29 Nisan 2009 Çarşamba

S-LEAGUE












İskandinavya ve Kuzey Afrika'da yaptığımız gezintiden sonra başka bir diyara yelken açmanın vaktinin geldiğini saptadık. Kuzey Afrika'dan Kızıldeniz'e yelken açıp Süveyş Kanalı'ndan, Hint Okyanusu'nu geçiyoruz. Güneydoğu Asya futbolunu inceleyeceğiz belli bir süre. Kaplan ekonomilerinin diyarını. Yolculuğa ilk başlayacağımız yer Singapur. Uzun yıllardır Türkiye'de dönen bir geyik vardır: "Abi Singapur'da yere tükürmenin cezası 500 milyonmuş" diye. Sanırım rahmetli Barış Manço'nun 7'de 77'ye programında duymuştum ben de benzer bir durumu. Hatta lise zamanında bizim arkadaş "bunu Türkiye'de yapsan GSMH ABD'yi beşe katlar şeklinde" Türki bir yaklaşım getirmişti olaya. Singapur Malay Yarımadasının ucunda Malezya'nın güneyinde Endonezya adalarına çok yakın bir ülke. 1965 yılında Maleezya'dan ayrılarak bağımsızlıklarını ilan ettiler. 710 km2'lik ülke bu özelliği ile Güneydopu Asya'nın en küçük dünyanın 187. en büyük ülkesi ama 4.8 milyon insanı barındırıyor bünyesinde. Ancak kişi başına düşen milli gelir açısından dünyanın en zengin beşinci ülkesi. 2009 yılında Economist Intelligence dergisi başkent City of Singapore'u dünyanın en pahalı onuncu Asya'nın da Tokyo ve Osaka'dan sonra en pahalı üçüncü şehri olarak belirledi. Ülke ikinci dünya savaşında Malay yarımadasında İngilizler ve Japolar arasında geçen kanlı bir savaşa tanık olduktan sonra 1963'te İngiltere'den ayrılıp Malezya'ya katıldı. 2 seen sonra da bağımsızlıklarını ilan ettiler. Ülke Hong Kong, Güney Kore ve Tayvan ile birlikte Güneydoğu Asya'nın 4 Kaplan Ekonomosi'nden birisi. İşlenmiş mallar ve ihracat ülkenin en önemli gelir kaynağı. Tabi turizmi de katmak lazım işin içine. 2006 yılında ülkenin nüfusu 4.6 milyon iken 7.6 milyon kişi ziyaret etti Singapur'u.



















% 51'i Budist, % 15'i Hristiyan % 14'ü de Müslüman toplulukların yer aldığı bir ülke ola Malezya'da bu nedenle çok farklı kültürlerin sentezini görmek mümkün. Ülkenin % 142lükbir kesimi ise hiçbir dinin mensubu değil. Tabi bulunduğu yöre sebebiyle mutfaklarının uzak doğu kültüründen etkilenmemesi düşünülemez. Şiş kebabın uzakdoğu versiyonu olarak değerlendirebileceğimiz "Sate" en bilinen yemeklerinden Her türlü etten yapılabilen bu yemek Hollanda'da bir hayli yaygın restoranlarda. Üzerine bir de yine bu kültürün önemli bir öğesi bir hayli acı olan, Sambal sosunu döktüğünüzde ortam bir anda alevleniyor. "Nasi Padang" adındaki pirinç pilavının daha tuzsuz olanı da satenin yanındaki garnitür. Çabuk hazırlanan ve oldukça doyurucu bir yemektir, belirteyim.



















Ülkenin ulusal ligi S-league 1996 yılında kuruldu. İlk kurulduğu yıl ligde 8 takım mücadele ediyordu. Takımlar birbirleri ile deplasmanlı 14 maç oynadıktan sonra ilk iki sırayı alan takımlar çift maçlı bir play-off oynayıp şampiyonu belirlediler. İlk şampiyon Geylang United takımı oldu. 1997'den itibaren de 12 takıma çıkarıldı. Ligde küme düşmeyok, çünkü ikinci lig yok. Takımlar federasyon tarafından mail performans ve diğer kriterlerce seçiliyor. 2003 yılında bir zamanlar ABD Ligi'nde olduğu gibi berabere biten maçların sonunda penaltı atışlarına gidilmesine ve kazanana 2 kaybedene 1 puan verilmesi uygulaması hayata geçirildi ama bir sezon sonra bırakıldı. 2003 yılında lige yeni takımların katılmasını teşvik için Young Lions isminde bir takım oluşturuldu. Bu takım tamamen Singapur 23 yaş altı milli takımı oyuncularında oluşuyor. Yabancı oyuncular ancak 23 yşının altında olma, vatandaşlık değiştirme ve ileride Singapur milli takımında oynama ihtimalinin olma şartı ile takıma kabul ediliyorlar. Ayrıca ligin gelişmesi için federasyon 13 yıl boyunca 7 farklı Singapur dışı takımı lige davet etti periyodik olarak. Halen çoğunluğunu Bruneili oyuncuların oluşturduğu ve maçlarını da Brunei'de oynayan Brunei DPMM FC, Japonya Ligi'ndeki aynı isimli takımın pilot ekibi olan ve tamamı Japon oyunculardan oluşan Alibrex Niigata FC ve tamamı Kore'li oyunculardan oluşan Super Reds FC ligin misafir takımları. Genç oyunculaırn mücadele ettiği ve reserve lig olarak alabileceğimiz Prime League isminde bir PAF Ligi de mevcut.







































Devlet kurumlarına ait takımları incelediğimiz FC Gov yazısında da ele aldığımız, Singapur Silahlı kuvvetlerinin takımı Singapore Armed Forces FC (SAFFC) 13 yıllık Singapur ligi S-League'in en başarılı takımı. 7 şampiyonluk, 4 ikincilik 1 üçüncülük ve 1 dördüncülük. En kötü derecesi dördüncülük anlayacağınız. Singapur'da kamu kurumlarına ait olan tek takım SAFFC değil. Ligde mücadele eden Home United FC ilk kurulduğunda ismi Police Football Club'tı. Ancak daha sonra İçişleri bakanlığı ve Sivil Savunma teşkilatını temsil eder hale geldiğinden ismi Home United olarak değiştirildi. Ligde 2 şampiyonlukları var. Yani askeriyenin gücünün polis teşkilatından daha önde olduğunu söyleyebiliriz Singapur'da. Lig tarihinde 4 farklı takım şampiyon olabilmiş. Yukarıdaki takımların yanında Tampines Rovers ve Geylang United'ın da ikişer şampiyonluğu var. Singapur'da ligin dışında SingapurKupası, Singapur Lig Kupası ve Charity Shield olmak üzere 3 adet de kupa var. Bu kupaların formatını aşağı yukarı biliyorsunuz. Lig Kupası ve Charity Shield henüz 2 yıllık geçmişe sahipler. Singapur Kupası ise 1997'den beri oynanıyor. HomeUnited ve SAFFC orada dörder şampiyonlukla eşit durumdalar. 38 yaşındaki Singapur vatandaşı, Sırp asıllı Aleksandar Đurić lig tarihinin Hırvat asıllı Mirko Grabovac ile birlikte en ünlü oyuncusu. 2000 yılından beri S-League'de ve son 4 sezondur SAFFC forması giyiyor. 12 kez de Singapur milli takımı formasını giydi. Duric son 2 sezon 33 kez Singapur milli takımı formaıs hiyen Grabovac ise 6 kez gol kralı oldu. Grabovac 281 golle lig tarihinin en çok gol atan futbolcusu unvanını elinde bulunduruyor. Lig tarihinde attığı toplam Şu an 2009 sezonunda 10. hafta geride kaldı ve Brunei'den gelen misafirler Brunei DPMM FC ligin lideri.

1 yorum:

varol döken dedi ki...

kenarından ısırılmamış her sateye karnımız tok...

hadeeee sateeee!