5 Mayıs 2009 Salı

XEREZ CD


















La Liga'da sezon cumartesi akşamı fiili olarak bitti. Bu saatten sonra Real Madrid mucizeyi gerçekleştirip 7 puan geriden gelip şampiyon olsa dahi Classisco'nun dolayısıyla da İspanya'nın bu sezonki en büyüğü bellidir. Zaten Real'in de tavşan olduktan sonra dönecek mecali kalmadı. Dolayısıyla ilk 2 sıra belirlendi. Dipteki savaşa değiniriz ama bu seferki yazı Segunda'yı konu alıyor. Şimdi bana bundan çok değil 1 sene önce birisi döndürüp "Xerez" dese aklıma fotokopi makinesi gelirdi. Ama yanlış gelirdi zira o Xerox. Sporla ilgili bir şey olduğunu söyleseler Formula 1 pisti gelirdi. 1990'da Barcelona'ya kaydırılmadan önce Formula 1 takviminin İspanya ayağını oluşturan Circuito de Jerez'den bahsediyorum. Ancak son 5-6 aydır artık Xerez deyince aklıma gelecek şeyi biliyorum. İspanya'da ikinci lig Segunda'nın lideri ve 62 yıllık tarihinde bir ilki gerçekleştirmeye hazırlanan Xerez Club Deportivo.

Xerez ,İspanya'nın Cadiz bölgesindeki Jerez de la Frontera'nın takımı. Andalusya olarak da bilinen kesim içinde yer alıyor. 205.000'lik bir nüfusu var şehrin. Aslında kulübün kökleri 20. yüzyıl başlarına gidiyor. Şehrin şarap ve sherry adı verilen içki üretiminde önüclük yapmasından sonra "Society Sherry Foot-Ball Club" isminde bir kulüp kuruluyor. Jerez'deki bir çok takımla beraber faaliyetini sürdüren camia 1933 yılında başkan José Manuel Rivero Domecq'in de girişimiyle resmi olarak Xerez Club Deportivo unvanını alıyor ve şehrin en fazla bilnen kulübü haline geliyor. Bu tecilden kısa süre sonra Kral Kupası'nda çeyrek finale kadar çıkıyorlar. 1946'da maddi problemler sebebiyle kulüp yapı değiştiriyor ve Club Deportivo Jerez ismi altında İspanya'daki varlığını sürdürüyor. 1963'te tekrar eski isimlerine kavuşuyorlar: Xerez Club Deportivo. Kulüp 1947'de bölgesel ligde mücadele etmeye başladıktan 2 yıl sonra İspanya futbolunun üçüncü kademesi olan Tercara'ya yükseldi. 1953-58 arası Segunda'da yarıştıktan sonra tekrar kısa aralıklarla 17 sene sürecek bir Tercara yolculuğu. 1977-78'de Tercara Segunda B adını aldıktan sonra da ligin bir parçası olmaya devam ettiler. 1978-2000 yılları arasında Segunda ve Segunda B arasında mekik dokudular. Ta ki 2001-02 sezonuna kadar. Bir sezon önce Segunda B'de üçüncü olduktan sonra çıktıkları Segunda'da da müthiş bir performans gösterdiler ve Bernd Schuster yönetiminde La Liga'ya tarihlerinde ilk kez yükselmeye çok yaklaştılar. Ancak sezon sonunda başgösteren mali kiz futbolculara paralarının ödenmesine sebep oldu ve kulüp son 3 haftada aldığı kötü sonuçlarla dördüncü olabildi. Ardından, bugüne kadar gelen 6 sezonda da Segunda'nın sıra takımı olmaya devam ettiler. Ta ki bu sezona kadar.



















2008 Haziran ayından bu yana kulüp 3 kez ağırlıklı hisse sahibini değiştirse de istikrarını korudu ve Mart ayında kulübün eski kalecisi Carlos Osma başkanlığa seçildi. 2008-9 sezonunda kulüp tarihinin en iyi performansını gösteriyorlar. Ligin bitimine 7 hafta kala 69 puanla lider durumdalar. İlk 3 sıranın doğrudan La Liga vizesi aldığı suralamada dördüncü sıradaki Hercules ile 8 puanlık bir farkları var. Bu çizgileri onları tarihlerinde ilk kez LaLiga'ya yükseltecek gibi. Takımın kalesindeMonaco'dan tanıdığımız, şu an 36 yaşındaki Fransız kaleci Stephane Porato var. Ama bu çıkışı yaratan asıl adam 10 yıl boyunca formasını giydiği Barcelona ile La Liga ve Copa del Rey şampiyonlukları tatmış olan Esteban Vigo. Vigo 2008 yılında başına geldiği Xerez'i tarihindeki en yüksek noktaya taşıdı. Bu aynı zamanda 53 yaşındaki teknik adamın kariyerindeki en büyük kilometretaşı olacak.

























İspanya'da Segunda'dan gelen takımların bir anda patlama yaparak üst sıraları zorlaması ve Hoffenheim örneğinde olduğu gibi büyüklere (bir süre de olsa) kafa tutması pek şahit olduğumuz bir şey değil. Tarihinin en iyi dönemini yaşayan Xerez tamamen yabancı olduğu La Liga'da bu özelliği ile bir şok etkisi yapabilir mi, büyük ihtimal gelecek sezon göreceğiz. Tabi 2001-02 yılında olduğu gibi sezon sonu felaketine uğramazlarsa.

5 yorum:

K. A. dedi ki...

ligin bitmesine 9 hafta var. 2. ve 3. takımlar diğer takımlara yakın olduğundan herkes maçı almaya çalışacaktır. xerex' in öyle bir artısı var artık. rayo, tenerife, zaragoza, hércules birlikte maç yapacaklar. belki güiza' da memleketinin takımına döner.

varol döken dedi ki...

uğur önver anlatsın bu takımın maçlarını, barcelona, real madrid ile falan oynarken çerez gibi geldi desin, bin atlı gibi şen olalım biz o zaman...

joe ispanya'da bir kulübün başına geçmiş bu arada:

Decepcionado Son Buenos Amigos FC

Pads dedi ki...

dutchman, xerez değil mi klübün adı, xerex nerden çıktı? zaten hereh okununca anlamlı birşey çıkmıyor ortaya yanlış mıyım? aydınlatırsan sevinirim.

Flying Dutchman dedi ki...

@pads

yanlış değil doğrusun Zerez tabi ki

Burası Holanda hepimiz uçmuşuz, high vaziyetteyiz diyip sıyrılayım :))

Pads dedi ki...

:D:D Türk gençliğine Hollanda diyince zaten aklına Defne yaprağı ve trüf mantarı geliyor Dutchman, böyle diyerek kendini tehlikeye atıyorsun. Gerçi zaten sorular akıyodur 'Abi ortam nası hehe' diye bol bol.

Bu arada henüz üst lige çıkmayan Xerez'in Fenerbahçe ile potansiyel husumeti bile olabilir, şöyle ki Daniel Güiza isimli futbolcu olduğu iddia edilen şahıs ilk olarak Xerez formasıyla profesyonel olmuştur. Keşke olmasaymış tabii. Bir gün bu klüp küme düşse, iflas etse, yansa yıkılsa Fenerbahçe taraftarının ahlarının büyük etkisi olacaktır.