8 Mayıs 2009 Cuma

SHAKHTAR DONETSK

Ukrayna ve Rus takımları özellikle UEFA kupasında topladıkları puanlarla ülke puanlarını son yıllarda oldukça yukarılara taşıdılar. Ukrayna futbolunun arkasındaki petrol ve madencilik sermayesi de Ukrayna takımlarının bu yükselişinde çok önemli rol oynadılar. Özellikle UEFA kupası finalisti Shakhtar Donetsk’ın arkasında çok sağlam bir finansal destek var. Shakhtar’ın ana sponsorları System Capital Management ve Metinvest Group, madencilik ve çelik alanında faaliyet gösteren sağlam kuruluşlar. Bu şirketlerin sermayesini arkasına alan Shakhtar son yıllarda çok ciddi bir değişim yaşadı. Yabancı futbolcu tercihleri Brezilya ağırlıklı olmak üzere genel olarak Güney Amerika’dan olan Shakhtar, özellikle Brezilya’da parlayan genç oyunculara verdiği yüksek bonservis bedelleriyle dikkat çekiyor. Şu an Shakhtar Donetsk’in kadrosunda kiradakiler hariç 5 Brezilyalı oyuncu var.

Demir Perde’nin yıkılmasıyla kendi ligini kuran Ukrayna’da uzun yıllar Dinamo Kiev fırtınası esmişti. Dinamo Kiev o dönemde Avrupa da da çok başarılı olmuştu. Dinamo Kiev’in 1992′de kurulan Ukrayna liginde ilk yıl hariç üstüste yakalıdığı 9 şampiyonluğa, 2002 yılında Shakhtar Donetsk dur demişti. 2002 yılından sonra 2005 ve 2006 yıllarında şampiyon olan Shakhtar, 2007′de şampiyonluğu yine Dinamo Kiev’e kaptırmıştı. Geçen yıl Dinamo Kiev’in 3 puan önünde yeniden şampiyon olan Shakhtar Ukrayna Premier Ligindeki 4. şampiyonluğunu elde etmişti. Shakhtar’ın 4 şampiyonluğuna karşın Dinamo Kiev’in 12 şampiyonluğu var.

Dinamo Kiev şu an kadrosunda Ukrayna’nın en önemli genç oyuncularından birçoğunu barındırıyor. Kaleci Bogdan Shust, defans oyuncusu Dmytro Chyhrynskyi ve Football Managercilerin çok sevdiği Evhen Seleznyov ve Ruslan Fomin, Shakhtar Donetsk kadrosunda bulunuyor. Shakhtar kadrosunun en önemli oyuncusu, aynı zamanda takımın kaptanı da olan Hırvat oyuncu Darijo Srna. Srna’nın Euro 2008′de Almanya’ya attığı gol hala hafızalarımızdaki yerini koruyordur.

Shakhtar Donetsk’in bir diğer önemli oyuncuları da Meksikalı Nery Castillo ve Çek Tomas Hübschman. Castillo 2007 Copa America’da gösterdiği müthiş performansın ardından Shakhtar tarafından Olympiacos’dan 20 milyon euro karşılığında transfer edilmişti.2008 ocak ayında Manchester City’ye kiralanan Castillo, sezon sonunun ardından Ukrayna’ya geri dönmüştü.

Ukrayna’da hem Shakhtar Donetsk, hem de Dinamo Kiev transferde ağırlıklı olarak Brezilya pazarını tercih ediyorlar. Brezilya kulüpleri de durumdan oldukça memnunlardır herhalde. Brezilya kulüpleri Rus ve Ukrayna kulüplerine son zamanlarda sattıkları oyuncuları, ederlerinden çok daha fazlasına elden çıkardılar. Son yıllarda Shakhtar Brezilya pazarında büyük paralar harcayarak çok etkili oldu. Shakhtar kadrosunda Ilsinho (1985), Fernandinho (1985), Jadson (1983), Willian (1988) ve Luiz Adriano (1987) gibi gelecek vaad eden Brezilyalı oyuncular bulunuyor. Shakhtar en önemli Brezilyalı oyuncusu Brandao’yu hatırlanacağı üzere ocak ayında yaklaşık 6 milyon euro karşılığında, forvet sıkıntısı çeken Marsilya’ya satmıştı.

Shakhtar zaman zaman oyuncu satışlarından da yüksek gelir elde etti. Shakhtar 2007 ocak ayında Anatoliy Tymoschuk’u 15 milyon euro karşılığında Zenit’e satmıştı. 2007 Ağustos ayında ise Brezilyalı Elano 8 milyon euro karşılığında Manchester City’ye satılmıştı.

Fernandinho'nun CSKA Moskova kalecisi Akinfeev'i mağlup ettiği an...

Shakhtar Uefa kupasında bundan önceki turda Rusya’nın CSKA Moskova takımını elemişti. Son 32 takım ayağında da Tottenham’ı eleyen S. Donetsk’i bildiğiniz üzere Mircea Lucescu çalıştırıyor. Daha sezon sonu gelmeden gazetelerimizde hergün bir takımın teknik direktörü yapılan Lucescu, Ukrayna’da da başarılı oldu. Türkiye’de bulunduğu dönem içerisinde Lucescu sürekli eleştirilen bir isim olmuştu. Ancak Galatasaray ile Süper kupa kazanmış, Beşiktaş’a da UEFA kupasında çeyrek final oynatmıştı.

UEFA Kupası yarıfinalinde ligdeki ezeli rakibi Dinamo Kiev'i safdışı bırakan Shakhtar Donetsk Avrupa'daki yükselişini sürdürmüş oldu. Domestik başarılar anlamda Dinamo Kiev'in gerilerinde olsalar da, son yıllarda Avrupa kupalarında kazandıkları ivme, onları Ukrayna'nın Avrupa'daki birinci takımı yaptı. Geçen yıl Rusya'nın Zenith takımına giden UEFA kupası, bu yıl da Ukrayna'ya giderse, Kupa 2'de iyiden iyiye Sovyet rüzgarları esecek...

by LeFoot

*** Yazının aslı

3 yorum:

varol döken dedi ki...

ya uefa neden üvey evlat muamelesi görüyor... mesela şampiyonlar ligi maçı olsa dün buluşamazdık biz ama werder bremen-hamburg maçı oynanırken adlarını vermek istemediğim bazı futbol blogu sahipleri dönülmez akşamın ufkundayım ı söylüyordu o sıra:)))

tunchay dedi ki...

ama skoru anlık olarak takip ettik, hakkımızı yeme!

Adsız dedi ki...

ruslar bu kupada hegamonya kurup çaktırmadan geliyolar acaba onların şampiyonlarına da devlet tanıtma fonundan 10ar 10ar milyon dolarlar veriyolar mı merak ettim şimdi XD