30 Nisan 2009 Perşembe

EN İYİ 5 AFRİKALI

sessegnon_diaporama

Fransa ligleri, Avrupa ligleri arasında Afrikalı oyuncuların en çok bulunduğu lig. Bunun sebeplerini Fransa'nın ve Avrupa'nın sömürgecilik tarihi açıklıyor. Fransa liglerinde top koşturan Afrikalı oyuncular, hem nicelik, hem de nitelik anlamında diğer liglere üstünlük sağlıyor. Fransız takımları, Afrikalı oyuncuların hem yerel liglerinden keşfedilmesinde, hem altyapılardan yetiştirilmesinde Avrupa'nın en iyileri konumundalar. Bu kadar çok Afrikalı oyuncunun bulunduğu bir ligden en iyi 5'i belirlemek doğal olarak göreceli bir iş. Ancak, şunu belirtmek gerek ki, yazının kapsamında Afrika asıllı Fransızlar yok. Ya da şöyle de denebilir; Afrika ülkelerinin milli takımlarında oynayan oyuncular arasından bir seçim yapacağım. Bir de 26 yaşı üst sınır olarak belirledim. Hal böyle olunca Mamadou Niang(29) gibi bir oyuncu kapsam dışında kalmış oluyor.

5. John Mensah (Yaş:25 - Gana - Lyon)

Mensah, geçen yaz Lyon'a Rennes'den 8.4 milyon euro karşılığında transfer edilmişti. Lyon, ligin en iyi Afrikalı defans oyuncusunu kadrosuna katarak, transferde yine doğru hamleyi yapmıştı. John Mensah, futbola Gana'da başlamış ve Avrupa futboluna ilk adımını İtalya'da atmıştı. Bologna takımına transfer edildiğinde henüz 18 yaşındaydı. 2000-01 sezonunda bir yıllık İsviçre ligi tecrübesi yaşadı. Ardından İtalya'ya geri döndü. İtalya'da Genoa, Modena, Chievo ve Cremonese formalarını giydi. 6 yılda, 6 farklı takımın formasını giydi Mensah.


John Mensah

Bir sonraki durak, Fransa'da Rennes oldu. Rennes kesinlikle doğru tercihti. Kısa süre içinde dikkatleri üzerine çekmişti Mensah. Rennes'teki yükselen performanını, Gana milli takımında da sürdürdü. 2006 Afrika Uluslar Şampiyonasındaki müthiş performansıyla şampiyona altın 11'ine seçildi. Şu an sadece Fransa'da değil, Avrupa'da top koşturan en iyi defans oyuncusu Mensah...

4. Jean Makoun (Yaş:26 - Kamerun - Lyon)

Lyon'un istikrarlı bir şekilde, son birkaç yıldır talan ettiği Lille'den sezon başında 14 milyon euro karşılığında transfer edilmişti. Lyon yönetimi önce Lille'in teknik direktörü Claude Puel'i takımın başına getirmişti. Ardından Puel, Lille'deki oyuncusunu Lyon'a transfer ettirdi. Lille kadrosunun en iyi oyuncusu alınarak hem Lille zayıflatılmış, hem de Lyon orta sahasına müthiş bir dinamizm getirilmişti.

Jean Makoun, Afrikalı oyuncuların genetik özelliklerini birebir taşıyor. Efendim nedir bunlar? Güç, dayanıklılık, çeviklik, hız... Bunlara ek olarak Makoun, Afrikalı oyuncuların birçoğunda olmayan "oyun disiplini" ve "oyun zekası" yetilerine sahip. Bu özellikler onu çok özel bir oyuncu yapıyor. Lyon kadrosunun geniş olması sebebiyle, sürekli forma şansı bulamasa da, Avrupa'nın büyük takımlarının ortasaha tedarikçisi Lyon, onu kısa bir zaman içerisinde aldığından fazlasına daha büyük bir kulübe satacakcaktır.


Taye Taiwo

3. Taye Taiwo (Yaş:24- Nijerya - Marsilya)

Taiwo, Fransa liglerinin şu anki en gözde Nijeryalısı. Uzun zamandır Fransız medyasında adı transfer söylentilerinde geçiyor. Fransız medyası, onun sezon sonunda İngiltere'nin "Big Four" takımlarından birine transfer olacağı konusunda hem fikir. Taye Taiwo'da İngiltere Premier liginde oynamak konusundaki arzusunu, dile getirmekten kendini alamıyor. Marsilya'nın olası şampiyonluğu Taiwo'nun taliplerini artıracağı gibi, onun takımda kalma şansını da artıracaktır. Ancak İngiliz akınlarına uzun süre direnmek mümkün olmayacaktır.

Taiwo, Bixente Lizarazu’nun Bayern Münih’e transferinin ardından kadroya dahil edilmişti. 2006 yılında Afrika’da yılın genç oyuncusu seçilen Taiwo, bu sezon belirlenen "Yılın Afrikalı Onbiri"ne de seçilmişti. Taiwo hızlı ve çok güçlü bir oyuncu. Atletik yapısına rağmen, zaman zaman defansta kademe hataları yapabiliyor. Yine de Afrikalı defans oyuncuları arasında en iyilerden...

2. Marouane Chamakh (Yaş: 24 - Fas - Bordeaux)

Bu listeye girebilen tek Kuzey Afrikalı oyuncu Chamakh. Son yıllarda, Fransa'nın milli takıma futbolcu devşirme politikasından; Afrika'nın alt kısmındaki ülkelerine göre, Kuzey bölümündeki ülkeler daha fazla darbe aldı. Nasri, Benzema, Feghouli gibi oyuncuların aksine Chamakh, kendi ülkesi Fas milli takımı formasını giymeyi seçmişti. O yüzden ülke halkı tarafından bir kahraman olarak görülüyor.

Chamakh'ın bu sezonki performansı, bugüne kadarkilerden çok farklı... Chamakh, Bordeaux'da bu yıl en iyi sezonunu geçiriyor. Bu durum, Avrupa'nın büyük kulüplerinin dikkatinden de kaçmış değil. Chamakh ile ilgilenen takımların sayısı giderek artıyor.

Chamakh, Fernando Cavenaghi’nin sakat olduğu dönemde Bordeaux'un gol ayağı oldu ve üzerine düşen sorumluluğu aldı. Chamakh'ın vites yükseltmesi, Bordeaux'un ivme kazanmasını sağladı. Faslı oyuncunun kritik golleriyle, Bordeaux şu anda lider Marsilya'nın sadece 2 puan gerisinde...


1. Stéphane Sessegnon (Yaş: 24 - Benin - Paris Saint Germain)

Sessegnon, Benin'in gelmiş-geçmiş en iyi oyuncusu olabilir. Futbola ülkesinin Requins de l'Atlantique takımında başlayan Sessegnon, Avrupa futboluna adımını Ligue 2 takımlarından US Créteil'de atmıştı. Oradaki performansıyla, Le Mans'ın dikkatini çekti ve transfer edildi. Le Mans takımındaki performansıyla tam anlamıyla bir patlama yaptı. Le Mans'ın orta sahasında Romaric ile birlikte müthiş bir performans sergiledirler. Takımdan ilk ayrılan Romaric oldu. Mayıs ayı içinde Sevilla'ya transfer olan Romaric'in ardından, İngiltere'de büyük bir takıma transfer olması beklenen Sessegnon, Temmuz ayı içinde Paris Saint Germain'e transfer oldu. PSG transfer için Le Mans'a 10 milyon euro ödedi. Stéphane Sessegnon, PSG'de şu ana kadar sergilediği performansla yakın zamanda daha fazla edeceğini gösterdi bile...

Sessegnon, "box-to-box" oyuncu niteliklerinin tamamını taşıyor. Fransa'da oyunun iki yönünü bu kadar iyi oynayan bir başka oyuncu yok. Fransa ligindeki süper performansıyla Lyon'dan Real Madrid transfer olan M. Diarra'dan kesinlikle daha komple bir ortasaha. Oyun zekası ve tekniği üst düzeyde...

Sezon başında PSG'nin Makalele, Guily transferlerinin yarattığı dalgada adı çok sık geçmeden transfer olmuştu PSG'ye. PSG'nin bu yılki çıkışında da sessiz sedasız müthiş bir futbol oynadı. Orta saha ve sol kanatta da oynayabilen Sessegnon, Fransa liginin bu yıl en iyi çıkış yapan Afrikalı oyuncusu oldu.

by LeFoot

***Yazının aslı


7 yorum:

mondo trasho dedi ki...

john mensah bülent korkmaz'ın 1 numarasıdır. inanılmaz büyük bir hayranlık besler bu adama (ogan tarhan söylemişti bizzat.) galatasaray'ın başında td olarak kalırsa yana yakıla isteyeceği adamdır ama alamaz galatasaray, o ayrı...

Enzo dedi ki...

LeFoot,

Flying dutchman blogunu uzun süreden beri takip edip severek okuyorum. Fransa ligiyle ilgili bir yazar katıldığını duyduğumda da açıkçası çok sevinmiştim çünkü fransayla çok yakın ilişkileri olan ben bizzat fransada uzun senelerce yaşamış birisiyim.

Ancak yazılarınız beni ciddi anlamda rahatsız etmeye başladı. Nedenine gelince her postunuzda fransanın sömürgeciliğinden girip ne kadar kötü bir ülke olduğunu anlatmaya?! çalışıyorsunuz. Bu başlangıcı ırkçılık akan, ki sizin buna pozitif ayrımcılık olarak baktığınızı düşünmek istiyorum, postlarınızı içine tarih veya siyaset karıştırmadan eklemeniz şahsi görüşümce postlarınızın okunurluğunu arttıracaktır.

Şimdi bana kızacak olanlar için şu örneği vermek istiyorum (tartışmaya mahal vermemesi için osmanlı cumhuriyeti olduğunu varsayın) "Osmanlı ligi"ndeki "rum kökenli oyuncular", rumların nasıl sömürüldüğün açık kanıtıdır desem, bu kaliteli rum oyunculardan iki tane dünya çapında on bir çıkardı desem, sizde bir "osmanlı vaandaşı" olarak ne düşünürdünüz?

internet dünyaya açılan bir kapı ve bu kapıdan bir çok insan girebiliyor. Bu konularda daha duyarlı olmanız dileğiyle


Saygılarımla
Enzo

sinem dedi ki...

efenim bö!yü kapmışsınız, tebrik ederim :)

LeFoot dedi ki...

Sevgili Enzo,
Öncelikle eleştirin için teşekkür ederim. Yazılarımda ırkçılık veya pozitif ayrımcılık yapma derdim olmadı hiçbir zaman. Elimden geldiğince de siyasetten uzak durmaya çalıştım. Ancak Avrupa ve Amerika tarihinin "kara leke" si olan köle ticareti ve sömürgeciliğin Afrika'da yarattığı olumsuz etkilere, ve bir şekilde bunların devam ettirilmesine karşı duyduğum üzüntüyü hissettirmişimdir. Bunu görmezden gelmek ve hoş karşılamak medeniyetlerin en büyük suçu olur kanımca.

Irkçılık veya pozitif ayrımcılık illetleri benim dünya görüşümde yer alabilecek düşünceler, fikirler değildir. Zaten birçok medeniyetin hüküm sürdüğü topraklarda(Kıbrıs) doğup büyüyen bir adamın, ırklar arası ayrım gözetmesi beklenemez.

Yazdıklarımda "ırksal ayrım" yapmayı değil, kozmopolit medeniyetlerdeki kökenleri aktarmaya çalışıyorum. O yüzden için rahat olsun...

Sevgiler, saygılar
LeFoot

Unknown dedi ki...

M.Bastos var birde..Muazzam bir oyuncu..

LeFoot dedi ki...

@ capkin
Michel Bastos, Brezilyalı olduğundan onu da Brezilyalır Top 5'ine sakladım. ;)

Adem dedi ki...

LeFoot,

Bence tarzınız oldukça güzel. Neticede söyledikleriniz, ya da anlaşılanlar yalan değil. Fransa'nın ne kadar sömürgeci ve ikiyüzlü bir ülke olduğunu tarihi süreci objektif olarak takip eden herkes bilebilir. çok değil, yarım asır önce Cezayirde yaptıkları katliam insanlık tarihinin en büyük katliamlarından biridir. Ben bu tip vurgular yapmanı seviyorum. Neticede ne abartı, ne de uydurma. O yüzden aynen devam et.