6 Mayıs 2009 Çarşamba

İRLANDA CUMHURİYETİ LİG HARİTASI






İrlanda Cumhuriyeti Lig sisteminden FAI* Premier Lig ve FAI 1. lig takımları. Kırmızılar Premier Lig, sarılar ise 1. Lig takımları. Dublin toplamda 5 takımla birden fazla takımla temsil edilen tek şehir. Derry City de Kuzey İrlanda sınırlarında bulunmasına rağmen İrlanda Cumhuriyeti'nde mücadele eden tek takım. Hikayesini anlattık Kanlı Pazar'ın yıldönümünde. Bu arada İrlanda Cumhuriyeti'ne ülkemizde "Serbest İrlanda" denmesine de hep takılmışımdır.

*FAI: Football Association of Ireland

2 yorum:

Onur Erdem dedi ki...

Irlanda UK'den 1920'lerin basinda ayrildiginda ilk olarak "Irish Free State" adini kullaniyor, bizdeki "serbest irlanda" takintisi da o zamandan kalma muhtemelen...

jackietreehorn dedi ki...

Ülkede bu kadar takım olmasına rağmen, herhangi bir Irlandalıya tuttuğu takımı sorduğunuzda alacağınız cevap Liverpool,Chelsea,Man U veya Arsenal olacaktır. İngilizlerden bu kadar nefret eden, her alanda aşırı milliyetçi bir halkın İngiliz takımlarina bu derece düşkün olmasının da bir sebebi var elbette. İngiltere'den bağımsızlığını kazanan İrlanda, kendi ulusal sporlarını (Gaelic football, hurling) öne çıkarmak için futbolun kulüpler seviyesinde oynanmasına yasaklar getirmiş. Örneğin Gaelic Athletic Association (GAA)'a üye herhangi bir sporcu eğer futbol oynar veya bir futbol maçı izler ise GAA'dan atılıyormuş. Bu yasak ancak 1971'de kalkmış (boşanmanın ancak 1990'larda yasal olduğu bir ülke için çok garip değil bu). Futbolun kulüpler seviyesinde çok gelişmemesinin sebebi bu.

İrlanda televizyonlarının geniş bir biçimde İngiliz Ligi maçlarını vermesi, ve en meşhur İrlandalı oyuncuların gene Premiership'te oynaması da İrlandalıların İngiliz takımlarını desteklemelerinde diğer nedenler. Bu yüzden Dublin sokaklarında nadiren "Go Paddy's" pankartına rastlanırken, birçok evde Liverpool, Man U, vs. bayrakları & formaları görmek mümkün.