25 Mart 2009 Çarşamba

YAŞKEN EĞİLEN BİR AĞAÇ: STEVE COPPELL




















Geçtiğimiz salı günü teknik direktörlük kariyerindeki 1000. maçına çıktı Reading hocası Steve Coppell. Hafta sonu Crystal Palace karşısında da 1001. maçına. 36 yıldır İngiliz futbolunun içinde aktif olarak yer alıyor. Şu an 53 yaşında. 53 yaşında bir teknik adamın kariyerindeki 1000. maçına çıkması için her sene takımların ortalama 50 maç oynadığı bir ülkede teknik adamlık kariyerine çok erken başlaması gerekiyor. Coppell da öyle yaptı. Çok erken başladı kariyerine. Crystal Palace soyunma odasına ilk girdiğinde yaşı 28'di Coppell'ın. O gün bana "50 yaşının başlarında 1000. maçına çıkacaksın deseler, şaka yapıyorsunuz derdim" diyor. Reading'in başında önemli başarılara imza atan adamın ilginç hikayesini anlatalım.

11 yaşında İngiltere'nin orta dereceli okullarından Liverpool'daki Calderstones School'da öğrenim görmeye başladı Coppell. Bir gün okul bahçesinde gezinirken öğrencilerden oluşan bir müzik grubunun performans verdiğini görüp kalabalığa yöneldi. The Quarrymen adındaki grubun vokalisti 16 yaşında John Lennon isimli bir gençti. Lennon'la aynı dönemde öğrenim gördükten sonra 18 yaşında Tranmere Rovers'da futbola başladı. 2 sene sonra Manchester Uniteda transfer oldu. 8 sene boyunca ilk onbirin değişmez oyuncusu olan Coppell 1977'de FA Cup'ı kaldıran takımın kadrosundaydı. 1982 yılında onu futboldan koparan talihsiz sakatlık geldi. 1982 Dünya Kupası elemelerinde Mcaristan'a karşı oynanan bir maçta dizine aldığı bir darbe sonucu diz kapağı parçalandı. O darbeyi "birisi dizimde havai fişek patlatmış gibiydi" diye hatırlıyor Coppell. Bir dolu ameliyat geçirdi ama 28 yaşında futbolu bırakmak zorunda kaldı. Bıraktığında 1977-81 arası üstüste 207 maçta aralıksız oynayarak Manchester United rekorunu kırmıştı. Bu rekor hala kırılabilmiş değil.

























1984 yılında halen 28 yaşındayken Coppell Crystal Palace'ın başına getirildi. Bu onu İngiliz futbol tarihinin en genç teknik adamı yaptı. Takımın başına geldiğinde ondan daha yaşlı bir dolu oyuncu vardı takımda. İşi çok zordu, ama takımın başında kaldığı 9 yıl içinde, önce onları 1. Lig'e yükseltti, sonra da kulüp tarihinin en yüksek derecesi olan lig üçüncüğüne taşıdı ve FA Cup Finali'ne yükseltti. İngiliz futbolunun simge isimlerinden Ian Wright onun isteğiyle amatör ligden Crystal Palace'a transfer edildi. Kulüp 1993'te ligden düşünce istifasını verdi Coppell. 2000 yılına kadar Palace'da Futbol Direktörü, scout gibi çeşitli kademeler olmak üzere dört kez görev aldı. Artık simge bir isme dönüşmüştü. Kısa süreli Brentford macerasından mddi sıkıntılar nedeni ile ayrılıp Brighton&Hove Albion'un başına geçti. Takımı Division Two'nun tepesinde iken Reading'den gelen teklifi kabul edip lig atladı. Göreve geldikten 2 yıl sonra takımı kulüp tarihinde ilk kez Premier Lig'e yükseltti. Sadece 2 yenilgiyle aldıkları 106 puan hala Championship için bir rekor. Takım Premier Ligg'deki ilk sezonunda düşme hattının en büyük adayıydı. Lig bittiğinde ise UEFA Kupası vizesini bir sırayla kaçırmışlardı. Bu Coppell'ın popülaritesini daha da artırdı. Am izleyen sezon bir kabus oldu. Ligde kalma şansını son hafta kaybettiler ve Championship'e döndüler. Bu sezon bir dönüş daha yapmak hedefindeler. Şu anda lig üçüncüsü durumundalar ve doğrudan Premier Lig'e yükselecek ilk iki sırayla 4 puanlık bir farkları var.

"Crystal Palace'ın başına geçtiğimdeki ilk deplamanımı hatırlıyorum" diyor Coppell. "Yanımda benden yaşça büyük yardımcım Ian Evans, part-time takım doktorumuz ve malzemecilik ile saha komiserliğini aynı anda götüren bir elemanımız vardı. Sadece 4 kişiydik ve kulübe ekibinin en genci bendim. Bugün ise ikinci ligde mücadele etmemize rağmen teknik ekibimiz 9-10 kişiden oluşuyor."

İngiliz futbolunun en saygın isimlerinden birisi Coppell. 28 yaşında teknik adamlığa başlayıp bu derece önemli işlere imza atmak kolay değil. Türkiye'de 28 yaşında bir hocanın soyunma odasına girdiği andaki halini ve en ufak başarısızlığında alacağı tepkileri düşünün. Kulüp efsanelerinden Bülent Korkmaz'ın 3 maçta ne hale getirildiği bunun en yakın örneği. Günümüzde Coppell'ın örneklerini bulmak çok zor. Benim bildiğim tek örnek Arjantin'de. Club Atlético Lanús'un 28 yaşındaki hocası Luis Zubeldia. 23 yaşında emekli olmak zorunda kaldı Zubeldia. Sebebi, tesadüf, aynen Coppell gibi bir diz sakatlığı. 2005-08 yılları arasında takımın başında olan ve 2007 Apertura şampiyonluğunu Lanus'a getiren Ramon Cabrera'nın yardımcısıydı. Cabrera görevi geçen yıl bırakınca görevi üstlendi.

2 yorum:

İsmail Şayan dedi ki...

@ Flying Dutchman

Bu Zubeldia'nın, Osvaldo Juan Zubeldia ile bir akrabalığı olup olmadığı konusunda bir bilginiz var mı?

Minero dedi ki...

Merak ettiğim o yaştaki bir insanın nasıl kendinden büyük futbolculara direktif verdiği ya da kızdığıdır?