9 Nisan 2009 Perşembe

MARSİLYA'DA TUTUNAMAYANLAR



1. George Weah (Yaş: 44)

1995 yılında ‘Avrupa’da yılın futbolcusu’ ödülünü ilk kez bir Afrikalı oyuncu; George Weah kazanmıştı. Weah, Liberya ve Kamerun liglerinde oynadıktan sonra Avrupa’ya ilk adımını Fransa da atmıştı. 1988-92 yılları arasında Monaco’da müthiş bir performans sergileyen Weah, 1992 yılında PSG’ye transfer olmuştu. Başkent takımında oynadığı 3 sezonda 152 maçta 53 gol atmıştı. 1995 yılında sadece Avrupa’da yılın futbolcusu olmakla kalmamış, aynı zamanda Milan’a da transfer olmuştu. Milan’daki performansıyla tüm Avrupa’yı sallayan “King” Weah, 1998 yılında ‘yüzyılın Afrikalı oyuncusu’ ödülünü alarak, Afrika’nın yetiştirdiği en büyük futbolcu olarak tarihe geçmişti.

Milan’da geçen 5 yılın ardından Weah, İngiltere yolunu tutmuştu. İngiltere’da önce Chelsea, ardından Manchester City forması giyen Weah için işler Milan’daki gibi yürümemişti. 2000 yılında Liberyalı oyuncu, Weah olduğu Fransa’ya döndü. Weah bu kez Marsilya formasını giyecekti. Ancak macera kısa sürdü. Weah 1 yılın sonunda Birleşik Arap Emirlikleri’nin Al-Jazira takımına transfer oldu. Marsilya’da tutunamadıktan sonra Al-Jazira takımında da uzun süre oynamadı ve futbolu bıraktı.

Dünya kupasında oynayama şansını yakalyamayan yıldızlar arasında akıllara gelen ilk isimlerden biri olan Weah, 2002′de finallere ülkesi Liberya ile çok yaklaşmış ancak 1 puanla turnuvaya gidememişlerdi.

Aktif futbolu bıraktıktan sonra politikaya atılan George Weah 2005 yılında Liberya Başbakanlık Seçimleri’ni İkinci Tur’da Ellen Johnson-Sirleaf’a kaybetmişti.

2. Mido (Yaş: 26 - Takım: Wigan)

Ajax formasıyla adını tüm Avrupa’ya duyurduğunda henüz 19 yaşındaydı. Mısır’ın yetiştirdiği en önemli oyunculardan biri olan Mido, futbolda bulduğu şansları defalarca boşa harcayan bir oyuncu oldu. Ajax’taki performansının ardından Avrupa’da hangi büyük takıma transfer olacağı konuşulurken Ajax onu Celta Vigo’ya kiralamıştı. CeltaVigo’da kiralık olarak geçirdiği yarım sezon içinde Mido ağır bir sakatlık geçirmişti. Sezon sonunda Roma onu istiyordu ancak 12 milyon euro’yu veren Marsilya, Mido’yu Ajax’tan transfer ettmişti.

Mido, Marsilya’da sadece 1 sezon oynadı. Zlatan İbrahimovic’in Ajax’taki partneri Marsilya formasıyla 22 maçta 7 gol attı. Sezon sonu geldiğinde Marsilya’dan ayrılmak istediğini açıkladı. Bu durum Roma’nın dileğini 1 yıl gecikmeyle yerine getirmesine olanak tanıdı. Roma’da da tutunamayan Mido, İtalya macerasının ardından İngiltere’de Tottenham ve Middlesbrough takımlarının formasını giydi. Mido şu sıralar Wigan’da kiralık olarak forma giyiyor.

3. Peguy Luyindula ( Yaş: 29 - Paris Saint Germain)

Luyindula, 2001-02 sezonunda Strasbourg’tan Lyon’a transfer olduğunda, Lyon altyapısından yetişen Sidney Govou ile Lyon’un en dikkat çeken oyuncularından biri olmuştu. Lyon’da geçen 3 yılda Luyindula takımın en önemli oyuncularından biri olmuştu. 2004 yılında Didier Drogba’yı Chelsea’ye satan Marsilya takımın gol bölgesine doğru transferi yapmak zorundaydı. Ekonomik zorluklar yaşayan Lyon’un forvet oyuncusu Peguy Luyindula olabilecek en iyi seçimdi. Marsilya Luyindula’yı 7.5 milyon euro karşılığında ezeli rakibinden transfer etti.

Luyindula, 2004-05 sezonunda Marsilya formasını 35 maçta giydi, 10 gol attı. Marsilya onun performansından memnun kalmamıştı.Önce Auxerre’e, ardından Levante’ye kiralandı. 2007 ocak ayında onu yeniden hatırlayan ve hatırlatan PSG oldu. Paris SG’de geçen son ikibuçuk sezonda Luyindula yeterince gol atamadı belki, ancak zaten o kariyeri boyunca çok fazla gol atan bir oyuncu olmadı. PSG’de Hoarau’nun yedeği olan Luyindula, bu sezon oynadığı maçlarda PSG’ye önemli katkılar sağladı.

4. Ivan de la Pena ( Yaş: 32 - Espanyol)

Ivan de la Pena, bu listedeki diğer oyunculardan farklı olarak Marsilya’da, kiralık olarak forma giydi. Barcelona altyapısından yetişen Ivan de la Pena ilk kez Barca formasını giydiğinde 19 yaşındaydı. Barcelona’da 3 sezon boyunca çok iyi maçlar çıkardı. Hollandalı hoca Louis van Gaal’ın Barca’nın başına gelmesiyle gözden düştü ve Lazio’ya transfer oldu. Lazio’da bekleneni veremeyen Ivan de la Pena, 1999-2000 sezonunda Marsilya’ya kiralandı. Marsilya’da da işler yolunda gitmedi. Bir sonraki sezon Lazio onu yetiştiği takım Barcelona’ya kiraladı. Yetiştiği takımda Louis van Gaal’i haklı çıkarırcasına başarılı olamadı. Sezon sonu Lazio’ya dönen İspanyol oyuncu, Lazio tarafından serbest bırakıldı. O da Barcelona şehrinin diğer takımı Espanyol’un yolunu tuttu. 2002 yılından beridir Espanyol’da forma giyiyor ve orada küçük takımın büyük oyuncusu rolünün gereklerini yerine getiriyor.

5. Pascal Nouma (Yaş:37)

Onu bu listeye sokan bizimle olan ilişkisi oldu. Listede bizden birileri de olmalıydı. Beşiktaşta oynamasına rağmen Türkiye’deki tüm takım taraftarları tarafından sevilen bir adam oldu Pascal Nouma. PSG takımının altyapısından yetişen Nouma, ardından Lille ve Caen’de oynadı. Tekrar PSG’ye döndüğünde ayakları daha sağlam yere basıyordu. 1994-96 yılları arasında yetiştiği takımda yeniden forma giydi. PSG’den yine ayrıldı. Strasbourg’a transfer olduktan sonra, gösterdiği performansla Lens takımına transfer oldu. Pascal Nouma Lens formasıyla çok başarılı maçlar çıkardı. 2000-01 sezonunda istikamet İstanbul oldu. Beşiktaş’taki performansıyla kariyerinde tavan yapan Pascal Nouma sezon sonunda Marsilya tarafından transfer edildi. Marsilya’da oynadığı sezon hiçbir varlık gösteremeyen Nouma, bir sonraki sezon Beşiktaş taraftarlarının yoğun istekleri ve gelmesi için yaptıkları baskı ile tekrar Beşiktaş’a transfer oldu. Beşiktaş’ta yine başarılı bir sezon geçirirken, Fenerbahçe maçında yaptığı hareket yüzünden gönderilen Nouma, bir daha eski günlerine geri dönemedi.

Pascal Nouma oynadığı maçlarda başarılı olmasına rağmen disiplinden uzak yapısı ve istikrarsız olması nedeniyle gittiği hiçbir takımda tutunamadı. Kariyerinin son dönemlerini İskoçya’nın Livingston takımında geçirdikten sonra futbol sahnesinden çekilen Nouma, Beşiktaş tarihinin en önemli oyuncularından biri olarak, Fransa’da görmediği değeri Türkiye’de bir efsane olarak görmüş oldu.

by LeFoot

4 yorum:

Minero dedi ki...

Ivan de la Pena yazısının altında onun fotoğrafını görmeyi beklerken aklıma Celta Vigo'nun bordo forması var mıydı takıldı. Sonra dikkatli bakınca ikinci memleketim Elazığ forması olduğunu oyuncunun da Hacı Arif Durgut olduğunu farkettim. Güzel bir inceleme Le Foot. Teşekkürler...

seanpenn dedi ki...

Le Foot ta bu postu okumuştuk zaten direk link i verseydin daha iyi olmazmıydı?

Flying Dutchman dedi ki...

@sean penn

olmazdı diyeyim kısaca :))

açıklamayı da yapayım

Marsilya'da tutunamayanlar başlığının altına sadece link koyup verseydik biraz abes olurdu biliyorsun....Le Foot bu yazıları hem kendi bloguna hem bizim blogumuza yazıyor aynen bir başka blog yazarı Canarino'nun yaptığı gibi....blogundaki bütün yazıları değil haftada belli başlı 2-3 yazı aldığımız için de bir pürüz oluşturmuyor bizim açımızdan, insanlardan da pek bir tapki almadık bu yönde...

venezia dedi ki...

o değilde usta bi fabien barthez vardı n'oldu ona ya .?

şimdiler de napar ne yer ne içer acep :) neyse ömer çatkıç var onla idare etces artık :P