16 Nisan 2009 Perşembe

TOP 10 DAYAKLIK BEYAZ PERDE KARAKTERİ

























"Hey Rick çalılardan bir ses duydum galiba. Gidip baksam iyi olacak." Git git de gör canavarın üçüncü bacağını. Hatta tek başına git ki bizim iyice sinirlerimizi zıplat. Şimdi efendim biliyorsunuz sinema sektöründe, hele hele Hollywood'da gişeye oynayan tüm filmlerde gırtlağına sarılacağınız bir kaç karakter vardır. Zira bunlar filmde kendilerine gıcık kapılması amacıyla konulmuş karakterlerdir ki ekseriyetle film bitmeden ölürler ve böylece seyircinin filmi beğenmese bile bir duygusu tatmin edilmiş olur. Aslında bu yönetmenlerin bilindik bir numarasıdır. Hem seyirciyi kötü filmlerinden ardında kalan bir öğeyle meşgul ederler hem de yıllar sonra bile filmin adı söylendiğinde ilk olarak o karakterin adı gelir. 1 numarada göreceksiniz bunun örneğini (şşş aşağı inip bakma hemen bir dur). Şimdi biz bu listeyi beyaz perde ile sınırladık ama affınıza sığınarak Ninja Kaplumbağalar çizgi filminden Shredder'a ayrı bir köşe ayıracağım listeye geçmeden. Sen kaplumbağaları yakalamışsın, kıyma öğütücüsüne koymuşsun, dünyayı yok edecek alet de elinde, mekandan çıkarken "kaplumbağalar ben de şimdi Libadiye Caddesi No:12'de dünyayı yoketmeye gidiyorum" diye niye gideceğin yeri söylüyorsun? Mal mısın? Bu zirzoplar mutlaka kurtulacak oradan. Eee kurtulsunlar, sen adresi söylemesen ne yapacaklar? O kıtipiyöz sıçan Splinter telepatiyle mi bulacak yerini? Kurtulur kurtulmaz senin verdiği adrese gidip tam düğmeye basacakken dalıyorlar içeri. Bir de çıkıp "Kaplumbağalar nasıl buldunuz beni?" diye sormaz mı? Unlu merdaneyle mi döversin ikindiye bırakırsın....Neyse titreme başladı bende, listeye geçiyorum.

10-Richie Rich (Richie Rich): Evet çizgi filmi de vardır bu karakterin ama zaten yapı olarak Sezercik'in Hollywood versiyonu, kökten dayaklık Macaulay Culkin tarafından canlandırılması gıcıklığına gıcıklık katmıştır. Büyük bir ihtimalle Joseph Barbera ve William Hanna’nın “yıllar yılı bu Taş Devri’nde ortadirek Fred Çakmaktaş ve Barney Moloztaş’ı insanlara göstere göstere bizi komünist zannedecekler, artık biraz da kapitalizme bulaşalım” felsefesiyle ortaya çıkardığı bir kahramandır. Ne ilginçtir ki sadece kendisi değil köpeği Dollar (başka ne isim beklerdin), yavuklusu Gloria, kahyası Cadburry, robot hizmetçisi Irona ve tüm arkadaşları sopalık karakterlerdir. Zira Richie Rich ve bu arkadaş tayfası koskoca devletin, polisin çözemediği olayları bacak kadar boylarıyla çözmeye çalışır, bunu yaparken de altından yapılma tabanca, tüfek, uçak, gemi, altın işlemeli uçan halı gibi bilumum altın kaplama alet kullanır. Sonra da olayı çözünce yine kız arkadaşı Gloria ile bir zengin aktivitesine girişir. Bu altın kaplama taşlarla oynanan satranç olur, dama olur farketmez. Çekinmeyin söyleyin. Richie Piç.

9-Jar-Jar Binks (Star Wars ep. I-II-III): Youtube'daki şu videoyu yapan Leprechaunproduction nickli arkadaşın ellerinden öperim. Bir film 5 saniyede bu kadar güzel özetlenir (bu arada elemanın diğer işlerine de bakın derim). Jar-Jar Binks, Star Wars evrenindeki gelmiş geçmiş en boş en gereksiz ve en aptal karakterdir. Filme konuş sebebi klasik üçlemedeki C3PO'nun açığını doldurmaktır ama bir kere C3PO aptal değildir ki. R2-D2'nun dediklerini çevirir, onun yol arkadaşı olur, milyon tane dil bilir, arabulur, cefa çeker vesaire vesaire. Bu Jar-Jar Binks'in oraya buraya çarpmak, milleti yavaşlatmak dışında hiçbir fonksiyonu yoktur. Bir de serinin ikinci filmi Attack Of The Clones'da Amidala geçici olarak meclisteki yerini buna bırakır. Ulan ben bu denyoya tüp kuyruğunda yerimi bırakmam. O da bekleneni yapar Palpatine'ın oyununa gelir tabi. "Mesa called Ja Jar Binks...." Tanımaz olaydım.

8-Fredo Corleone (The Godfather I-II): Tahminimce Fredo Carmella Corleone'nin Vito işe gittiği sıralarda eve aldığı erkeklerden birisinin gayrımeşru çocuğudur yoksa bir adam bu kadar ailesinden ayrı bir karakter olamaz. Öyle ki yeri geldiğinde ağlak Connie Corleone bile o kız haliyle kocasına saldıracak cesarettedir, gel gör ki bu Fredo tırsakın önde gidenidir, karısına sahip çıkamaz, kardeşini ispiyonlatır, kötü aktördür, onun yüzünden canım safkan kellesinden olmuştur. Bir de haline bakmadan gidip yeğenine balık tutmayı öğretmeye kalkar. Tahminim Michael Corleone Fredo'yu harcamaya, kendisine ihanet ettiğinde değil, oğluyla balık tutmaya gittiğini görünce karar vermiş, "ulan çocuğu buna bırakırsak kendisine benzetir, şu işi kökten çözeyim" diyerek kurşunu sıkmıştır.

7-Quentin-Dr.Helen Holloway (The Cube): The Cube zaten yapısı gereği hafiften çözülmemiş soruları barındıran ve kurgusu nedeniyle diken üstünde oturtan bir filmdir. Ama bu yetmiyormuş gibi filmde 2 tane de fütursuzca girişilecek karakter barındırır. Quentin, yani filmde polis rolünde görünen arkadaş önce ağır abi havalarıyla meydana çıkar sonra bütün taşları dökülür. Sübyancı, katil, sapık, psycho, yalancı, sinsi bütün pis özellikler bu adamdadır. Sonunda da bacağını eline verirler zaten. Film boyunca yaptığı en iyi iş Holloway'i Cube'un boşluğuna bırakmasıdır ki içimizin yağlarını eritmiştir. Holloway ondan beter çok bilmiş, geveze, dengesiz, histeri krizlerine giren anca SSK'da gece nöbeti tutabilecek türden bir doktordur. Gerçi ölümü bir başka dayaklık Quentin'den olmuştur ama ne yapalım denize düşen yılana sarılıyor. Yılan derken yanlış anlama olmasın, ne de olsa adam zenci.

6-Ron Weasley (Harry Potter Serisi): Her kahramanın yanında bir tane aksak kankası vardır ama Ron Weasley bana göre Zagor'un Çikosundan daha fonksiyonsuz bir adamdır. En azından Çiko arada ateş eder, sevimlidir, bu dangozda ne büyü kabiliyeti vardır ne bir yetenek. Dersleri kaynatır, abur cubur yer, uyuklar, büyü yapamaz, bir kıza aşık olayım der başkasına kaptırır, Hermione gibi zeki-güzel kız burnunun dibindedir hala aptal aptal dolaşır bir de bütün bunlar yetmezmiş gibi ginger'dır. Yani çilli ve kızıl saçlı. Eric Cartman'ın bu arkadaşlar için söylediklerini yazmayayım buraya. Canarino "bence Harry'i de katıp ikisini birden dövmek lazım" dedi ama Harry yine arada bir büyü yapıyor, günü kurtarıyor, bu veled ne işe yarıyor çözemedim. O Hogwarts'da sınav kağıtlarını okuyanın kanaat notuna oturayım ben.

























5-Independence Day filminin tüm kadrosu:
Eşimle aynı oranda nefret ettiğimiz bir film var, Amerikan milli marşının klibi. Ben sayıyorum siz karar verin. Uzaylılarca kaçırıldığını iddia eden bir alkolik, onun ergenlik bunalımındaki çocukları, uzaylılar çiçektir böcektir diyen bir başkan yardımcısı, kendi kıçlarını kurtaran ilk baştaki kaçırılmış adama "son of a bitch made it" diyen militarist bir başkan, uzaylı döven bir pilot, uzaylı döven pilotla uzaya çıkıp "şişman kadın şarkı söylemeden" geyiği yapan (bu şişman kadını bir gün bulursam liposuction'a sokacağım) bir mühendis, onun deli babası, onun salak eski karısı, yine onun gay iş arkadaşı, uzaylı döven pilotun striptizci sevgilisi, onun uzaylı dostu keş kız arkadaşı, onun ağlak oğlu, onun yampiri köpeği, ölüm döşeğinde espri yapan başkanın karısı, onun boş bakışlı kızı........hey gidi heeeeeeey

4-Hemşire Mildred Ratchet (One Flew Over The Cuckoo's Nest): Independence Day ve Cube'deki grup indirimini saymazsak listedeki tek kadın. Söyleyeyim bende "kadına el kalkmaz" diye bir felsefe yoktur "insana el kallkmaz" diye bir felsefe vardır ama bu listedekiler gibi Guguk Kuşu'ndaki hemşire Mildred da istisnadır. O Jack Nicholson'ın maçı izlemek için oylama yaptırdığı ve son anda Chief'in elini kaldırttığı sahnede "ama Mister McMurphy süre dolmuştu" dediği an var ya. O elinde tuttuğu çizelgeyi alacaksın, 2 saat boyunca aralıksız geçireceksin, iki vurup tek sayacaksın. Nicholson'ın filmin sonunda boğazına sarıldığı sahnede koltuğun üzerinde zıplayarak "asıl ulan asıııııııııl" diye tezahürat yaptığımı hatırlarım. Ama maalesef hayat böyle, Nicholson ampüle dönmüştür bu da boyunlukla kurtarmıştır. Fani dünya. Tabi bu karakteri enfes canlandıran Louise Fletcher'ı da kutlamak gerek ki akademi de "al ulan Oscar'ı" demiştir. Hatta bu film Oscar tarihinde 5 büyük ödülü aynı anda kazanan 3 filmden birisidir.

3-Sezercik (Tüm filmleri): Ömrümde izlerken orgazmı en zevkli yaşadığım sahne bir porno değil "Sezercik: Küçük Mücahit" filmidir. Rum çocukları mahallede Türk çocukların topunu çalar. Sözüm ona apaçi Sezercik de gidip Rum çocuklarına gider yapar. Sonuçta "biz istediğimiz yapariz, ister çalariz ister satariz" cevabını alıp kendisine Allah ne verdiyse girişilir. O an filmi izlerken yanımda birkaç Yunan olsa ellerini öperdim dert görmesin diye. Orijinal olmayan korsan Fenerbahçe forması, her daim ağlak yüz ifadesi, içi boş delikanlı havaları, ben annemi korurum evime bakarım cakası ile görüldüğü anda eşeği Mariana Çukuru'nun dibine gönderip geri dönene dövülecek bir karakterdir. Zaten karakteri canlandıran zatın da büyüyünce başının altından çıkan işler nasıl lanet bir karakter olduğunun kanıtıdır. Üze kadar sayiyorum, sikmazsaniz evi yakazaiz....ena, dea, tria

2-Paris (Troy): Orlando Bloom'u severim, iyi çocuktur. Ne de olsa Legolas'ı oynamıştır, filmde türlü akrobatik hareketi vardır, korsan olmuştur, Depp'in karşısında haddini bilerek oynamıştır. Ama gel gör ki bunların hiçbirisi Troy filminde yastıkları kemirmeme sebep olacak karakterini satırla dilimleme isteğimi öldüremez. Bu Paris denen eşek Truva'lı Helen denen bir kevaşeye aşık olur. Onun yüzünden ve düellodan kuyruğunu kıstırıp kaçtığından Hector Menelaos'u ve Achilles'in kardeşini, Achilles Hector'u öldürür. Bu efendi tam kaçacakken acemi okçu gibi nişan alıp Achilles'i topuğundan vurur öldürür. Yani filmde ne kadar yiğit adam varsa bunun sayesinde ölür, bu tırsak ve sevgilisi hayatta kalır. Yerim öyle Truva'yı ben. Sonra at getirmişler de içine saklanmışlar da...O atı da yerim...

1-Percy Wetmore (Green Mile): Blog kadrosundaki 2-3 kişiye ve birkaç arkadaşa "böyle bir liste yapıyorum, var mı öneriniz?" dedim. Saniye sonra ağızlarından "Yeşil Yol'daki ipne var ya onu yaz" cümlesi çıktı. Hakikaten Percy dünya tarihinin gördüğü en su katılmamış arkadaşlardan birisidir. Tabi bunda filmin uyarlandığı romanın yazarı Stephen King'in karakteri çok romantize etmesinin de payı büyüktür ama bence karakteri canlandıran Doug Hutchison'ın da katkısı gözardı edilmemelidir. Kendisine duyulan bütün bu nefrete rağmen film boyunca sadece 1 kez David Morse'dan yumruk yemiştir. Hutchison, izleyenler bilir şu anda Lost'un 5. sezonunda Horace Goodspeed rolü ile karşımızda. Adamı ne zaman görsem şimdi bir kalleşlik yapacak diye bekliyorum. Umudumu yitirmedim. İlginç olan Hutchison'ın bu rolden önce A Time To Kill'de Samuel L.Jackson'ın küçük kızına tecavüz eden 2 kişiden birini canlandırmasıdır. Bir adam illa ben kendime küfür ettireceğim diye kasar mı?
















by Le Foot, JJA and FD

30 yorum:

Puskas dedi ki...

Bence Gladiator filmindeki Commodus karakteri de en az bunlar kadar dayaklıktır :)

CaRtMaNtR dedi ki...

The Mist'ten Mrs Carmody (isimde ufak tefek hata olabilir ama kimden bahsettiğim açık :D ) bu listeye rahat rahat girebilir.

Die Hard 1'deki baş dedektif Wade ajan Johnsonlar yine bu listede yer alabilir.

Dexter 3. sezonda bizi bol bol kıl eden Miguel Prado yine listeye cuk oturabilir.

Eh birde Married With Children'da her ne kadar Al Bundy tarafından sık sık mat edilsede Marcy Darcy karakterinede mansiyon ödülü verilir :D

Adsız dedi ki...

ornekleri spesifik vermissin. Bence birde genel karakterleri ver. Mesela;
gece vakti evdeki seslerin ne oldugunu ogrenmeye calisirken isiklari acmayi akil edemeyen karakterler. yada birsey gorup gece vakti ormanin icine dalanlar. sabaha kadar tokat atasim gelir onlara :)

F.K.

AbSurDMaN dedi ki...

Hahahahahhaha 2. sıraya kadar geldiğimde "Hayret, Yeşil Yol'daki şerefsizi koymamışlar" diyordum ki karşıma çıkana bak hahahahhaha :D

Turgay Keskin dedi ki...

Old Boy'da Woo-jin Lee olmazsa olmaz bence. Oh Dae-su'yu ölmekten beter eden adam olarak listede olmasını bekliyordum. Ama onu dövmek pek mantıklı olmasa gerek, intikam planları normal değil çünkü..

Muratonovic dedi ki...

Ben Jackal'daki Richard Gere'in oynadığı Declan Mulqueen karakterine gicik olmustum.. Dağ gibi Çakal'i (Bruce Willis) öldürmek ve suikastına da engel olmak suretiyle güzelim filmi cok klişe bir Hollywood sonuyla bitirmişti..

Bi de son Milk filmindeki roluyle Sean Penn.. İstedikleri kadar oscar versinler o neydi öyle yaw, adamı öldüresim geldiydi..

alengir dedi ki...

The Shawshank Redemption'dan Hapisane müdürü Warden Norton ile yardakçısı Gardinyan şefi Hadley'de girermiş bu listeye.

Unknown dedi ki...

http://www.tumspor.com/haber/20090416/Futbolda-en-kotu-10-arma.php

Bu yazıyı bir yerden hatırlıyorum sanki :)

91 dedi ki...

Paris gibi bir ibiş bence listeye kafadan girerdi. Hoş bunda benim yeşil yol'u izlememiş olmamın payı da olabilir ama, paris şu ahir ömrümde gördüğüm andavalların arasında açık ara ilk sıraya oynar. bak yine sinirlerim zıpladı.

Av. Levent Öge dedi ki...

orlando bloom'un kingdom of heaven'da canlandırdığı tip de en az paris kadar sinir bozucudur. bir de böyle ağzını büze büze attığı nutuklar yok mu...küreği ağzının üstüne üstüne vurasım gelir

PIERREMANU dedi ki...

Başlığı okuyunca ilk aklıma gelen karakter Saving Private Ryan'daki Caparzo oldu. Cem Davran, Tamer Karadağlı ve Meltem Cumbul'un şimdiye kadar canlandırdığı ve ileride canlandırması muhtemel bütün karakterleri de buna ekleyebiliriz.

Majesty dedi ki...

Yerel bir örnek olacak, ama bana katılanlara da rastlamıştım. Hatırla Sevgili dizisindeki "YASEMİN" karakteri. O ne gıcık bir ağlamadır, zaten ağlayamıyor, o yüzden bütün ağlamalı sahnelerde güneş gözlüğü var kadında. Hem oynayan gıcık, hem de karakteri. Diziyi izleyenler daha iyi anlayacaktır. Orada millet birbirini boğazlıyor ablamız kocasıyla ilişkisnin derdinde kardeşi işkence görüyor. öehhhh

varol döken dedi ki...

biraz da böyle listeler yapın:)

http://kelebekgaleri.hurriyet.com.tr/galeridetay.aspx?cid=13463&rid=2369&hid=11440367

dchetin dedi ki...

fredo hakkında iki laf diyeyim, hafızam beni yanıltmıyorsa, ikili (michael ve fredo) dog day afternoon'da da karşılıklı oynamışlardı. al pacino'nun manyakça canlandırdığı ana karakterin yanında tüm olayı hiç eden adam rolünü de oynamıştır bu can.

orada da adı salvatore'ydi galiba.

bu adamın güzel bir rolü yok mudur ki?

Eser dedi ki...

Platoon gibi unutulmaz bir filmin tiksinç karakteri Sgt. Barnes (http://www.imdb.com/character/ch0128812/) da bu listede zirveyi zorlar bence :)

pclion dedi ki...

Hahaha, Jar Jar bölümü harika olmuş, yarım saattir gülüyorum. Paris'e de özellikle katılıyorum, tekme tokat dalacaksın böylesine...

gökhan dedi ki...

paris karakteri harbi dayaklık. sırf o karakter yüzünden filmden nefret etmiştim. o olmasada dandik filmdi ya neyse.

ek olarak da back to the future serisindeki biff tannen gelir aklıma.

venezia dedi ki...

babalar çok uzaklara gitmeye gerek yok battal gazi ya :)
bi karakter bu kadar mı dayaklık olur,dövmeyeni dövüyolar :))

eleştiren adam dedi ki...

Lost serisinde Michelle Rodriguez'in canlandırdığı Anna Lucia Cortez karakteri de bu listeye alınabilir kanımca.. dünyada tokatlamayı içten arzu ettiğim tek kadın karakter..

Joe Jonese Atesdagli dedi ki...

Green mile'da yediği çikolatalı keki nöbetçi memurun yüzüne boca eden abiye burdan selam.

Adsız dedi ki...

eğer biraz genel konuşacak olursam:
fransız filmlerindeki aşık vatandaş ve adam sandler'in canlandırdığı elemanların büyük çoğunluğu benim listemde olurdu heralde
spesifik konuşacaksak da:
american beauty'de uçan torbaya yorum yapan lavuk (ricky fitts), being john malkovich'de "cinsiyet değiştirecem ben bik bik" diye öten cameron diaz (lotte schwartz) vs vs

bu arada Aykut arkadaş iyi hatırlamış cortez'i

gulphi dedi ki...

bana kalırsa asıl ayaklık adam saving private ryan daki upham der geçerim...

alchoburn dedi ki...

İlgimi çeken şey, listeye girenlerin en az yarısının kitap uyarlaması karakterler oluşu. Hatta independence day'de tek bir karaktere yüklenemediğini düşünürsek ilk 5'e giren dört karakter edebiyattan geliyor.

çubuk makarna dedi ki...

hemşire mildred ratchet benim izlediğim en zalim karakter. yani en dayaklık da o

ery dedi ki...

fredo'nun dayaklık bi karakter olmasına katılmakla beraber, eğer yanılmıyosam kötü aktör olan, ve uğruna safkanın kellesini kaybettiği kişi don vito'nun manevi oğlu johnny fontaine idi..(ki bu karakterin frank sinatra baz alınarak yazıldığı söylenir..)

Flying Dutchman dedi ki...

@ery

bu sabah canarino da uyardı, doğrudur kellesi giden atcağızın müessibi Fredo değil Johhny Fontaine'dir...

Sinatra ayrıntısını bilmiyordum çok büyük bir Godfather serisi hayranı olmadığımdan, teşekkürler...

scugnizzi dedi ki...

listeye koyduklarınızdan bana göre 1. sırada olması gereken guguk kuşu'ndaki hemşire. onu elime verecekler ah ah :)))

varol döken dedi ki...

ne istiyonuz independence day'den, uzaylılar gelince siz mi kurtaracanız dünyayı? oh olsun nasıl koydu mına kodumun uzaylısına, taş mı atacaktı yoksam?

en kötü karakter, ne yapacağı asla kestirelemeyen dengesiz karakterdir yani senaryo açısından en iyi karakter odur zaten, örneğin ımmm, hmmm, örnek verecek kadar bilgim olsa böyle boşbeleş yorum mu yazarım ya...

örneği joe versin!

Av. Levent Öge dedi ki...

yanlış hatırlamıyorsam şu at meselesinde tom hagen bir yapımcıya johny'i filminde oynatması için teklifte bulunuyor, yapımcı da bu teklifi gayet kaba bir biçimde reddediyordu. tom hagen da kendisine "an offer you can't refuse" şeklinde bir mesaj gönderiyordu at kafasıylan:)

Ku.Ba dedi ki...

@dchetin,

Fredo'yu oynayan John Cazale 43 yasinda kanserden vefat etmis. Ama filmografisine bir bakar misiniz : The Godfather, The Deer Hunter, The Conversation ve Dog Day Afternoon.

Bence gayet usta bir aktörmüs kendisi. Ayrica, Fredo karakterinin listedeki yerine de itirazim var. Sahsen filmdeki durumuna cok acimistim.


Yalniz, ben listenin kriterlerini pek çözemedim. Hikaye geregi izleyicinin antipatisini kazanan karakterler ile, hikayeyi resmen mahveden, yani keske senaryoya hiç eklenmeseydi dedirten karakterler sanki birbirine karismis. Yaniliyor muyum?

Birinci tanimlamadan yola çikacak olursak, Slumdog Millionaire'deki sunucuya dikkatinizi çekmek isterim. Dogville'deki köy halkini da unutmayalim. Ha, bir de Cidade de Deus'taki Dadinho/Li'l Dice.

Ikinci tanimlaya göre ise, kanimca 1. sirada olmasi gereken Jar Jar Binks'tir, ki Star Wars hayrani bile degilim. Ve, hiç kimse kusura bakmasin, The Dark Knight'taki, evet, Batman karakteri. O nasil bir ses tonudur yahu?!