2 Mart 2009 Pazartesi

İNDİRİM Mİ? O NE Kİ?


Kombineler hakkında karşılaştırmalı kaç yazı yazdım ben unuttum. Özellikle fiyat açısından Avrupa'nın en pahalı kombinelerini ödediğimizi ve kombine biletlerin edinimi sırasında çekilen çileyi anlattık. 10 Şubat'ta bloga Sunderland'in gelecek yıl tüm dünyayı vuran ekonomik kriz sebebiyle kombine bilet fiyatlarını indireceğini yazmıştık. Başkan Niall Quinn "ekonomik kriz tüm dünyayı olduğu gibi bizim taraftarlarımızın da maddi durumunu olumsuz etkiledi. Onların bu kriz ortamında ekonomik durumları sebebiyle kulübe olan desteklerinden mahrum kalmayı istemiyoruz, bu konuda ahlaki bir sorumluluğumuz var" diyordu. Yazıya yorum yapan okuyuculardan hebenneka "kombine kuyruğunda 41000 bekleyeni olan Arsenal da indirir mi acep?" diye sormuştu. Cevap geldi efendim. Arsenal bilet fiyatlarını indirmese de dondurdu ve gelecek sezon kombine bilet fiyatlarının hiçbirine zam yapmayacak. Aston Villa, Tottenham, Chelsea ve Hull City de fiyatları dondurma kararı aldılar. Everton, Sunderland, Manchester City, Newcastle ve Portsmouth ise bilet fiyatlarını indiriyor. Üstelik Everton ve Portsmouth'un yeni bir stadyum inşası ile ilgili ciddi planları var. Geri kalan 10 kulüpten de önümüzdeki günlerde açıklama bekleniyor. Hollanda kulüpleri de benzer şekilde hareket edip en azından fiyatları sabitleyecekler. Tahminim İskoç kulüplerinin de güneydeki akımdan etkilenerek bu yola başvuracağı.

Everton'ın gelecek sezonki en ucuz bilet fiyatı 399 pound (446 euro) olacak ve bu fiyat 16 yaş altındakiler için 149 pound (166 euro) olarak belirlenecek. Sunderland ise tüm bilet fiyatlarında en az 30 pound indirime gidecek ve daha da ötesi 16 yaş altı seyirciler yanlarında bir yetişkin bulunması halinde 19 pound (evet ondokuz) karşılığı sezonluk bilete sahip olacaklar. Newcastle fiyatlarda % 9'luk bir indirime gitti ve en ucuz bilet fiyatı 500 poundun (559 euro) altına çekildi. Ayrıca indirimler için kabul edilen yaş sınırını 16'dan 18' çektiler. Portsmouth 120 pounda varan indirimlere gitti ve en ucuz kombine fiyatını 575 pounda (643 euro) çekti. Manchester City ise (hani şu ticarethane) fiyatları % 7 oranında düşürecek.

Türkiye'deki kulüplerin hele Avrupa'nın en pahalı kombinelerini satan Fenerbahçe ve (teknoloji harikası ve konfor timsali Ali Sami Yen Stadı'nda maçlarını oynayan) Galatasaray'ın tavrını çok merak ediyorum. Futbol Taraftarları Federasyonu'nun yetkilisi Steve Powell şöyle diyor. Gidip Aziz Yıldırım ve Adnan Polat'a yemeklerden önce ve sonra üçer kez okutmak gerekiyor. "Kulüpler sonunda ülkedeki kombine fiyatlarının oldukça yüksek olduğunu farketmeye başladılar, ayrıca her 10 taraftar içinde 24 yaşın altında olanların sayısının 1'in de altına düşmesi tribünlerin geleceği için hiç iyi sinyaller vermiyor, hepimiz bu oyunu seviyoruz ama takıma olan sadakatimizin kanıtlarından birisinden mahrum kalmak istemiyoruz." Powell bereket Türkiye'de yaşamıyor. Zira aylar önce yaptığım kısa araştırma sonucu elde ettiği verileri bir daha paylaşayım. Kulüplerin ortalama kombine bilet fiyatları.

İngiltere: Manchester United: 896 EUR, Chelsea 980 EUR, 780 EUR, Blackburn Rovers 450 EUR, Wigan Athletic 350 EUR

Almanya: Bayern Munchen 530 EUR, Schalke 04 460 EUR, Hamburg 403 EUR, Borussia Dortmund 369 EUR, Hoffenheim 216 EUR

Hollanda: PSV Eindhoven: 405 EUR, Ajax 452 EUR, Feyenoord 337 EUR, Groningen 217 EUR, Heracles Almelo 190 EUR

Türkiye: Fenerbahçe 944 EUR, Galatasaray 906 EUR, Beşiktaş 561 EUR, Trabzonspor 275 EUR, Eskişehirspor 317 EUR

Ha milli gelir olayına hiç girmeyeceğim, zira artık insanlar o tarafını kavramıştır. Yukarıdaki bilet fiyatlarını Brunei Sultanı'na göstersem "yahu benim hazine yalanmış" diye Hint Okyanusu'na vurur kendini.

1 yorum:

ziggytheking dedi ki...

Sezonluk bilet olayında bir de sezon içerisinde önemli! maçlar öncesinde yapılan indirimlerle mağdur edilen sezonluk biletini almış sadık taraftar var ki burası da ayrı bir yazı konusudur herhalde. Eskişehirspor kombinesi olan bir grup arkadaş bu indirimlerin seneye alınacak kombinelere yansıtılması konusunda sanırsam yönetime dilekçe verecekler. Ne dersiniz dikkate alınırlar mı?

Gerçi taraftarı olmasam da benim de Gençlerbirliği biletim var ve ben çok memnunum. Toplamda 10 dakikada almıştım, hem de hiç sıra beklemeden! Ne stada girmek için ne de sezonluk bileti almak için :)

Ayrıca Dutchman'e sesleniyorum. Out of 105x68'e girmeye talibim! :)