15 Nisan 2009 Çarşamba

"DEVŞİRİLEN" GUADELOUPE FUTBOLU

guadeloupe_squad_in_france_in_september

Fransa'nın denizaşırı kolonilerinden bir ada ülkesi Guadeloupe. Ülke Fransa tarafından yönetiliyor. Sömürge döneminin en güçlü ülkelerinden biri olan Fransa, hem Afrika'da, hem de Karayiplerde sömürgecilik faaliyetlerini sürdürüyor. Guadeloupe, para birimi euro olacak kadar Fransa'ya bağlı durumda. Guadeloupe'nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler; %60 ile Fransa ve yine bir Fransız kolonisi olan ve %18'lik dilime sahip olan Martinik. İthalatta da ülke Fransa'ya %63'lük bir pay ile bağlanmış durumda. İşin bizi ilgilendiren kısmı olan, futbola gelecek olursak; Guadeloupe'un kendi ligi 14 takımla oynanıyor. Guadeloupe Division d’Honneur isimli lig 1952'den bu yana oynanıyor ve ligin en önemli takımları L'Etoile de Morne-à-l'Eau, Juventus SA ve Solidarité SC.

Guadeloupe Futbol Federasyonu CONCACAF üyesi ve dolayısıyla CONCACAF organizasyonlarında yer alıyor. Ancak Fransız kolonisi ada, FIFA üyesi değil. Hal böyle olunca Guadeloupe milli takımının Dünya Kupası gibi bir organizasyonda yer alması söz konusu olamıyor. Guadeloupe milli takımı da, bir diğer Fransız kolonisi Martinik milli takımı gibi CONCACAF organizasyonlarında boy gösteriyor. Guadeloupe asıllı birçok futbolcunun Fransa tarafından devşirilmiş ya da sömürülmüş olması Guadeloupe futbolunun alt seviyelerde seyretmesine sebep oluyor. Guadeloupe asıllı futbolcuların milli takım aşamasındaki ilk tercihleri doğal olarak Fransa oluyor. Bu tercihin arkasındaki birçok sebebi sıralamak mümkün...Fransa milli takımını seçen oyuncuların sadece birkaçı, birçok kez mavilerin formasını giyebilirken, önemli bir kısmı da sadece birkaç kez Fransa forması giyerek Guadeloupe milli takımı için kullanılamaz hale geliyorlar.


Guadeloupe milli takımı

Fransa milli takımının oynadığı seviye, tarihi ve vitrin görevi görmesi onları cezbediciden öte, bağlayıcı kılıyor. Guadeloupe milli takımında oynamanın ise, bir futbolcu açısından neredeyse hiçbir getirisi yok. Ayrıca Guadeloupe milli takımında oynamak, Avrupa'da futbol hayatını sürdüren bir futbolcu için gereksiz ve uzun yolculuklar anlamına geliyor. Fransa milli takımında oynama ihtimali hiç olmayan oyuncular bile Guadeloupe milli takımında oynamak istemeyebiliyorlar. Fransa'da doğmuş bir Guadeloupe asıllı futbolcunun, kökenlerinin dayandığı Guadeloupe adına oynamasına sebep olabilecek tek şey; baltalanmış milliyetçiliği olabiliyor. Bu duygularında çok baskın olması fazlaca rastlanacak bir durum gibi görünmüyor.

Fransa ise, uzun yıllardır Guadeloupe asıllı futbolcuları milli takımında kullanıyor. Zaten milli takımın büyük bir bölümünü, kökenleri Fransa'nın Afrika'daki eski sömürge ülkelerine ve deniz aşırı kolonilerine dayanan oyuncular oluşturuyor. Fransa milli takımının devşirme futbolcuları arasındaki en değerli oyuncularından biri Guadeloupe asıllıydı. Sezon başında sağlık problemleri yüzünden aktif futbol hayatına son veren Lillian Thuram, kökenleri Guadeloupe adasına dayanan bir oyuncuydu. Thuram, 142 kez ile Fransa milli takım formasını en çok giyen oyuncu durumunda. En az Zidane kadar Fransa yakın futbol tarihinin önemli oyuncularından biri Thuram.

Guadeloupe asıllı olupta, Fransa milli takımında oynamış ya da oynamakta olan oyuncular arasında Thuram kadar öte, bir başka oyuncu yok belki ama Martinik örneğindeki gibi çok önemli isimler mevcut. Avrupa futbolunun en önemli defans oyuncularından William Gallas'ta Guadeloupe asıllı bir oyuncu. Gallas, kariyerinde şu ana kadar 70 kez Fransa milli takım formasını giydi. Gallas gibi Fransa milli takımını seçen Mikael Silvestre'nin kökenleri de Guadeloupe'a dayanıyor. Silvestre 40 maçta Fransa formasını giydi ve Gallas ile birlikte şu anda Arsenal'de oynuyorlar.

Aşağıdaki resimde "hayali" Guadeloupe milli takımı kadrosunu görebilirsiniz. Fransa tarafından devşirilen Guadeloupe asıllı oyunculardan oluşan kadroda, uzun süredir Avrupa'da üst düzey futbol oynamış isimler var. Gallas ve Silvestre, dışında taktik tahtasında defansa yazılabilecek bir diğer oyuncular; Pascal Chimbonda ve Daniel Congre. Şu anda Tottenham forması giyen Chimbonda, Guadeloupe doğumlu ve daha önce ada milli takımının formasını giymişti. Toulouse forması giyen Daniel Congre ise, daha önce Fransa genç milli takımlarında oynamıştı. Congre, A milli takım düzeyinde henüz hiçbir milli takımın formasını giymedi.

gua

Üçlü ortasaha da, Toulouse'da oynayan, 20 yaşındaki Capoue, Marsilya'da oynayan Zubar ve Roma, İnter kariyerlerinin ardından, futbolda son dönemlerini Fulham'da geçiren veteran orta saha oyuncusu Olivier Dacourt var. Dacourt daha önce 21 maçta Les Bleus formasını giymişti. Etienne Capoue ise, şu anda Fransa U-21'de forma giyiyor ve gelecekte Fransa adına çok önemli bir oyuncu olabilir.

Forvet arkasındaki isim ise; Yoan Goufrann. 22 yaşındaki oyuncu Caen'de gösterdiği başarılı performansın ardından sezon başında Bordeaux tarafından transfer edilmişti. Bordeaux'un hücum hattındaki zenginliği yüzünden, genellikle oyuna sonradan dahil olan Goufrann, Fransa U-21 formasını 22 maçta giymişti. Forvet ikilisi; Louis Saha ve Sylvain Wiltord'tan oluşuyor. Martinik örneğindeki forvet oyuncuları kadar çarpıcı olmasalarda, Avrupa'nın önemli takımlarında uzun yıllar forma giymiş iki oyucudan bahsediyoruz. Özellikle Wiltord Fransa için çok önemli bir oyuncu olmuş, milli takım formasını 92 maçta giymiş ve 26 gol atmıştı. Louis Saha ise Mavilerin formasını 18 maçta giymiş ve 4 gol atmıştı.

Kadroda görüleceği üzere, "hayali" Guadeloupe milli takımın bir kalecisi yok. Onu da yılların acısını çıkarıcasına Fransa'dan devşirmek gerek. Benim adayım; Fransa'nın yıllardır değerini bilmediği Sebastian Frey...

by LeFoot

** Yazının aslı

4 yorum:

varol döken dedi ki...

o yılların acısı bir gün çıkacak elbet, bir gün san marino brezilya ya 12 tane çakacak çünkü ne demişti belçikalı kalece preud'honne:

"anarşi insan ruhunun varabileceği en yüce noktadır."

Çetin Cem dedi ki...

guadeloupe çok ilgimi çeken bir fenomen. yalnız özellikle jocelyn angloma'dan mutlaka bahsedilmeli derim. :)

venezia dedi ki...

benim oyum jeremy janot'a biraz deLi ama oLsun :))

Minero dedi ki...

Güzel incelemen ve paylaşımın için teşekkürler Le Foot. Formasyon şablonu olarak FM kullanman gözümüzden kaçmadı, sana olan sevgimiz daha da arttı :)