15 Nisan 2009 Çarşamba

EFSANE ÇİZGİ ROMAN KARAKTERLERİ 8/10 : TOM BRAKS

























6 ay olmuş neredeyse bu seriyi bir kenara atalı. Canlandıralım dedik sonuna yaklaştıkça. İnceleyeceğimiz karakteri nedense çizgi roman aleminde kalpten seven birisine rastlamadım. Hep bir tereddütle, hep bir kuşkuyla bakılan bir adamdır Tom Braks. 1969 yılında Tay Yayınları'ndan piyasaya sürülen aynı isimli çizgi romanda Amerika'da taşra, şehir merkezi, banliyö demeden kötülerin peşinde (her zaman olduğu gibi) 2 yardımcısı ile koşuşturan saçları yıllar geçtikçe sarıdan, kızıla, esmerden siyaha dönmüş acaip bir arkadaştır. Aslında ilk olarak İtalya'da Alan Mistero, Fransa'da Ombrax adıyla yayınlanmıştır ki, Tay Yayınları bu ismi alıp başına Tom ekleyerek bildiğimiz ismi ortaya çıkarmıştır. Bir kere Tommiks'in asıl adı olan Tom ile karıştırılmaması için soyadıyla anılması önemlidir. 2 yardımcısı çizgi roman tarihinin Çiko'dan sonra en fonksiyonsuz yardımcılarındandır ki bir tanesi köfteden başka bir şey yemek istemeyen Köfteci Tonton diğeri de, benzer çizgi romanlarda görülmemiş şekilde burjuvazinin temsilcisi barondur. Gerçi nerenin baronuduru o pek açıklanmamıştır ama ismi vardır işte. Bunun dışında ince bıyığı, fötr şapkası ve sarı kareli gömleği Tile olbildiğince antipatik bir tiptir. Tonton köfte tutkusunun yanında bir de içkiye düşkündür. Baro nda kumarbazdır. Kısacası kız verilmeyecek adamlardır bu ikisi. Zaten yaşları kırkı geçmesine rağmen bu iki sap kuyruk gibi Tom Braks'ın ardında dolaşırlar.

























Tom Braks'ın hatırlarsınız en büyük sırrı kılık değiştirmesidir. Her bölümde bıyıklıdan sakallıya, çinliden kızılderiliye, kadından erkeğe her türlü canlının kılığına girebilen Braks yanında bununla ilgili bir çanta taşır. Her bölümde ekseriyetle aranan suçlunun ya da kaçırılacak masumun kılığına girer ve sonunda sözüm ona twist yapar. Bir bölümde işi abartıp Bizon kılığına girdiği söylentidir ve gerçeği yansıtmaz. Çizgi romanlardaki diğer kahramanların aksine Tom Braks'ın kıyafeti de bir acaiptir. Kızılmaske'nin, Zagor'un, Kaptan Swing'in, Çelik Blek'in kendine ait kıyafetleri varken bu abimiz çıplak bedenine bir tane püsküllü yelek geçirip ortalarda dolaşmakta ve her nasılsa çetin Nevada steplerinde bir nezle bile olmadan hayatını sürdürmektedir. Başta da belirttiğim gibi gerek uzmanlık alanının tam belli olmaması, askerliğini yapıp yapmadığı konusunda türlü söylentilerin olması (Kaptan Swing, Tommiks ve Blek ordu kökenlidir örneğin), sürekli kılıktan kılığa girerek yanar döner bir adam olduğunu kanıtlaması Suzi veya Betty gibi bir sevgilisinin olmamasına rağmen yanında 2 tane kılkuyruk dolaştırması kendisi hakkında olumsuz düşüncelerimin oluşmasına yol açmıştır.













Serinin tümü için

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Benim en sevdiğim çizgi romandı...Tommiks, Teksas ve türevleri içinde tabi...Bir sürpriz vardı sürekli o kılık değiştirmelerden dolayı... Seviyoruz...

ozgurr dedi ki...

aman serinin devamına zembla yı falan koymayın.bundan daha kıl bir çizgi roman hatırlamıyorum.ne o öyle hayvanları,börtü böceği konuşturmlar falan.

varol döken dedi ki...

zembla'ya laf söyleyenin kafasını soğan gibi ezerim!

:) babaannem tarzan bulamayınca zembla yediriyordu bana, o yaşımda bile bu ne saçmalık diye çizgi romanı elimden atmışlığım vardır...

süpermen'den öte çizgiroman ve kozmik bir patlamayla uzayda gittikçe hızlanarak yol alan supergirl'ün peşinden evrenin sonuna kadar gidip tanrı'ya çarptığı bölümden başka bölüm tanımam!

aslında bugün gelse babamı bile tanımam, aşırı votkadan hafıza kaybı yaşıyorum arkadaşlar, yardımcı olacak olan var mı, joe?

varol döken dedi ki...

bugün çıksam dudulludan
6 aya oradayım
bekle beni zembla joe
paintimle geliyorum!