29 Haziran 2009 Pazartesi

TEMSİL MESELESİ




















Yukarıdaki resim Mecidiyeköy'deki Galatasaray Store'dan. Girişte böyle bir tablo var biliyorsunuz. Galatasaray'ın tarihi boyunca özellikle Avrupa'da kazandığı başarıları ve ilkleri madde madde anlatan uzun bir liste. Aralarında çok gereksiz ayrıntılar da var. Misal "bir sezonda 2 İngiliz takımını eleyen ilk Türk takımı" veya "deplasmanda bir İspanyol takımına 4 gol atan ilk Türk takımı gibi" gibi. Blog okuyucularından Hemşo da uyardı, listenin 3. sırasında "UEFA Kupası'nı hiç yenilgi almadan kazanan İLK ve TEK Türk takımı" yazıyor. 13. sırada da "Avrupa'da UEFA Kupası'nı hiç yenilgi almadan kazanan İLK takım" yazıyor. Burada da bir gereksizlik var. Türkiye Avrupa'da değil mi zaten? 13. madde yazılacaksa 3. maddeye ne gerek var o zaman. Zaten Avrupa'da bunu gerçekleştirdiniz mi Türkiye'de de gerçekleştirmiş oluyorsunuz. Türkiye Galatasaray dışında UEFA Kupası'nı kazanan başka bir takım zaten olmadığından 13. maddeyi yazdığınızda 3. madde tamamen gereksiz bir bilgi haline geliyor.Bir de Galatasaray'lının Galatasaray'lıya şahsi şovu gibi geldi bana, kapıdan girer girmez, ilk karşınıza çıkan şey olarak. Metin Oktay'ı görmek için kasanın etrafını dolaşıp arka tarafa geçmek yerine, onu öne alıp bu acaip mastürbasyon panosunu kupa resimlerinin olduğu yere yerleştirmek daha mantıklı ve alçakgönüllü olurdu. Store'un yeni yerleşimini tasarlayanın bir bildiği vardır gibi klişe bir bağlama yapmayacağım, bir bildiği varsa da yeteri kadar bilmiyormuş öyle diyeyim.

Neyse sadede geleyim. Listenin altıncı sırasında şöyle bir madde var gördüğünüz gibi. "Dünya Kulüpler Şampiyonası'nda Avrupa'yı temsil eden İLK ve TEK Türk Takımı".

Şimdi burada 2 türlü bir bilgi yanlışı var. En azından 1 yanlış bilgi 1 de tartışmalı bilgi. Bahsedilen şampiyona FIFA World Club Cup. Hani şu sonuncusunu Ocak ayında Manchester United'ın kazandığı. Galatasaray'ın temsil etme hadisesinin olacağı ise kupanın 2001 yılında İspanya'da yapılması planlanan ikincisi. Birincisi şu Avrupa'yı temsil etme hadisesi. Şimdi bu yazıdan Avrupa'yı o sene temsil eden tek bir takım oldğunu anlayan bir tek ben miyim? "Avrupa'yı temsil eden" deniyor panoda. Halbuki Avrupa'dna o turnuvaya gidecek olan 2 takım daha vardı. 1999-2000 Şampiyonlar Ligi Şampiyonu Real Madrid ve Deportivo La Coruna. 12 takımın katılacağı turnuvaya Avrupa'dan 3 takım gidecekti. Geldik asıl tartışmalı meseleye. Turnuva hiçbir zaman yapılmadı. Mali sorunlar nedeniyle iptal oldu. Maçlar 28 Temmuz-12 Ağustos arasında yapılacaktı hatta gruplar ve fikstür bile belliydi. Galatasaray Honduras'tan Olimpia, S.Arabistan'dan Al Hilal ve Brezilya'dan Palmeiras takımıyla aynı gruptaydı. Maçlarının tümünü Vicente Calderon'da oynayacaktı. Ama turnuva yapılmadı. Şimdi şunu sormak lazım. O turnuvanın hiçbir zaman yapılmaması Galatasaray'ın temsil etme statüsünü kaldırıyor mu yoksa devam mı ettiriyor? Zira temsil etmek, o eylemi aynı zamanda yerine getirmek değil midir? Örneğin Galatasaray turnuva iptal olmamasına rağmen kendisi çekilse ve yerine başka bir takım gitseydi o zaman yine de Türkiye'yi temsil etmiş mi sayılacaktı, sadece ve sadece davet aldığı için. O halde o panoya "temsil eden" yerine "davet alan" şeklinde yazmak mantıklı değil midir? Yok sadece seçilmek "temsil" için yeterli bir şart mıdır? Bitirirken Türk Dil Kurumu'nun sözlüğündeki "temsil etmek" kavramının açıklamasını verelim.

-Hak ve görev bakımından bir kimse veya topluluğun adına davranmak.
-Belirgin özellikleriyle yansıtmak, sembolü olmak

18 yorum:

gulphi dedi ki...

bir yerde de döngüye girmiş bu yazı
bkz: satır 3-UEFA kupasını hiç yenilgi almadan kazanan ilk ve tek türk takımı, bkz: satır 13- Avrupa'da UEFA kupasını hiç yenilgi almadan kazanan ilk takım.
Bildiğim kadarıyla Asya'da ya da Amerika'da UEFA yok ama! Farklı şeyler anlattığını düşünmüş ikincisinde ama farklı bir şey söyleyememiş maalesef..

zardoz dedi ki...

evet kesinlikle masturbasyon panosu.Galatasaray.org da gördüğümde ben bile rahatsız oldum ve bazı maddeleri saçma buldum.Sanki 3 yaşında çocukların sidik yarıştırması gibi.Kazanılan UEFA Kupası nı pazarlayamanın beceriksizliği hala devam ediyor.Bu pano bir nevi beceriksiliğin bir eseri.Galatasaray da bunları becerebilcek bir PR cı ya da reklamcı yok mu yahu.Bir başarı böyle ziyan edilir.

Deniz Gür dedi ki...

Ali Sami Yen'in amacına ulaştık ilk yüzyılımızda. Ama ikinci yüzyılımızda işler iyi gitmiyor. Amacımızı daha da ileri taşıyıp Avrupa'ya geri dönmemiz gerek artık.

Adsız dedi ki...

İlginç.
Bu listede "renkleri turuncudan izler taşıyan tok bir sarı ve vişne çürüğüne çalan koyu bir kırmızı olan İLK ve TEK ve BİRİCİK Türk takımı" maddesi neden yok anlamadım. Maddeyse madde. İlkse ilk, tekse tek.
Bu kadar mutevazi olmayın kardeşim. Yazın, niye yazmıyorsunuz ?

Demli Çay.

Adsız dedi ki...

o panoda bir ispanyol takımını eleyen tek türk takımının galatasaray olduğu yazılmış. eskişehirsporun fuar şehirlerinde sevillayi elemiş olduğu unutulmuş.

aksilaz dedi ki...

Adsız yorum yapanların yorumlarının yayınlanmaması gerekli. Zira kendi akıllarınca dalga gecmeye calısıyor ve fanatikçe yorum yapabiliyorlar.

Yazacakları ilk ve tek madddeleri 3 ü geçmeyecek kadar olanların susması gerekli. Biz kendi yanlışımızı görebilecek kadar objektif bir yapıya sahibiz. Bu panonun o maddelerinin aynen dediğin gibi "davet edilen" olarak değiştirilmesi gerekli.

aşkın dedi ki...

''Uefa Kupasını hiç yenilgi almadan kazanan'' ilk takım?
Fanatik taraftar aklıyla hareket edersen olacağı budur.Postta buna yer verilmemesi de tuhaf, ha şimdi bunu söyleyince yine artniyetli hata arayan olacağım.

pierloti dedi ki...

Bu istatistikleri yıllardır eskiden galatasaray.to da şimdide aslanlar.com/forum da saktas isimli kardeşimiz yazar.Orjinaline burdan ulaşabilirsiniz.Kendisinin sadece hobi olarak yaptığı bir incelemedir

http://www.aslanlar.com/forum/showthread.php?t=6875

Adsız dedi ki...

"Dünya Kulüpler Şampiyonası'nda Avrupa'yı temsil eden İLK ve TEK Türk Takımı". derken "İLK" ve "TEK" sıfatlarını "Türk Takımı" için kullanmışlar. demek istedikleri başka bir Türk takımı katılamadı bu turnuvaya. bi sakınca yok gibi bu cümlede.
emre.

Flying Dutchman dedi ki...

@emre

zaten bizim başka Türk takımları katılıp katılmadığı üzerine değil tartışmamız. Bir katılma yok birincisi, ikincisi de cümlenin senin söylediğin bölümden önceki bölümü var, "Avrupa'yı temsil eden"...Tek takım yoktu o sene Avrupa'yı temsil eden....yazıda da açıkça belirttik...

Adsız dedi ki...

@Flying Dutchman

temsil etme hakkı kazanan daha uygun olurmuş aslında haklısın. bi de belirttiğin "Avrupa'yı temsil eden .." direk anlatım bozukluğu yav. bunun devamında Amerika'yı temsil eden, Afrika'yı temsil eden Türk takımlarının da olması beklenir. Önceki paragraflarındaki Türkiye zaten Avrupa'da önermesi tam da buraya cevap oluyo!
emre.

kenzavey dedi ki...

Uluslararası maçlarda kendi sahasında ardarda en çok galibiyet alan tek türk takımı nedir ya :) ?

İsmail Şayan dedi ki...

@ Flying Dutchman

Bence yanlış anlamışsınız. "İlk ve tek Türk takımı" ifadesi Avrupa'yı temsil eden tek bir takım değil, tek bir "Türk Takımı" olduğunu ifade eder. Hatta açıkça cümlede geçmese de temsil eden ve "Türk olmayan" başka takımlar olduğu yorumunu da beraberinde getirir.

Temsil edemediği kısmında ise hemfikiriz.

Bu tür yazıların bence en enteresanı yanılmıyorsam Wigan Athletic'e aittir: Noel'e son sırada girdiği halde küme düşmeyen tek takım.

EsEs dedi ki...

adsız arkadaş haklı,
bir ispanyol takımını eleyen ilk takım Eskişehirsporumdur , bkz ..3-1 lik sevilla maçı , Fethi Heperin hattrick yaptığı maç :)) bi takım bu kadar aciz olur ancak. bu tablo acizliğin eseri

forzabrian dedi ki...

Sevgili EsEs,

Yanlışlar içeren ama özünde İlk'leri anlatmaya çalışmış bir tablodan kulübün aciz olduğu tespitini yapmak nasıl bir aklın ürünü merak ediyorum.

Zaten bu İlk'ler hikayesi benim hatırladığım kadarıyla çok önceleri ultAslan forumda bir topicte oluşmuştu. Sonra buralara kadar geldi. Tabloda acaip şişirme maddeler var. Bunu isterlerse daha da arttırabilirlerdi. Mesela Uefa finalinde korner taç aut frikik atan İLK ve TEK Türk takımı vs. Temsil maddesi de dahil tablonun özensiz ve şişirmece olduğunda hemfikirim.

Ama ülkede bu başarılara ucundan kıyısından yaklaşan yokken, bu durumu acizlikle anlatmaya çalışmak garip.

aksilaz dedi ki...

@EsEs
Senin Eskişehirsporunun acaba hangi başarısı varda Galatasaray'a acizlikle itham ediyorsun. Siz önümüzdeki sene ligde kalmayı başarın o başarılarla avunun.

EsEs dedi ki...

@ aksilaz

ESKİŞEHİRSPOR'un başarılarını bilmiyosan güzel kardeşim , bu senin ayıbın olur benim değil.Madem ki futbolla bu kadar ilgilisin, mademki futbolu seviyosun aç da ülkenin futbol tarihini oku biraz.

paint çok pro dedi ki...

@EsEs

çok haklısın EsEs. buraya yazalım da herkes görsün.

işte eskişehirspor'umuzun şanlı tarihi:

1969-70 Türkiye Kupası



oops bu kadarmış. sorry. lig ikinciliğimiz de var ama. bi de sevilla'yı eledik. sevilla o sıralar çok güçlü. :((




store'daki bu saçma sapan liste internette bayadır gezinen ve lise hazırlık ürünü olduğu belli olan bir şey. gs store'a pano yaptırmaları enfes. başarılar.