29 Haziran 2009 Pazartesi

MOSKOVA'NIN YENİ HOROZU


















Zenit'in önce 2007'de Rusya Ligi'ndeki şampiyonluğu ve kupayı 15 yıllık lig tarihinde ikinci kez Moskova dışına çıkarması, ardından 2008'de elde ettiği UEFA Kupası şampiyonluğu, Zenit'in başlattığı çeşitlilik geleneğini geçtiğimiz sezon Rubin Kazan'ın devam ettirmesi Rusya'da futbolun en azından tekdüzelikten kurtulmasını sağladı. Tabi son 2 UEFA Kupası şampiyonunun bu doğu bloku takımlarından çıkması da lokal bazda değil uluslararası anlamda da dikkatin bu coğrafyaya çevrilmesine neden oldu. Rusya'da S.S.C.B. parçalandıktan sonra düzenlenen 17 sezonun 14'ünde Moskova takımlarının şampiyonluğu var ve bunların 9'u Spartak Moskova'ya ait. 17 sezonun tümünde mücadele edebilmiş 4 takımın tümü Moskova takımları (Spartak, Dynamo, CSKA, Locomotiv), beşinci takım da 15 sezonla Torpedo Moskova. Moskova takımları arasında bu listenin en altındaki kulüp 2006 yılında kapanan Presnya Moskova. Halen faaliyete devam eden Moskova kulüplerinin arasında Premier Lig tecrübesi en az olan ekip FC Moskova. 8 sezondur mücadele ediyorlar ligde ve en iyi dereceleri 2007 yılında gelen dördüncülük. Moskova'nın devleri aasıdna yıllarca geride kalmış kulüp bugünlerde sıranın kendisine geldiğini gösteriyor performansıyla. Zira 12 maç sonunda 23 puanla lider durumdalar.

FC Moskova'nın tarihi için çok fazla geriye değil sadece 12 yıl geriye gitmek gerekiyor. 1997 yılında kurulan FC Torpedo ZIL, 2002 yılına kadar ligde mücadele ettikten sonra mali sorunlar nedeniyle 2003 yılında Madencilik firması "Mining and Metallurgical Company Norilsk Nickel"e satılıyor ve takımın ismi FC Torpedo-Metallurg olarak değişiyor. Ancak bu isimle sadece 1 yıl mücadele ediyor takım. 2004 yılında bugünki ismi olan FC Moskova'ya kavuşuyor. Bugün CSKA Moskova forması giyen Aleksei-Vasili Berezutsky kardeşlerin futbola başladıkları kulüp aynı zamanda FC Moskova. Geçtiğimiz yılı dokkuzuncu sırada bitirdiklerinde teknik direktör değişikliğinin zamanının geldiğini anladılar. Doğuya Amkar şehrine gitmeye karar verdiler, sonradan bunun çok doğru bir karar olduğu ortaya çıkacaktı. Miodrag FC Amkar Perm'i kulüp tarihinin en iyi derecesine, lig dördüncülüğüne taşıyan ve Avrupa Ligi vizesi aldıran Karadağ'lı hoca Božović'i takımın başına getirdiler. 40 yaşındaki Božović göreve gelir gelmez icraatlerini göstermeye başladı. Takım birincilik koltuğunda oturmasının yanısıra ligin en az gol yiyen takımı. 12 maçta sadece 5 gol gördüler kalelerinde. Bunda bir zamanlar CM oyununun efsanelerinden, geleceğin büyük oyuncusu olacağı söylenen Nijerya'lı Isaac Okoronkwo'nun payı büyük. Kariyeri boyunca oradan oraya dolaşıp duran oyuncu, 28 yaşında bir zamanlar sanal dünyada yaşadığı yıldızlığı gerçeğe dönüştürmeye uğraşıyor.

























FC Moskova ilk 12 maç boyunca, Moskova'lı rakiplerinden CSKA'yı 3-1, Spartak'ı 2-0 mağlup etti ve Locomotiv ile 0-0 berabere kaldı. Tek mağlubiyetlerini Dynamo deplasmanında aldılar ve son şampiyon Rubin Kazan deplasmanından puanla döndüler. İlk yarı bitene kadar Zenit deplasmanına gidip, görece kolay maçlarda Spartak Nalchik ve Kurban Krasnodar ile oynayacaklar. Çizgiyi devam ettirirlerse bu ikinci devrede de yarışa dahil olacakları anlamına gelir. Ama tabi her şeye rağmen son şampiyon Rubin Kazan halen en büyük favorisi ligin.

Kulüp maçlarını 13.000 kişilik Eduard Streltsov Stadyumu'nda oynuyor. Tesis kapasitesinin düşüklüğüne rağmen Rusya'da alttan ısıtma sistemi döşenen ilk stadyum. Karadağlı'nın takımı Rus futbolundaki çeşitliliğin bu seneki devam ettiricisi olabilir.

1 yorum:

gulphi dedi ki...

Isaac Okoronkwo'nun İstanbul'a GS için imzaya gelip, havalimanında bir kahve içip geri dönmüşlüğünü bilirim. O zaman CM'de çok flaş olduğu için geldiği haberine şok olup, gittiği haberine de temiz sövmüştüm, net hatırlıyorum o zamanları...