8 Mayıs 2009 Cuma

FK OBILIC, MILOS OBILIC, I. MURAT VE ZELJKO RAZNATOVIC

























Geçtiğimiz perşembe ele aldığımız Kızılyıldız yazısında şöyle bir şeyler yazmıştık: "Yugoslavya parçalandıktan sonra düzenlenen 17 sezonda (son ikisi Sırbistan olarak) kupa sadece 1 kez Partizan ve aşağıda bahsedeceğimiz ezeli rakibi Red Star'a gitmedi. O da 1997-98 sezonunda şampiyon olan FK Obilic sayesinde (ilginç hikayesini yakında anlatacağız). Ama o da Belgrad takımıydı. Yani şampiyonluk Yugoslavya parçalandığından beri Belgrad dışına çıkmıyor." İşte o anlatacağımız ilginç hikayenin zamanı geldi. Yugoslavya parçalandıktan sonra 2 büyük takımın dışında kupayı alan tek ekip FK Obilic şu anda Sırbistan futbolunun dördüncü kademesi olan amatör liglerden Belgrad bölgesindeki Beogradska Zona Ligi'nde mücadele ediyor. 2005-06 sezonunda Sırbistan 1. Ligi'nde mücadele ediyorlardı. 3 kez arka arkaya küme düştüler. Futbol tarihininen büyük çöküşlerinden bir tanesi. Hikayeyi incelediğimizde ise çok daha çarpıcı gerçekler karşımıza çıkıyor.

FK Obilic 1924 yılında kuruldu. Takımın ismi Sırp şövalyesi Miloš Obilić'ten geliyor. Miloš Obilić Türk Osmanlı tarihi açısından çok tanınmış bir şahsiyet. Özellikle de lisedeki tarih derslerini hatırlayanlara tanıdık gelecektir. I. Kosova Savaşı'ndan sonra I. Murat'ın ölümü "zafer sonrası savaş alanında gezerken ölü taklidi yapan Milos adında bir Sırp askeri tarafından hançerlenerek şehit edildi" şeklinde anlatılır. İşte I. Murat'ı hançerleyen Milos adındaki Sırp şüvalyesi FK Obilic'e adını veren Milos Obilic'ten başkası değildir. Ancak olay Sırp kaynaklarında "savaş sonrası düşman saflarına sızarak teslim olan Obilic, sultanın karşısına çıkarıldığında onu boğazından ve karnından bıçaklayarak öldürmüş, kendisi de anında sultanın korumaları tarafından parçalanmıştır" şelinde anlatılır. Kesin olan bir şey vardır ki Milos Obilic I.Murat'ı öldüren Sırp şövalyesidir ve FK Obilic kulübüne ve hala maçlarını oynadığı Milos Obilic Stadyumu'na adını vermiştir. Bugün de Sırp kültürünnü önemli kahramanlarından birisi olarak bilinir.

























Bu tarihi arkaplanla 1924'te kurulan FK Obilic, kurulduktan bir sene sonra Yugoslavya Ligi'ne dahil edildi, ancak 2. Dünya Savaşı sonrası Yugoslavya'da yönetimi eline alan komünist partinin kararıyla ligde mücadele etmesi yasaklandı. Bunu üzerine bu engeli aşmak için ismini "FK Čuburac" olarak değiştiren kulüp bir süre böyle mücadele ettikten sonra FK Šumadija kulübüyle birleşip 1952'de tekrar Obilic ismiyle ligde mücadele etmeye başladı. 1972-73 sezonuna kadar Belgrad bölgesi 2. liginde mücadele ettikten sonra o sezon şampiyon olarak Belgrad 1. Ligi'ne yükseldiler. Orada da bir süre mücadele ve ardından 1981-82 sezonunda Sırbistan 2. Ligi'ne yükseliş ile bölgesle bazda mücadeele etme hakkını kazandılar. 2. Lig'de bir sene kaldılar sadece ve Sırbistan bölgesinin en üst kademesine yükseldiler. Ancak hala Yugoslavya'yı kapsayan ulusal liglere girme hakkını elde edememişlerdi. Sonunda Yugoslavya 3. Ligi'ne ulaştıklarında ülkede iç savaş başlamıştı. Yugoslavya parçalandığında bir çok kulübün kendi ülkesinde mücadele etmesi sebebiyle ligde tekrar düzenleme yapıldı ve FK Obilic 2. Lig'de mücadele etmeye başladı. 1994-95 sezonunda Yugoslav Kupası'nda finale yükseldiler. Bu sürekli yükselen performansları onları yatırımcılar için önemli bir takım haline getirdi ve kulübün tarihini değiştiren dönüm noktasına ön ayak oldu.

























1996 Haziranında Obilic'i Željko Ražnatović isminde bir şahıs satın alır. "Arkan" lakabıyla bilinen bu kişi Yugoslav iç savaşında Sırp kuvvetlerinde önemli bir yerde bulunan, Hırvat ordusuyla savaşta Sırp halkı tarafından büyük sempati kazanan ama düşmanları tarafından nefret edilen Sırp Gönüllü Kuvvetleri'nin komutanındna başkası değildir. Söz konusu kuvvet Ražnatović'in ömür boyu çok fanatik taraftarı olduğu Kızılyıldız'ın holiganları tarafından oluşmaktadır. 1995'te kurduğu kuvvet 10.000 kişiye ulaşmıştır. 1993 yılında Sırbistan Birliği Partisi'ni kurup başkanı seçilir aynı Zamanda Ražnatović. 1996'da 3,5 yıl süren iç savaşı bitiren Dayton Anlaşması imzalandığında kendisini futbola verir ve o zamanlar 2. ligde bulunan FK Obilic'i satın alır. Kulüp 1997'de 1. Lige yükseldikten sonraki ilk senesinde Kızılyıldız ve Partizan hegemonyasını kırarak şampiyon olur. Ancak bu şampiyonluk beraberinde bir çok deikoduyu da beraberinde getirmiştir. İddialara göre Obilic'in karşılaşacağı rakip takım futbolcuları maç öncesi gol atmaları halinde öldürülecekleri şeklinde tehditler almıştır, Obilic'in stadyumunu dolduran Ražnatović'in eski ordusunun üyelerinin maçlar sırasında rakip futbolculara sailh doğrulttuğu söylenir. Hatta bir rakip futbolcu maç öncesinde garajına kitlendiğini ileri sürmüştür. Bu tartışmalı şampiyonluk onun servetini daha da artırır. Lokantalar, gazinolar, benzin istasyonları, spor merkezleri, publar, diskolar gibi bir çok gayrımenkulun sahibi haline gelir. Bu sürezarfında Slobodan Milosevic ile de çok yakın ilişkidedir.



















1998'de UEFA Obilic'in bu karanlık profili sebebiyle onları Avrupa kupalarından men etmeyi düğündüğünde Arkan başkanlıktan çekilir ve görevi karısı, pop şarkıcısı Svetlana Ražnatović'e bırakır. Svetlana da katı başkanlıkta eşinden geri kalmamış ve futbolculara çok ağır par cezaları vermiştir döneminde. Ancak 1 sene sonra başkanlıktan sıkılır ve görevi Žarko Nikolić'e bırakır. Bu arada Ocak 2000'de Željko Ražnatović Belgrad'ın en elit otellerinden InterContinental'de sırtından vurularak öldürülür. Eşi Svetlana belki de anısını yaşatmak için Ağustos 2000'de başkanlığa döner. Ancak onun 2. dönemi kulübün çöküşü olur. Taraftarlar stadyumlarda, sponsorlar destek vermekten çekilirler. Buna rağmen dördüncü oldukları 2001-02 sezonunun sonuna kadar üst düzey bir takım olmayı sürdürürler. 2002-03'teki yedincilik gelecek felaketin habercisidir adeta. 2004-05'te lige gelmelerinden itibaren ilk kez ilk 10 sıranın dışında bitirirler. Sonunda da 2005-06'da tüm sezon boyunca sadece 3 galibiyet alarak 15. sırayı alıp Sırbistan futbolunun ikinci kademesi olan Prva Liga Telekom Srbija'ya düşerler. 2006-07 sezonu kulüp tarihinin kara sezonu olur.Oynadıkları 38 maçta 6 beraberlik ve 32 mağlubiyet alır takım. Ligin bitimine 8 hafta kala ligden düşmeleri kesinleşmiştir. 2007-08 sezonu. Kabus devam eder, üçüncü kademe Srpska Liga'da 30 maçta 2 galibiyet ile son sırayı alıp bir kez daha küme düşerler. Takım 3 sezonda 3 kez küme düşmüştür ve amatçr lig Beogradska Zona'da bulmuştur kendini. Çok değil 10 sene önce kazanılan şampiyonluğun ardındaki komplo teorileri, usülsüzlükler ve tehditlerin acısı 10 sene sonra çıkıştır FK Obilic'ten.

Takım şu anda amatör ligde. 18 takımlı ligin son sırasında. 26 maçta 4 galibiyet 10 beraberlik ve 12 yenilgi almışlar. Bu sezon da küme düşecekler büyü ihtimal. 4 sene arka arkaya. Bu bir rekor olacak futbol tarihinde belirtelim. Kulübün Resmi internet sitesine ulaşılmıyor. Taraftar grupları "Serbian Knights"ın resmi sitesindeki son tribün fotoğrafları 2000-01 sezonundan. 10 sene öncenin sansayonel şampiyonu bugün zavallı bir durumda. FK Obilic'in hikayesi dünya futbolundan en ibret verici hikayelerden birisi itiraf etmek lazım.

5 yorum:

Her Yol Roma dedi ki...

"Uçan Sırp" Lazetic de FB'ye Obilic'ten gelmişti diye hatırlarım..

stalker dedi ki...

jelıko rajnatoviç'in bölüğü arkanovi tigrovi (arkanın kaplanları) iç savaş sırasında hırvatlara ve boşnaklara karşı aklın almayacağı suçlar işlemiş psikopat adamlardan oluşan paramiliter bir grup. miloşeviçle ilişkileri çok sağlam ama gün geliyor tasfiye edilmesi gerekiyor, çünkü tırnak gibi bu mafya işi, uzayanı kesiyorlar. kendisi kızılyıldızlı olmasına rağmen, hem delijeden hem de grobariden militan devşirmiş "büyük sırbistan" ayağına. lazionun irriducibilisi "onore alla tigre arkan" pankartı açmıştı ölümünün ardından.

x dedi ki...

alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste demiş atalarımız..
hakediyorlar hatta daha beter olsunlar bence.
bu "arkan" denilen psikopatın öldürdüğü insanların haddi hesabı yok. fotoğrafta da elinde kaplan yavrusuyla ne mal göstermiş zaten!

Gajdop dedi ki...

Arkan, Sirbistan disindaki tum Balkan ulkelerinde adi nefretle anilan bir -en hafif tabirle- haydut. Hayatteyken yedigi haltlardan bir bukle icin: http://en.wikipedia.org/wiki/Arkan#ICTY_indictment

varol döken dedi ki...

senin tarihinin haini, diğer tarihin kahramanı, senin sevdiğin takımın başkanı diğer takımın en nefret ettiği adam... bu bile aslında bu işlere çok kafa yormadan, mümkün olabildiğince güzel olanı izleyip çekilip gitmeyi gerektiriyor, bir başkasının dünyasında bir başkasının savaşında kaybolmadan bu oyun...

mafalda hanım, belki bir obilicli bulup konuşturur, biz de çeviririz (sırpça dan değil tabi:)