26 Mayıs 2009 Salı

FELİX MAGATH PRESENTS: SIX SENSE


















Wolfsburg'un gelişine mart ayında dikkat çekmiştik aslında. Flying Dutchman blogunda ele alınan yükselişteki takım, blogun lanetine kurban gider kaidesine çok güçlü bir istisna oluşturdular ve tarihlerinin ilk şampiyonluğuna son 2 haftada 10 gol atarak imza attılar. Tabi bu işin arkasında 2009 yılında aynada büyüyerek gelen bir takımın da etkisi var. Sezon boyunca zaman zaman ele aldığımız takımı şampiyonluğa götüren 6 dikkat çekici veriyi verelim.

-Felix Magath Bundesliga'da 2 farklı takımla şampiyon olan yedinci teknik adam. Daha önce 2004-05 ve 2005-06'da Bayern Munich ile şampiyonluğu kucaklamıştı. Bunu daha önce başaran teknik adamlar Udo Lattek (Bayern Münich ve Borussia Mönchengladbach), Hennes Weisweiler (Gladbach ve 1. FC Köln), Otto Rehhagel (Werder Bremen ve 1. FC Kaiserslautern), Max Merkel (1860 Münich ve 1. FC Nürnberg) , Ottmar Hitzfeld (Bayern Munich ve Borussia Dortmund) ve Branko Zebec (Bayern ve Hamburg SV)

-Wolfsburg Bundesliga'nın ilk yarısını dokuzuncu sırada bitirdi. Bundesliga tarihinde ilk yarıyı bu sıradan daha aşağıda bitirip lig sonunda şampiyonluğu kazanan hiçbir takım yok (bu yüzden sessiz ve derinden dedik ya). 1981-82'de Hamburg, 2006-07'de VfB Stuttgart ligin ilk yarılarını dördüncü sırada bitirip lig sonunda şampiyon oldular ki bu Wolfsburg'a kadar ilk yarı ikinci yarı arasındaki rekor sıralama farkıydı. Wolfsburg ikinci yarıdaki 17 maçta toplam 51 muhtemel puanın 43'ünü aldı.

-Grafite Werder Bremen'e attığı golle gol sayısını 28'e ulaştırdı ve gol kralı oldu. Brezilya'lı bu sezon 25 maçta yaptı bunu ve 1980-81 sezonunda Bayern Munich forması ile 29 gol atarak gol kralı olan Karl-Heinz Rummenigge'den sonra en yüksek gol rakamına ulaşan ikinci oyuncu oldu. Ailton da 2003-04 sezonunda Werder Bremen forması ile 28 gol atmıştı ama o, bu 28 golü 33 maçta atmıştır. Yani Grafite'nin ortalamasında bakıldığında Ailton'a da Rummenigge'ye de ağır bastığını görüyoruz.

-Forvetteki pertneri Edin Dzeko ile birlikte Grafite toplam 54 gol kaydettiler. Dzeko da 26 golle gol krallığında ikinci oldu. Bu 54 gol onları Bundesliga tarihine geçirdi bile. Gerd Müller ve Uli Hoeness'in 1971-72 ve 1972-73 sezonlarında Bayern Munich formasıyla toplam 53 gol atarak sahip oldukları rekoru beraber tarihe gömdüler*.

-Grafite ve Dzeko'nun performasnını anlatmaktan yorulmuyoruz. İlk 18 maçta 5 gol atabilmişti Bosna'lı Dzeko. 2009'da Wolfsburg'un patlamasına yol açan adamlardan birisi olduğunun en güzel örneği. İkinci yarı oynadığı 16 maçta 21 gol attı ve toplamda 26 gole ulaştı. Patlama diye ben buna derim.

-Son olarak. Magisches Dreieck'in üçüncü adamını atlamayalım. Zvejzdan Misimovic yaptığı 20 asistle Almanların ünlü futbol dergisi Kicker'in 1995-96 sezonundan beri tuttuğu asist istatistiklerine göre bir sezonda en fazla asist yapan oyuncu rekorunu kırdı. Zaten bu dönemde 15 asist barajını aşabilen ancak 2 oyuncu var. Darius Wosz 1996-97'de Bochum formasıyla 17 asist yaparken Zé Roberto Bayer Leverkusen formasıyla 2001-02 sezonunda 16 asist yapmıştı.

Hakedilmeyen bir şampiyonluk olduğunu düşünen var mı?

*Alper Öcal'a uyarı için teşekkürler.

8 yorum:

Empyrium dedi ki...

Planlama ve yönetme büyük birer aktördür her alanda.Bize bunu Wolfsburg ve Alkmar gözümüze soka soka gösterdi.
Darısı bizim başımıza.Yılda iki teknik direktörden aşağı çalışırsak bir eksiklik hissedermiyiz.Zaman gösterecek bize.

varol döken dedi ki...

ben sadece bu satranç tahtasının neden bu kadar gözümüze sokulduğunu düşünüyorum, dünyada düşünerek yapılan tek spor satranç mı, felix magath aynı zamanda bir satranç ustası mı, neden misket değil mesela, valla ben yarım saat düşünürdüm baş mı kemik mi atayım diye?

herkesi yenen magath klişelere yenildi!

:)

İsmail Şayan dedi ki...

1) d4 d5
2) c4 Af6

Eline bakarsak böyle olmuş. Grünfeld Savunması'nı ve belki de Şah-Hint Savunması'nı saymazsak olasılıkları açık tutmaya çalışmış. Yandaki tahtada ise siyah erlerin yapısından ve o bölgede beyaz taş görmeyişimden anlayabildiğim kadarı ile Sicilya Savunması'nın Dragon Varyantı deneniyor. Yan koltukta kimsenin olmayışından simültane oynadığını düşünülebilir.

Gereksiz bir adamım, evet. Görünce ilk bunlara gitti aklım, tutamadım kendimi, gidip yatayım ben.

cesco dedi ki...

gol sayısını karşılaştırırken gerd müller istatistik dışı sayıldı galba:D 71/72 sezonunda 40 gol atmışlığı varmış.

varol döken dedi ki...

@hebenneka
istatisklerinin hastasıyım:)

Alper Öcal dedi ki...

Dutchman,

Hoeness ve Gerd Müller 53 gol ürettiler beraber o sezonlarda. Dzeko ve Grafite geçti bu ikiliyi.

Kaynağın yanıltmış olabilir seni.

Flying Dutchman dedi ki...

@Alper Öcal

düzeltme için teşekkürler

Kaynağım beni yanıltmamış da ben dört işlem yaparken matematiğimin 1 geldiği lise yıllarına dönmüşüm :))

doğrudur 53 gol atmış ikili

varol döken dedi ki...

kaynağın ara kolları, ya o küçük derecikler, bilgileri bloglar arasında taşıyan, düşünen, okuyan, karşılaştıran, onlar ki küçük derelerdir ama bir gün nehir olurlar belki, gerd müller olmasa da johnny weismüller olur atlarlar o nehirlerden:)