2 Temmuz 2009 Perşembe

ADVOCAAT KOMŞUNUN BAŞINDA

Belçika futbol federasyonu dün akşam saatlerinde beklenen açıklamayı yaptı. 2006 yılından beri Zenit Petersburg'un başında olan Dick Advocaat, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren Belçika milli takımının başına geçecek. Kasım ayında Zenit'in başında son maçına çıkacak olan teknik adam ardından Kırmızı Şeytanlar'daki görevine başlayacak. Yani 2010 Dünya Kupası için Belçika'nın, Türkiye'nin de yer aldığı gruptaki kalan maçlarda takımın başında olmayacak, takımı Franky Vercauteren götürecek. Belçika'nın bugünkü tabloda kupaya katılması çok zor görünüyor. 2002 Dünya Kupası'ndan bu yana üstsüte dördüncü uluslararası turnuvasını kaçıracak olan milli takım yetkilileri tüm konsantrasyonunu 2012 Avrupa Şampiyonası'na yoğunlaştırmış durumda. Belli bir süredir yetiştirdikleri altın nesili kullanarak artık zinciri kırmak istiyorlar. Aday kadroların bir çoğunda en az 7-8 oyuncusu Hollanda Ligi'nde oynayan bir milli takımın başına Hollanda'lı bir hoca getirmek akılcı bir iş olarak görülebilir ama benim kafamda ufak soru işaretleri var.

Dick Advocaat genelin aksine sevdiğim Hollanda'lı teknik adam değil 2008'de kaldırdığı UEFA Kupası'na rağmen. Özellikle milli takım performansı kafamda soru işaretleri bırakıyor. 1984'te, henüz 32 yaşındayken Rinus Michels'in yanında Hollanda Milli takımının başarısı için ter dökmeye başladı. 1987'de bu görevden ayrılarak kulüp takımlarında çalışmaya başladı. 1994 Dünya Kupası'nda Hollanda'nın başındaydı, takım çeyrek finalde Brezilya'ya elendi ve grup maçlarında da Belçika'ya mağlup oldu, Suud Arabistan ve Fas'ı ise zor bela yenebildiler. 2002'de tekrar milli takımın başına getirildi. Play-off oynayarak Euro 2004'e gidebildiler. Advocaat grup maçlarında Çek Cumhuriyeti'ne 3-2 mağlup oldukları maçta 2-0 öne geçtiği anda oyundan Arjen Robben'i çıkartarak Paul Bosvelt'i aldı ve kendi ipini çekti. Bu değişiklik bugün bile konuşulur Hollanda basınında. Yarı finalde Portekiz'e mağlup olarak elendiler. Advocaat, ölüm tehditlerine kadar varan baskılar yüzünden işi bıraktı. 2005 Temmuz ayında Birleşik Arap Emirlikleri'nin başındaydı. 3 ay sonra yarı yolda bırakıp Güney Kore Milli takımının başına geçti. Takım 2006 Dünya Kupası'nda gruptan çıkamadı, o da görevinden istifa etti.

Beşinci kez bir milli takımın başına geçecek Advocaat. Bundan önceki örneklerinin hiç iç açıcı olmadığını söylememiz lazım. Aslında Rangers ve PSV ile kazandığı ve büyük teknik direktör dehası gerektirmeyen toplam 3 lig şampiyonluğu dışında kariyerinde hiçbir kayda değer başarısı olmayacaktı ama Rusya'da Gazprom'un gazıyla elde ettiği başarılar onu aranan teknik adamlar arasına soktu. Benim için hala Hollanda'lı teknik adam listesinde ilk 10'a zar zor girebilecek bir adamdır. Belçika milli takımında başarılı olabileceğini düşünmüyorum ama sonucu göreceğiz.

Hiç yorum yok: