11 Aralık 2008 Perşembe

HER MASALIN BİR SONU VAR


Bundan 10 ay önce ilk kez dikkatimizi çekmişti CFR Cluj. Romanya'da bir tarihi değiştirebilirler demiştik. Mayıs ayının başında bunu başardılar. Şampiyonluk kupasını 17 yıl sonra başkent Bükreş'in dışına çıkardılar. 20 yabancılı bu Benfica'nın pilot takımı Şampiyonlar Ligi'ne de deplasmandaki Roma galibiyeti ile başlayınca sadece Romanya'daki kitleyi değil, tüm dünyayı üzerinde yoğunlaştırdı. Ama Roma galibiyetinden sadece 2,5 ay sonra o atlı araba balkabağına dönüşmeye başlamış gibi görünüyor. Geçen sene Avrupa'nın en büyük şampiyonluk sürprizini yapan takımın nasıl çıkışını incelediysek, düşüşünü de incelemek lazım. Tabi bu tür duraklama ve gerilemelerin tümünde başrol oynayan "para" konusunu da masaya yatırarak.

Transilvanya takımı 6 senede 3.ligden Şampiyonlar Ligi'ne yükseldi. Ancak bilgisayar oyunlarında görebileceğimiz türden bir hikaye bu (Şimdilerde Hoffenheim'ın tekrarlamaya çalıştığı gibi). Takımın sahibi Arpad Paszkany bir araba satıcısı ve aynı zamanda arazi satışından elde ettiği paralarlaservete sahip olmuş bir başkan. Tüm dünyayı sarsan kriz onu da büyük ölçüde etkiledi ve bu takıma yansıdı. Gelirler azalınca birçok farklı ülkeden oyuncularla oluşturulan kadronun maaş ödemelerinde aksaklıklar olmaya başladı. Avrupa defterini kapatan ve Romanya Ligi'nde de ilk yarıyı lider Dinamo Bükreş'in 6 puan gerisinde bitiren takımdan ayrılık sinyalleri gelmeye başladı. Örneğin takımdaki geçtiğimiz sene oluşan havanın bozulduğunu iddia eden Eugen Trica Anorthosis'e imza attı bile. Cluj'u etkileyen en önemli faktörlerden birisi de teknik direktör değişimi. Geçtiğimiz sezon büyük bir işe imza atan Ioan Andone ligin 2 ve 6. hftaları arası galibiyet alamayınca yeinde olmayan bir kararla görevden alındı ve yerine teknik adamlık kariyeirnde sadece İtalya 6. kademesindeki Sevegliano'yu çalıştırmış İtalyan Maurizio Trombetta getirildi. Trombetta hikayeye güzel başladı ama devre bittiğinde Andone'den farklı bir son getiremedi. Salı günkü Chelsea maçının kaybedilmesi halinde görevden alınacağı söyleniyordu. 2-1 kaybettiler. Henüz bir kovulma haberi yok ama başkan Iuliu Muresan "maç sonrası konuşup kararımızı vereceğiz" demişti maçtan önce.
















Futbolcular birer birer takımdan ayılacaklarını açıklıyor. Roma'ya Olimpiyat Stadı'ndaki 2 golü birden atan Arjantin'li Emmanuel Culio, "Cluj iyi bir takıjm ama ben İspanya Ligi'nde veya Roma'da futbol oynamak istiyorum" diyor, vatandaşı Sebastian Dubarbier "henüz yaşım genç ve daha büyük bir takımda oynamak istiyorum" diyor. Henüz 2 ay önce CFR Cluj'da çok mutlu olduğunu ve kulübü çok sevdiğini belirtirken. Steaua Bükreş başkanı Gigi Becali'nin "ecnebi paralı askerler ordusu" olarak tanımladığı Cluj hikayesinin sonu erken gelmiş olabilir.

Hiç yorum yok: