31 Temmuz 2009 Cuma

AYREON'S GUILT MACHINE-ON THIS PERFECT DAY

























Blogu yeni açtığımız aylarda yaptığımız "Müzik Tarihinin En İyi Albümleri" serisinin altıncı sırasına Ayreon'un Human Equation albümünü yerleştirmiştik. Bunu yaparken Ayreon'un dünya müzik piyasasındaki tanınmışlık oranı veya albüm satışları beni pek enterese etmedi. Hollanda'lı Arjen Lucassen'in projesi olan Ayreon, her albümde Lucassen'in önderliğinde bir araya gelen farklı müzisyenlerin ortaya çıkardığı albümlerden oluşuyor. Ayreon'un tüm albümlerinin ortak bir özelliği var. Konsept albüm olmaları. Bu yüzden bir kere gözümde maça önde başlıyor her biri. Human Equation linkte de okuyabileceğiniz gibi, bu seride benim için zirvede olan albümdür ama "Into The Electric Castle" ve "Universal Migrator" da en az onlar kadar önemli albümlerdir. Melodik, altyapıları sağlam, her biri kendi içinde enfes hikayeler barındıran ve bu hikayelere göre soundu değişen (örneğin Electric Castle'da orta çağa ait bazı enstrümanlara yer verilmişken Universal Migrator'da uzayda yürüyormuşsunuz hissini veren bir atmosfer vardır), atmosferik, progresif rock/metal şaheserleri. Bir de Arjen Lucassen'e geçen sene meydana gelen olaydan beri ayrı bir sempatim vardır. Zira, son albümü 01011001'in tanıtım partisi için kapıda bekleyen ve içeri girmekte zorlanan bizlere After Forever vokali Floor Jansen'le dışarı çıkarak ufak bir unplugged şov yapmıştır. O anın kendi kaydettiğim görüntüleri şurada.

Koşa koşa, çıktığı ilk gün gidip alacağım yeni albüm "On This Perfect Day" 28 Ağustos'ta piyasada olacak. Yine bir konsept albüm normal olarak ve genelde Ayreon albümlerinde olduğu üzere çift cd'den oluşuyor. Daha şimdiden 32 sayfalık bir kitapçığı da içeren Limited Edition CD'si önceden verilen siparişlerle tükenmiş durumda. Lucassen bugüne kadarki en atmosferik ve en üst düzey projesi olduğunu söylüyor albüm için. Eğer öyleyse, yani bu albüm Human Equation'dan da üst düzey bir albümse hepimiz darmadağın olacağız demektir. Yine de temkinli olmak lazım. Albümün karanlık ve atmosferik bir havaya sahip olacağı da gelen bilgiler arasında. İlla ben fikir sahibi olacağım diyorsanız, albümden 2 şarkının yer aldığı My Space sayfasını ziyaret edin derim. Ben fikir belirtmeyeyim konu Ayreon olunca çok eleştirel olamıyorum. Şarkı listesi ve süreleri aşağıda. 28 Ağustos'u ve muhtemel tanıtım partisini bekliyoruz.

1] Twisted Coil (11:43)
2] Leland Street (8:03)
3] Green and Cream (10:32)
4] Season of Denial (10:22)
5] Over (6:11)
6] Perfection? (10:46)

Audio Bonus Tracks:

1] The Stranger Song (L. Cohen) - vocals Jasper (4:53)
2] Michelangelo (J. Campbell) - vocals Arjen (3:23)
3] Fan Messages (8:14)
4] Perfection? - guide vocals Arjen (9:37)
5] Twisted Coil - radio edit (4:17)
6] Pull me out of the Dark - radio edit (Green and Cream) (3:36)
7] Over - radio edit (3:56)

2 yorum:

alt + 168 dedi ki...

bu sefer kadro nasıl olacak acaba?

vangobbel dedi ki...

müzik tarihinin en iyi albümleri serisinin ilk üç sırasından birinde images and words veya scenes from a memory bekliyorum. hatta bence en iyi albüm oylamaya sunulsun sonucu 70 milyon belirlesin :p