2 Mart 2009 Pazartesi

METALIST KHARKIV


















Bundan 6 ay önceye gidelim. 2 Eylül 2008 tarihi. UEFA Kupası 1. tur maçlarının kurası çekileli bir kaç gün olmuştu ve Türk kamuoyu kupada mücadeleeden 2 takımın da grup müsabakalarına kalacağından emindi. Galatasaray İsviçre'nin Bellinzona takımı ile eşleşmişken Beşiktaşda Ukrayna'da adı sanı duyulmamış, bizim basının en sevdiği terimler olan "üzümlü kek", "köy takımı", "5. sınıf takım" türü hitapları, takımı hiç analiz etmeden kullanabileceği bir takımla eşleşmişti. Türk futbol izleyicisinin Ukrayna'da Dinamo Kiev'den başka takımların da olduğunun farkına varması Shakhtar Donetsk'in çıkışına denk gelir. Ama Metalist? Kimse tanımıyordu. İtiraf edelim, ben de "Metalist" adı altında bir takım olduğunu ve Karkov şehrini temsil ettiğini biliyordum ama ötesi karanlıktı ve tek bir oyuncu ismi veremezdim. Bugün o takım için UEFA Kupası'nı kazanma şansı olduğu iddia ediliyor. 18 Eylül'de İstanbul İnönü Stadı'nda aldıkları 1-0'lık mağlubiyet kupada şu ana kadar aldıkları tek yenilgi olarak kaldı. Ukrayna'da 4-1 kazandıkları rövanş maçında yedikleri golden beri 6 maçtır gol yemiyorlar. Alman Ligi'nin lideri Hertha Berlin, Yunan futbolunu tam bir hakimiyet altına alan Olympiakos, Galatasaray ve Benfica'nın olduğu gruptan lider olarak çıktılar. Herkes adlarını ezbere biliyor. Beşiktaş maçından beri oynadıkları 6 maçın 4 tanesinin 1-0 bitmesi de Murat Özarı-Fikret Engin ekolü ulemayı hortlattı. "Kısır takım abi, zevk vermiyor". İkisi olsa şimdi "bu takımın kendine de rakiplerine de hayrı yok, bütün maçları alt bitmiş, kaliteli takım değil" derlerdi. Ülkede kimler para kazanıyor düşünün. Biz suyun altına inelim biraz.




















1925 tarihinde kurulmuş bir ekip Metalist. Kulüp renkleri Ukrayna bayrağının renkleri ile aynı, sarı-mavi. Tusya'nın dağılması öncesi Sovyetler Birliği'nde birinci ligle alt ligler arasında mekik dokumuş bir ekip. 1988 yılında Sovyetler Birliği Kupası'nın finalinde Torpedo Moskova'yı 2-0 mağlup edip tarihlerindeki tek şampiyonluğu kazandılar. 1992 yılında oynanmaya başlayan Ukrayna Ligi'nin ilk sezonlarında 3 kez arka arkaya alınan beşincilikten sonra 2002-03 sezonunda yaşanılan mali kriz sonucu ligi son sırada tamamlayıp ülke futbolunun ikinci kademesi Persha Liha'ya düştü Metalist. 1 sene sonra kendilerini bu krizden kurtaran Ukrayna'nın en büyük 3. bankası olan UkrSibbank'ın sahibi olan Oleksandr Yaroslavsky oldu. Yaroslavsky kulübü bir başka iş adamı Oleksandr Feldman'dan satın aldı ve bugünlere kadar gelen bir trendi başlattı. BNP Paribas 2005 Aralık ayında banka hisselerinin % 51'ini satın alınca Yaroslavsky'nin de elinde tuttuğu hisseler para gördü elbet. Böylece Ukrayna'lı halen % 49 oranında eski hissedarların elinde tuttuğu kısımdan payını alırken Fransız sermayesi ile takımı oluşturdu. Düştükleri sezonun ertesinde Premier Lig'e geri döndüler ve yükselişleri başladı. 2006-07 yılında ligi üçüncü bitirdiler ve UEFA Kupası vizesi aldılar. İlk turda Everton onları 1-1 ve 3-2'lik skorlarla zorlukla eledi ama Metalist bir sonraki sezon yapacaklarının uyarısını yaptı adeta. 2007-08'de üçüncülük tekrarlandı ve bu sezonki fırtınanın vizesi alındı. Gerisini biliyorsunuz. Başkan Yaroslavsky'nin şu anki serveti 3.5 milyar dolar.




















Metalist'in başında kariyerinde daha önce hiçbir başarısı bulunmayan Ukrayna Ligi'nin en uzun süre görev yapan teknik adamlarından Myron Markevych var. 2005 yılından beri takımın başında ve 4 yıldır istikrarlı biçimde takımı yükseltiyor. Metalist deyince benim aklıma gelen ilk görüntü Ukrayna'daki maçta Jackson Avelino Coelho'nun 40 metreden attığı muazzam gol. Jackson 19 yaşında Brezilya'nın América takımından Feyenoord'a gelmiş ama sonraki 3 sene boyunca oynadığı kulüplerde doğru dürüst tutnamamış bir adam. 22 yaşında geldi Metalist'e ve patlamayı yaptı. Orta sahada yer alan 26 yaşınaki Sırp oyuncu Marko Dević'in çıkışı öyle dikkat çekti ki oyuncu Ukrayna vatandaşlığına geçirilerek milli takıma dahil edildi. Belçika liginde kariyerini geçiren Fildişi'li Venance Zézé takıma geçen sezon katıldı. Takımın % 90'ı 2006 yılı ağırlıklı olmak üzere son 3 yılda kadroya katılmış durumda. Yani 2006'da toplama bir takım kurup son 3 yıl bu takımın üzerine kiremit koyarak yükselen bir ekip. Takım kaptanı Polonya'lı Seweryn Gancarczyk henüz 3 yıllık bir oyuncu. Bu sezon başında San Lorenzo'dan Walter Acevedo, Ocak döneminde de Boca Juniors'tan Jonathan Maidana'yı transfe eden Metalist kadrosundaki yabancı sayısını 9'a çıkardı. Ligde lider Dinamo Kiev'in 6 puan gerisinde ikinci sıradalar. Bu sefer Şampiyonlar Ligi vizesi peşindeler. UEFA Kupası'ndaki rakipleri ilginç şekilde ligde takip ettikleri rakipleri Dinamo Kiev. Daha da ilginci ligde ilk maçta Kiev'de mağlup ettikleri rakipleri ile ikinci yarıdaki maçları 4 Mart'ta. 12-19 Mart'ta da UEFA Kupası'nda karşılaşacaklar. Yani 15 günde 3 kez oynayacaklar Dinamo ile. Ukrayna Ligi'nin tepesi bir hayli zevkli geçecek anlayacağınız.

Metalist maçlarını 30.000 kişilik Metalist Stadyumu'nda oynuyor. Geleceğin mabedleri serisinde inceleyeceğimiz Euro 2012 restorasyon çalışmaları gereği kapasite 2009 sonunda 43.000'e yükselecek. Mehmet Demirkol, Beşiktaş'ın Ukrayna'da 4 gol yediği maçın ertesinde "bu takımı çok küçümsedik, bu takım iyi bir takım ve göreceksiniz neler yapacaklar" demişti. Öngörüsü nedeniyle kutlamak lazım.

8 yorum:

Tunç Bozacılar dedi ki...

aynı şeyi benim de bir arkadaşım söylemişti . taksici ile tanışıp iddiaya girdiler , birbirlerinin ceplerini bile aldılar .

bu takımı savunup millete laf ettiğimden forzabeşiktaş'tan 2 ay süreyle çıkarıldım . defans ve forvetteki iki ayıboğanı alan bizim ligde şampiyon olur , avrupada çağdaşlaşır insanlaşır diyorum kimseye laf anlatamıyorum ...

metallica diye dalga geçenler ve ertuğrulu yollayıp bayram edenlere selam olsun ...

bilog dedi ki...

Metalist'i duyunca hep aklıma BJK tribününden bir arkadaşım geliyor. Kuralar çekildiğinde msn iletisinde şöyle yazıyordu.

"Metalist kim ya?..."

Şimdi ondan çok savunan yok bu takımı :)

Arkhe dedi ki...

Finale çıkarlarsa şaşırmam yazmıştım, hala da lafımın arkasındayım.

jose dedi ki...

Bende Arkhe senın dedıgın gıbı fınale cıkarlarsa şaşırmam yazacaktım baktım ki sen benden önce davranmışssın:)

CaRtMaNtR dedi ki...

BNP Ortak sayılır demek adamlar bizim bankayla çalışıyormuşta haberim yokmuş :D

Adsız dedi ki...

bir tespit de benden..
kayseriyi eleyen psg ve sivası eleyen braga uefada son 16dalar.

varol döken dedi ki...

dağılan tusya yazarken dağılmışsın herhalde hollandalı:)

n0s dedi ki...

isimleri çok kıyak ayrıca bjk rovans macında tel orguler arkasında cayır cimen beklerken 40 bin kişiyi gormek hayatımın en buyuk $oklarından biriydi. egzejere:) etmiyorum gercekten oleydi. sakın sakın sakın ha istanbula gelmesinler illa komunizm gelecekse zenit gelsin beyaz geceler olsun