20 Nisan 2009 Pazartesi

GELECEĞİN MABEDLERİ ep. XVI
















Tekrar önümüzdeki 3 uluslararası turnuva stadyumlarının serisine dönelim arayı açmadan. 2010 Dünya Kupası'ndayız. Cape Town'daki Green Point Stadyumu. Hükümetin sponsorlar ve diğer iştiraklerin dışında 50 milyon euro harcaması bekleniyor stadyuma. Toplam inşa bedeli ise 230 milyon euro civarında. Kapasite 69.070. İçinde büyük bir golf alanı bulunan Urban Park'ın içine inşa ediliyor. 2010 Ocak ayının sonuna doğru tamamlanması planlanıyor. Stadyumda 2 şey benim dikkatimi çekti ve beğeinimi kazandı. Birisi 3 katta oluşan tribünlerde, katların eşit koltuk dağılımına sahip olması (alt kat 23.800, orta ve üst kat 23.000). Diğeri de stadyumun lokasyonunun çekiciliği.






























Stadyum dışarıya gürültüyü en az verecek, ama içeride en fazla tutacak şekilde tasarlanmış. Her koltuktaki seyircinin maksimum zevki almasına da dikkat edilmiş. Stadyumda sahaya en uzak koltuğun kuş uçuşu uzaklığı 190 metre, 69.000 taraftarın 10 dakika içinde stadyumu boşaltabileceği bir tesis. Dünya Kupası'ndan sonra, stadyumun içine çeşitli lokanta ve diğer catering aktivitelerin yerleştirilmesi için kapasite 55.000'e düşürülecek. Stadyumun market ve mağazaları ile Cape Town gece hayatına büyük katkı yapması bekleniyor. Green Point'te beş grup, bir 2. tur, bir çeyrek final ve bir yarı final olmak üzere toplam 8 maç oynanacak dünya kupası boyunca.

















Geleceğin mabedleri

1 yorum:

varol döken dedi ki...

biz de statları izleyeceğiz 2010'da, bari takımın başına bir teknik direktör yerine mimar getirseydik, misal fukuyama (felsefeci ile bunu karıştırırım daima, mimar bir arkadaş el atsın, cehaletimi yüzüme vursun lütfen:)