunu "FC Everton" markasıyla sokuyor. O çocuk o kavramı kulübü vasıtasıyla öğreniyor. Bağlılığının daha da artacağını tahmin etmek zor değil.
Bizim de yaz okullarımız var meşhur. Gençlere hiçbir şey katmayan. Onlar için adeta bir külfet haline dönüşmüş ve ailelerin çocuklarını bazen zorla gönderdikleri aktivitelerden oluşan bir dolu kurumun yaz okulları. Büyük kulüplerimizin bu tür organizasyonları hiç yok zaten. Yaz okulları 3 ay boyunca gençlerin kafasını yoracak ve onların zamanını alacak aktivitelerden öteye gitmiyorlar. Zaten böyle bir merkez kurulsa dahi orada çocuklarla beraber olacak futbolcu bulu muyuz bilemem. Bizim futbolcularımız antrenman sonrası arkadaşlarının giyim mağazasının ya da kebapçısının açılışına katılmayı seviyorlar. Kulüplerimizin de zaten bu haldeyken bir de iletişim becerileri, sanat dallarına olan yetenekleri geliştirme gibi faaliyetlere zaman ayıracağını hiç mi hiç zannetmiyorum. Üstelik bu kulüpler Türkiye'nin en büyük kulüpleri. Everton'ın merkezine benzer oluşumlar içine giren kulüpleri sayıyorum Arsenal, Aston Villa, Barnsley, Blackburn Rovers, Birmingham City, Bolton Wanderers, Boston United, Bradford City, Brighton and Hove Albion, Brentford City, Burnley FC, Coventry City, Derby County, Fulham, Everton, Crystal Palace, Bournemouth, Grimsby, Ipswich Town, Hartlepool, Mansfield, Walsall, Watford..........ve yaklaşık 50 kulüp daha....İşin maddi destekle ilgisi yok gördüğünüz gibi. Zaten sistemin nerede ise tümü sponsor desteği ile dönüyor. Eğer İngiltere Division 2 kulübü bile böyle bir çalışmanın içine girebiliyorsa 25 milyonluk cumhuriyetlerin ve Avrupa Fatihlerinin de bu işe girmesi gerekir diye düşünüyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder