18 Mayıs 2009 Pazartesi

ISIRGAN BİR TAKIM FC UNIREA URZICENI

























Geçtiğimiz yıl Romanya liginin tepesinde şampiyonluğu 17 yıl sonra Bükreş kentinin dışına taşıyan bir ekip vardı. CFR Cluj. Portekiz sermayesinin yönettiği bu "İstanbulsporvari", 27 yabancılı toplama takım Romanya Ligi'nde şampiyonluğa ulaştı. Bu tür toplama takımların başına gelen şey onların da başına geldi tabi. Masal bu devrenin sonunda sona erdi. Cluj takımdan ayrılanlar ve zirveden uzaklaşma sebebiyle geçtiğimiz sezonu aramaya başladı. Şu anda Romanya liginin bitimine üç hafta kala liderin 10 puan geriindeler. Büyük bir ihtimalle Şampiyonlar Ligi'ne kalamayacaklar, hatta UEFA koltukları da tehdit altında. Ancak onlar gerilerken başka bir kulüp yükseldi. Lider Dinamo Bükreş'in 2 puan gerisinde son üç haftaya giren bir takım. FC Unirea Urziceni ya da teknik direktörlerinin deyimiyle "Ialomita'nın Chelsea'si".

1954 yılında kurulmuş bir kulüp FC Unirea. 17.000 nüfuslu Urziceni kentinin takımı. Kent Romanya eyaletlerinden Ialomita sınırlarında yer alıyor ve aynı zamanda 18. yüzyılda da eyaletin başkentliğini yapmış. "Urziceni" Romencede "ısırgan otu" anlamına geliyor. Stadyumları Tineretului 7.000 kişilik. 1954 yılında kurulmuş takım. Uzun üre alt liglerde mücadele ettikten onra 1988-89'da 3.ligde ikinci sırayı alarak bir üst lige çıkmışlar. Ardından iki lig arasında gidip geldikleri bir dönem ve önce 2003'te bir daha dönmemek üzere üçüncü lige veda ve sonrasında da 2005-06 sezonunda Liga I vizesi almaları. Bu onuçtan birkaç ay sonra takımın tüm çehreini değiştirecek 2 olay meydana gelir. Takımın başkanlık koltuğuna eski Steaua başkanı Mihai Stoica getirilirken teknik direktörlüğe de eski Romen milli futbolcu, Chelsea'de uzun süre top koşturmuş Dan Petrescu getirilir. Liga I'de Petrescu yönetimindeki ilk senesinde 10. sırada bitiren takım geçtiğimiz yıl da 5. sırayı aldı ve Romanya Kupası finaline yükseldi. Lig şampiyonu olan CFR Cluj kupayı da alıp duble yapınca UEFA Kupası vizesini aldılar. Bu grafik onların bu sene gözlerini daha tepeye dikeceğini gösteriyordu. Öyle de oldu. UEFA Kupası ilk turunda Hamburg'a elendikten sonra ağırlıklarını lige verdiler yukarıda belirttiğimiz gibi son 3 haftaya liderin ensesinde giriyorlar. Bugüne kadar müzesinde üst düzey hiçbir kupa bulunmayan kulüp lig tarihinin en iyi derecesi rekorlarını her sene yeniledi.



















Takımda sadece 6 yabancı mevcut. Bu yönüyle ilk 5 içerisindeki takımlarda en az lejyonere sahip takım. Genellikle tanınmamış oyunculardan kurulu ekibiyle (takımda Romanya milli takımı formasını giyen sadece 2 oyuncu var) Dan Petrescu 3 sezondur görev yaptığı takımda, daha önceki başarısız Dinamo Bükreş ve Wisla Krakow maceralarının yarasını sarıyor. Bu 3 sezonda istikrarlı bir tekik kadro ile çalışmasının da payı büyük. Başkan Stoica zamanında kulüp önemli aşama kaydetti. Petrescu'nun ekibinin kaleci antrenörü ise yakından tanıdığımız bir isim. Kocaelispor kalesini uzun yıllar koruyan Dumitru Stangaciu. Petrescu'nun adı şimdiden 3 sezondur nal toplayan Steaua Bükreş için geçiyor. Şu an görevde bulunan ve Gaziantepspor'da Walter Zenga'nın yardımcılığını da yürüten geçici hoca Massimo Pedrazzini sezonu bitirecek. Ancak önümüzdeki sezon için en büyük aday Petrescu. O da bu konuda açık kapı bırakıyor.

















CFR Cluj geçtiğimiz yıl şampiyon olduğunda önceki sezonlarda sırasıyla onbirincilik, beşincilik ve üçüncülük derecelerinin sonunda bu başarıya ulaşmıştı. 17.000 nüfuslu Unirea, onunculuk ve beşincilik derecelerinden sonra Avrupa futbolunun en mütevazi ve tenha şehir şampiyonlarından birisine imza atabilir.

4 yorum:

turhanatakan dedi ki...

ne sevdiğimiz topçuydun be dan petrescu. chelseadeyken bize gol atman bile azaltmadı sevgimizi.

alperensaylar dedi ki...

valla bu takımla ilgili tek bilgim fm 2008'de bogdan stancu diye bir çocuk vardı, 2-3 senede mutu ile hagi'nin toplamından bile daha iyi futbolcu oluyordu. sanırım sezon başı steaua bükreş'e sattılar.

mondo trasho dedi ki...

luce ile petre ne konuşuyor fotoda acaba? luce ziyarete gelmiş de akıl veriyor sanki.

varol döken dedi ki...

fenerbahçeli taraftarın en çok istediği oyuncu anketine 3 kere direkt girmiş tek adamdır kendisi... bir zamanlar posterini alıyorduk tamam da, bir formaya 100 lira bayıldığımız şu günlerde neden oynamadın petrescu, çetrerefilli bir soru!