24 Nisan 2009 Cuma

LIBERTADORES 2009'DA SON DURUM





















Bu sene 50.sini oynanan Libertadores Kupası'nda grup maçlarının sonuna gelindi artık. Son yıllarda bu kupa ile birlikte hem Afrika, hem de Asya Şampiyonlar Ligi formatındaki kupaların şöhreti arttı Avrupa'daki Şampiyonlar Ligi karşısında. Bunun en önemli sebeplerinden birisini Avrupa'daki İngiliz hegemonyası olduğunu düşünüyorum. Geçtiğimiz yılki finalin aynısını yaşama şansımız var, daha söylenecek bir şey yok. Liverpool ve Arsenal de bu süre zarfında toplam 3 final oynadılar. İngilizlerin bu tepedeki hükümdarlığı sürerse Avrupa kupalarındaki tekdüzeliğe bir çare bulunması gerekecek. Örneğin küçümsene ve takımların gücünün azlığından şikayet edilen UEFA Kupası her sezon farklı 2 finalist çıkardı son yıllarda (Sevilla'nın 2 sene üstüste gelen şampiyonluğunu saymazsak). Diğer kıtalarda da durum UEFA Kupası'nda olduğu gibi. Örneğin Asya Şampiyonlar Ligi'nde bırakın finali iki sene üstüste çeyrek finale gelen takımlar 1-2 tanesi dışında farklı oluyor. Libertadores Kupası'nda son 10 yılda 5 kez final oynayan Boca Juniors dışında (bunların dördünü kazandılar) takımlar sürekli farklılaşıyor.

























Libertadores Kupası'nda grup mücadelelerinde son haftaya girildi. Aslında toplam 8 grubun 4 tnesinde maçlar bitti. Geri kalanlarda ise maçlar gelecek çarşamba oynanacak. Tabloya geçmeden önce genel statüyü verelim. Arjantin ve Brezilya kupada 5'er takımla temsil ediliyorlar. Libertadores Kupası'nda bu iki ülke takımlarının herhangi birisinin yer almadığı son final 18 yıl önceki 1991 Colo Colo (Şili)-Olimpia (Paraguay) finali. Onun dışında bugüne kadarki 18 finalin hepsinde en az birisi var. 5 finali birbirlerine karşı oynamışlar, hatta 2006 ve 2007 finallerini 2 Brezilya takımı birbirine karşı oynamış. Bolivya, Şili, Kolombiya, Paraguay, Peru, Uruguay, Venezuela, özel davetle CONCACAF'tan gelen Meksika ve Ekvator üçer takım gönderiyorlar turnuvaya. Sadece Ekvator bu sene 4 takımla katıldı ki sebebi 2008'de LDU Quito'nun şampiyon olması ve son şampiyon kontenjanı ile gelmesi. İsitsnalar olmak kaydıyla katılacak takımları şampiyon ve takipçileri belirliyor. Bu sene 12 takımı içeren bir ön eleme turu oynandıktan sonra takımlar 8 gruba dağıldı. Ön elemede turnuvaya veda eden en önemli takım Uruguay'dan Penarol. Kolombiya ekibi İndependiente Medellin'e elendiler. Libertadores Kupası gruplarında şöylebir durum var ki aynı ülkenin takımları aynı gruba düşebiliyorlar. Örneğin 1. grupta Brezilya takımları, Sporte Recife ve Palmeiras, 4. grupta Kolombiya takımları Independiente Medellin ve America De Cali mevcut. 8 grubun ilk iki takımı ikinci turu görüp çapraz eşleşmeye giriyorlar bilindik formatla.




















2 grupta maçlar sona erdi. Önce bunları ele alalım. 4. grupta aynı kazana düşen 2 Kolombiya takımı da evlerinin yolunu tuttular. Sao Paulo ve Uruguay'dan Defensor Sporting çeyrek final vizesini aldı. 5. grupta da Palmeiras ve Estudiantes ikinci tura çıkarken Ekvador ve Bolivya takımları Deportivo Quito ve Universitario de Secure evlerine döndüler. Böylece 2 grupta toplam 4 ağır top yoluna devam ederken, sürpriz adayları heveslerini başka bahara bıraktılar. Kalan 6 grupta son maçlar gelecek hafta oynanacak ama orada da fotoğraf ana hatlarıyla belli. 1. grupta önemli bir durum var. Son şampiyon LDU Quito grubun dibinde ve ikinci tur şansı bulunmuyor. Dolayısıyla yeni bir şampiyon çıkaracağımız kesinleşti. Sporte Recife'nin de grup liderliği garanti gibi. 7 puana sahip 2 takım Colo Colo ve Palmeiras'ın gelecek Çarşamba Santiago'daki maçı ölüm kalım maçı olacak. 2. grupta Boca Juniors lider peşinde 2 9 puanlı takım var. Ekvator'dan Deportivo Cuenca ve Venezuela'dan Deportivo Tachira. Son hafta gruptan çıkacak ikinci takımı belirleyecek. 3. grup bir devin veda ettiği grup. River Plate Libertadores defterini kapattı. Dün akşam Nacional'e Paraguay deplasmanında 4-2 mağlup olup eve döndüler kesin olarak Bu grupta maçlar bitmedi ama çıkacak 2 takım belli. Uruguay takımı Nacional ve Peru'dan Universidad San Martin.

4. ve 5. grupta iş bitti demiştik son üç gruba geçelim. 6. grupta halen 3 takım ilk iki için mücadele ediyor. Venezuela'dan Caracas liderlik koltuğunda 9 puanla, peşinde Meksika takımı 8 puanlı Guadalajara var, onları 7 puanla Şili'li Evertonianlar takip ediyor. Son hafta Caracas 3 puanla işini bitirmiş Lanus deplasmanında olacak. Şili'deki Everton-Guadalajara maçı dananın kuyruğundaki danstan ibaret. 7. grupta Gremio'nun liderliği garanti. Bolivyadan Aurora "0" puanla uzatmaları oynuyor. Kolombiya'dan Boyaca Chico ve Şili'nin köklü kulübü Universidad de Chile ikincilik koltuğu için savaştalar. 8. ve son grupta Paraguay'dan Libertad'ın liderliği garanti. Peru ekibi Universitario ikinci sırada ve takipçisi Meksika takımı San Luis'in 3 puan önünde ve averajı da iyi. Son maçı grup sonuncusu San Lorenzo deplasmanında oynayacaklar. Bir kazaya uğramazlarsa ikincilik koltuğunu alacaklar.




















Şöyle bir toparlarsak 2. turdaki 16 koltuğun 10 tanesi belli. Cruzeiro, Sao Paulo, Gremio ve Libertad birinci, Estudiantes ve Defensor Sporting de ikinci olarak vizeleri aldılar. Caracas, Nacional, Sport Recife ve Universidad San Martin takımları ise 2 tur vizesi aldılar ancak gruptaki yerleri kesinleşmiş değil. Kalan 6 koltuk için 12 aday var. Bu tabloda şuna dikkat etmek lazım, turnuvaya 5 takımla gelen Arjantin'in 3 takımı kesin olarak veda etti. Sadece Estudiantes'in yeri belli oldu. Boca Juniors'un da durumu son maçta belli olacak (büyük ihtimal çıkacaklar). Bu % 40 gibi bir başarı oranı demek. Brezilyalılar ise getirdikleri 5 takımın 4 tanesiyle çoktan 2. turu gördüler. Son takım Palmeiras'ın da hala şansı devam ediyor. Yani 5'te 5 yapabilirler. Ha bu arada belirtelim, geçen sene finalde LDU Quito'nun rakibi olan Fluminense bu sene kupada yok. Yarı final ekiplerinden de America yok, Boca Juniors ise kupada. Yani geçen seneki yarı final takımlarından sadece birisi 2009'da da 2. turu görebildi. Bu sene bambaşka bir final izleyebiliriz ki bu da yazının başında bahsettiğim "çeşitliliğin" önemli örneklerinden birisi.

7 yorum:

Emir Kanca dedi ki...

Haha sevgili dutchman ufak bi hata yapmışsın güldürdün beni sabah sabah =) LCD Quito degil, LDU Quito (liga deportiva universitaria quito) :)) Yılların Quito sunu plazma tv yaptın hehe

Flying Dutchman dedi ki...

oha LCD mi
o ne lan :)))

iyi Full HD Quito dememişim

düzeltelim :))

Protanopia dedi ki...

Bu yazıyı okuyunca kimler kazanmış şu kupayı diye wikipedia'ya bakarken bir de baktım Kolombiya'nın America de Cali adlı takımı 4 final oynamış dördünü de kaybetmiş. Üstelik 3 tanesi de üstüste. Yazık adamlara yaw.

Protanopia dedi ki...

Bu arada,

NTVSPOR Copa Libertadores'in yayın haklarını alsın!!! Fuat abi duy sesimi.

berthelemy dedi ki...

bence her sene finale yarı finale yükselen takımların tamamen farklı olması iyi birşey değil. belirli dönemlerde 2-3 takımın hegamonyasının sürmesi o takımların "gerçekten" iyi takımlar olduğunu gösterir ve tarihe geçirir. ajaxın bayernin 3 sene üstüste şampiyonlukları milanın juventusun realin birkaç sene üstüste şampiyon olmaları veya final oynamaları geçmişe dönüp baktığımızda futbol adına güzel şeylerdir ve hangi yıllara kimin damga vurduğunu gösterir.

fakat şimdiki ingiltere gibi tek bir ülkenin damga vurması da çok iyi olmuyor tabiki.

varol döken dedi ki...

@berthelemy
katılıyorum, sonradan bakınca damga vurmak çok şahane oluyor ama izlerken sıkıcı olabiliyor bir yandan da...

ya kardeşim bırakacaksın işi gücü, yerleşeceksin neruda'nın memleketine alacaksın bir motosiklet, colo colo'nun peşinde dolaşacaksın bütün statları bir sene, sonra yapacaksın bundan bir blog (blog yazmam, yaratırım:)

venezia dedi ki...

@ flying dutchman

nacizane ufak bi düzeltme ; 3.paragrafın başında 5.grupta palmeiras ve estudiantes 2.tura çıktığı belirtilmiş.palmeiras 1.grupta yer alıyor,doğrusu cruzeiro ve estudiantes olacaktı..