13 Temmuz 2009 Pazartesi

GELSENKIRSCHEN'DE AUSCHWITZ GÜNLERİ



















Tabi başlıktan alınmasın kimse, incitmeyelim insanları biz Magath'ın bugünlerde Schalke'nin başında yarattığı havayı tanımlamak için böyle bir benzetme yapıyoruz. Yıllar önce Fenerbahçe'nin başında Otto Bariç varken Almanya kampında gerçekleşen bir olayı hatırlarım. Bariç genç yıldız adaylarından Selahattin'i oyuna aldıktan kısa ir süre sonra çıkarmış, bunun üzerine Bariç'in oturduğu yere kadar gelen Selahattin hafiften bozuk atmıştı. Bunun üzerine de bir daha Selahattin'i göremedik zaten. O yüzden de son 20 yılın harcanmış 10 yıldız adayı yazısına aldık kendisini. 2002'de de bir Claudion Duro hadisesi vardır Fatih Terim'in. Olimpiyat Stadyumu'nun açılış maçında Olympiakos karşısında, Arnavut Duro'yu oyuna sokmuş, 5-10 dakika sonra oyundan almış, maç sonrası "ona kaç kez kafayı önüne gömüp gitme dedim, yine yaptı, çıkardım" demiştir. Sonra o Duro, Terim'in takımı, aynı stadyumda Çaykur Rize'den 5 gol yerken takımını yönetmiş bir de gol sallamıştır kalemize. Sağolsun Terim'in ikinci dönemde çok yararı olmuştur bu takıma. Dün de benzer olay Schalke'nin Twente ile oynadığı maçta yaşandı, hadisenin muhattaplarından birisi de Türk olunca bizim basına yansıdı ve sanki Magath Türk oyuncuya bir tavır sergiliyormuş gibi gösterildi ama işin aslı öyle değil.

Magath da tarz olarak Van Gaal'e benzeyen bir adamdır. Adamın gözünün yaşına bakmaz ve testiyi kırmadan tokat atmayı tercih eder. Dün ikinci yarıda oyuna aldığı Emin Yalın'ı 6 dakika sonra oyundan aldı. Maç sonu da "bazı arkadaşları ondan daha az oynadı, sevinmeli" şeklinde bir açıklama yaptı. Hadi ona genç olduğu için bir uyarı yapmak istedi diyelim. Aslında kastettiği adam 29 yaşındaki Albert Streit. 10 dakika ısınmaya gönderdi onu bir hazırlık maçında ve hiç oyuna sokmadı. Uruguay'lı Carlos Grossmüller de Yalın'ın akibetine uğradı. Oyuna girdikten 17 dakika sonra Magath'ın yanında aldı soluğu. Bu uygulamalar bir süre devam edecektir. Antenmanlarda Magath'ın futbolcuların gerçek anlamda tahammül sınırlarını zorladığı söyleniyor. Genç oyunculardan David Lohrheide geçen haftaki antrenmanlardan birinde kustu. Brezilya'lı Rafinha 1-2 dakika süren kramp geçirdi. Magath kısaca "ne kadar çalışırsanız performansınız o kadar artar" şeklinde yaklaşıyor olaya.

Şimdi bütün bunların üzerine bir şey de kafamı kurcalamıyor değil. Bu Magath, Türk basınına göre, bizim bildiğimiz Cassio Lincoln'ü istiyor yani. Hani o bizim bildiğimiz Lincoln. Brezilya'ya giderken sırıtarak "1 gün sonra dönerim" diyen adamı bu antrenmanda futbolcu kusturacak disiplindeki adam istiyor. Ya Magath Lincoln'ü çok seviyor ya da Lincoln tövbe etmiş. Yok dur, ya da bizim basın hiç dayak yememiş...

3 yorum:

varol döken dedi ki...

ulan borges ulan borges...

Borges dedi ki...

Sevgili FD;

Bu haberleri yapan benim, dayak yemisligime gelince;

Magath, lincoln hayranidir. Bayern Munih'in basinda da istemis, Wolfsburg ile calisir iken de gündeme gelmis, Schalke'ye gecince herkes yine Magath i bildiklerinden Lincolnden bahsetmis, bloga koydugum alman sitelerinden alinmis rüya top 11'lerde de bunu görebilirsin. Keza kendi agzindan lincolnun ve ek olarak kacar'in neden transfer edilemeyecegini aciklamis -türk basini filan degil bizzat kendisi- zira Schalkede para yok.. "disiplinsiz onunla isim olmaz" gibi sacma salak beyanatlari yoktur yani. Yine 6-2 lik hazirlik maci sonrasi alman spikerler kendisine hucum yönü zayif takim icin lincoln u dile getirmisler vesaire. Kuranyi acik acik onu istiyor -hala istiyor, diskolarda onunla geziyor ve sanirim onlarin bir plani var ama bu oldukca cirkin bir plan..

ki Lincoln'ü Magath sanirim bizden daha iyi taniyor zira unutulan sudur ki Lincoln 6-alti- yil bundesligada oynayarak "yildiz" oyuncu kivamina gelmis, öyle bir performans göstermistir. hayir en kötü Magath-Lincoln ikilisinin yanina Bayern Münih-Schalke ya da Wolfsburg yazdiginiz zaman bir seyler görebilirsiniz.. Performansdir söz konusu ve 2001 deki aci sondan sonra uzunca bir süre 7 cilikten kurtulamayan Schalke'yi Sampiyonlar Liginde ceyrek finale tasimistir, final maclarinda da bizzat fenerbahce'ye gollerini atarak..

Magath karakteri de tam olarak anlasilamamis, disiplin de hangi konuda disiplin ? Magath, Van Gaal degil Hiddinkvari bir hocadir. Bakin söyle demisti :

"Bir oyuncu mactan önce 10 sise bira icmek isteyip ancak bu sekilde kendisine geliyorsa, hic sorun degil mac öncesi on sise birayi ben veririm, yeter ki saha ici performansi istedigim gibi olsun."

Siz belki bu ve benzeri sorunlari her seyin ötesinde koyup performansi iyi de olsa "siktirsin gitsin" diyebilirsiniz lakin magath ve cok yerde durum baskadir, Rijkaard da keza Ronaldinho'nun disiplinsizliklerine uzunca bir süre göz yummus en azindan belirli bir basariyi yakalayip o basarinin gölgesinde de bonservisinden parasini da almis, güzel bir sekilde ekmegini yemistir.

Cok daha disiplinsiz olan marcelinho, onun yönetimi altinda idmanlarin en iyisi olmus lakin saha icerisinde bencil/disiplinsiz davrandigi icin gönderilip yerine Misimovic transfer edilmistir. Türk oyuncuyu da gec geldigi sunu bunu yaptigi icin degil saha icinde disiplinsiz oldugu/istedigini yapamadigi icin oyundan cikarmistir, onun disiplini bu yöndedir. Lincoln istedigini yapabilir mi ? bu sorudur sorulmasi gereken..

Su postun son cümlesini Mehmet Demirkol söylemisti aylar önce.. bugün de burada okuyorum.

bugün hayal kirikligi ve cok buyuk sorun oldu. Aldigi paradan tavrina kadar. Haldun Üstünel, daha sezon basi Rijkaard'in sisteminde nerede oynayacak ki diyerek olan biteni özetlemis. Oyuncusundan yönetimine canavarlastirilmis bir lincoln bu ortama sanirim futbol hayatini-parasini tehlikeye atacak sekilde gelmek istemiyor. Bu canavarlastirma olayi önemsiz, bol bol küfür.. burasini da en azindan bu konuda tenzih ederim zira bir önceki postda "farkli" bir yorumda bulunulmustur. Zira ortalik küfürden gecilmiyor..

Varol Döken: Özledik valla.. Selamlar efendim :)

Flying Dutchman dedi ki...

Borges öncelikle yanlış anlama olmaması için not düşeyim, ben senin böyle bir yazını okumadım, haberim yok daha doğrusu....yani yazdıysan da haberim yoktur, mehmet demirkol'un da yazılarını okuyamıyorum 1-2 aydır...dolayısıyla ben bunu cidden "schalke lincoln'ün peşinde" tarzı yorumlar yapan Türk basınına hitaben yazmışımdır...

Lincoln konusunda benim zaten fikrim belli dediğim gibi...cuma günü bir yazı yazdım bununla ilgili 10'un Gösterdiği isminde..orada her şeyi açıkça belirttim...

Magath'ın Lincoln ile ilgili görüşlerini de buradan bizle paylaştığın için teşekkürler.
,
Ha bütün bunların üstünde asıl ben başka bir şey diyeceğim, onu da mailden diyeyim :))