30 Nisan 2009 Perşembe

LOKOMOTİF İŞLİYOR

Çok açık söyleyeyim Manchester United'a karşı mücadele eden bir forvet oyuncusu olsam maç sonrası kendimi alkole veririm. Rakibini bezdiren bir savunma anlayışı var United'ın. Ama bu anlayışını, misal dünkü Chelsea'nin savunmasından ayıran şey kendi sahasındaki 40 metreye oyunu sıkıştırarak değil sahanın tümüne yaymayı başararak yapması. 17 Mayıs belgeselinde Diyarbakır'daki Galatasaray-Antalya Türkiye Kupası devre arasında Fatih Terim'in taktik tahtasında beni tebessüm ettiren bir hareketi vardı. "Daraltarak ve kenarlara yayarak, daraltarak ve kenarlara yayarak" diye bağırıyordu. İşte Manchester United o oynatmak istediği futbolun A kalitesini oynuyor. Sahada çok savunma yapmıyor görünmüyorlar ama rakip kendi sahasında top yapmaya başladığı anda en gerideki adamla en ilerideki adam, en sağdaki adamla en soldaki adam sahanın ortasına doğru rakibi sıkıştırmaya başlıyorlar. Bilimkurgu filmlerinde bir odanın 2 duvarı birbirine yaklaşır da en sonunda kurban arada sıkışıp ölür ya, o hesap. Çoğunlukla da Ferdinand, Vidic, Carrick ve Fletcher'ın müdahaleleri ile top kapıldığında da kanatlara doğru açılıyorlar ve topu Rooney veya Ronaldo ile buluşturuyorlar. Sonra tekrar ceza sahasına kat edilen bir anlayış. Bu sistem eksiksiz işliyor ve işleyince de rakibin pozisyon bulması oldukça zor oluyor. Arsenal İngiltere'nin değil belki de dünyanın en iyi pas trafiğine sahip takımı. Bugün ceza sahasının önüne kadar paslarla geldiler, oraya girdikleri anda da boğulup yine paslarla geriye döndüler. Nemanja Vidic ve Rio Ferdinand şu anda dünyanın tartışmasız en iyi defans ikilisi. En önemli özellikleri inanılmaz konsantre olmaları ve maçın içinde hiç dalıp gitmemeleri. Sürekli alarm halindeler ve orta sahada önlerinde oynayan ikilinin yaptıkları her hataya anında tepki veriyorlar. İkinci yarıda Darren Fletcer'ın kendi ceza sahası önünde kaptırdığı bir topta Ferdinand anında olay yerinde bitti ve ardından İskoç'a ufak bir fırça çekti. Bu özelliklerine fiziklerini ve arkadaki dev kaleciyi de katınca sapasağlam bir duvar örmüş oluyorlar.

Tabi United'ın bu tandemin önünde oynayan niteliksiz görünen, örneğin Türkiye'de herhangi bir takımda oynasalar Selçuk Şahin veya Deniz Barış'ın gördüğü muameleden fazlasını göremeyecek olan 2 adamı Michael Carrick ve Darren Fletcher'a da değinmek lazım. Bu ikili Carlos Alberto Parreira Fenerbahçesi Kemalettin Şentürk'ünün duble versiyonu. Rakip bu ikilinin arasına girdiği zaman ya topu kaybediyor ya da topu kaybetmese bile bu ikili rakibi öyle hırpalıyor ki onlardan sonra karşılarına çıkan Vidic-Ferdinand ikilisinin önüne geldiklerinde oldukça yıpranmış oluyorlar, onlar da imhayı tamamlıyor. Tabi United'ın Rooney ve oyuna sonradan giren Ryan Giggs olmak üzere açık oyuncularının kanatlara nasıl yardımcı olduğunu da gözden kaçırmamak gerek. Özellikle, dün akşam hücum hattındaki oyunculardan bence en iyisi olan Wayne Rooney bu anlamda çok yardımcı oldu Evra'ya. Tabi burada da United'ın bünyesindeki oyuncuları dönüştürme ve onları farklı yerlere monte edebilme yeteneğine de değinmek gerekiyor. John O'Shea ManchesterUnited'a oynamaya başladığında defansın ortasında oynayan bir oyuncuydu. Bugün hücum tarafını da çok iyi oynayan bir sağ beke dönüşmüş durumda. Rooney belli süredir sağ açık rolünü çok iyi üstleniyor. Everton'dan Manchester'a geldiğinde tipik bir son vuruşçu forvetti. Dolayısıyla hem oyuncuları evrimleştiren hem de sıradan olarak değerlendirilebilecek oyuncuları iskelete çok iyi monte edip, harika bir sinerji yaratabilen bir takım. Gerçekten de United kadrosundaki 11 oyuncunun özelliklerinin üstüste eklenmesiyle ortaya çıkan şeyden daha yukarıda bir futbol oynuyor.

Rövanşta bugünkü taktiğinden çok büyük bir değişiklik olmayacak United cephesinde. Arsenal'de ise Robin Van Persie mutlaka sahada olacaktır*. Wenger'in onu mutlaka kullanması gerekiyor. Wenger'e gelmişken belirteyim Fransızın artık şu Bendtner ısrarını bir kenara bırakması gerekiyor. Kusura bakmayın ama manevi evlat kontenjanında Bülent Akın veya Mehmet Güven'i bile çok gerilerde bırakacak bir ısrar bu. Danimarka'lı üst düzey takımın oyuncusu değil bu çok belli. Chelsea-Mikael Forssell örneğinde olduğu gibi orta karar veya adanın ikinci sınıf takımlarında iş yapabilir ama Arsenal'de bir yere geleceğini düşünmüyorum. Çok hantal, çok ağır, çok yanlış seçimler yapıyor ve doğal olarak da çok etkisiz. Tamam çok da genç ama Arsenal'in hangi oyuncusu değil ki?

Kapatırken dün tuncayın yakaladığı kaptanlık hadisesi ile ilgili bir olay da bugün oldu ona değinelim. Rio Ferdinand 85. dakikadaki Arsenal frikiğinde sakatlandı biliyorsunuz. Tedavi çok uzun sürünce ve hakem Claus Bo Larsen de hafiften Ferdinand'ı uyarınca (hatta Ferdinand burada hakemle de ufak bir dilleşme yaşadı), Fergie, Evans'ı oyuna aldı. Ama sorun şu ki Evans oyuna girerken Manchester doktoru eşliğinde saha kenarına gelen Ferdinand değişikliği görmedi, taç çizgisine gelip oyuna girmeye hazırlanıyordu ki dördüncü hakem ve Ferguson "seni değiştirdik" dediler. Bu sefer de ufak bir bozuk attı Rio, o şaşkınlık ve ufak isyanla da kolundaki kaptanlık pazubandını unutup kenara gitti (ya da soyunma odasına tam göremedim). Kesin olan Manchester United'ın son 9 dakikayı kaptansız oynadığı, zira pazuband Ferdinand'ın kolunda takılı kaldı. Örneğin son dakikalara doğru karşılıklı bir sertlik olsa ve hakem iki takım kaptanının davet etse ne olacaktı merak ediyorum. Ferdinand'ı duşlardan çağırırlardı herhalde.

*Arshavin düzeltmesi için SİYAH ULAN, santti ve Zoma'ya çok teşekkürler, adam 4 gol atınca uçmuşuz tabi.

12 yorum:

SİYAH ULAN! dedi ki...

güzel bir analiz olmuş gerçekten, ManU şu an takım savunmasını en iyi yapan takım kesinlikle. Eğer hücum anlamında da alternatiflerini biraz daha arttırırlarsa (ronaldo & rooney dışında farklı varyasyonlar denemeliler) üstüste 2 kere şampiyonlar ligini kazanan ilk takım olmamaları için bir neden yok. bu arada ufak bir düzeltme, arshavin bu maçta olduğu gibi rövanş maçında da yer alamayacak bu sene zenit'le avrupa maçı oynadığı için..

sannti dedi ki...

Arshavin'in oynaması mümkün değil 2. maçta malesef Zenitte oynadı grup maçlarında

Zoma dedi ki...

Hocam dalgınlığına geldi heralde. Arshavin Şampiyonlar Ligi'nde oynayamıyor Zenit'le oynadığı için.

Flying Dutchman dedi ki...

Beyler tamam vurmayın :))

fahiş hata evet kabul ediyorum
düzeltelim hemen

van persie yapalım onu biz :)))

SİYAH ULAN! dedi ki...

ama arshavin.. :)

Adsız dedi ki...

fakat arshavin :)

eline sağlık üstat, mükemmel tespitler.

Adsız dedi ki...

(hatta Ferdinand burada hakemle de ufak bir dilleşme yaladı). erotik bi maç olmuş :)

91 dedi ki...

(hatta Ferdinand burada hakemle de ufak bir dilleşme yaladı) sanki bana Ferdinand Sweetheart :) Dutchmaaan, elin işte lakin gözler nerede?

Flying Dutchman dedi ki...

yahu mis gibi analizde milletin takıldığı yere bak

alayınız rep adamı olmuşsunuz
rezilleeeer!!!

Protanopia dedi ki...

Ben de bu Van Persie'ye niye bu kadar ciddi bir misyon yüklemiş Dutchman diyorum :D

L dedi ki...

"Arsenal İngiltere'nin değil belki de dünyanın en iyi pas trafiğine sahip takımı. "

barça'dan iyi diyorsun yani? veya barça kadar?

lyotard dedi ki...

Van Persie olmamış orda abi! :D