Dünkü Top 20 listesinden sonra gelen yorumlar Gerçek Kesit'le ilgili o kadar yorum geldi ki, zaten ne zamandır aklımızda olanı pratiğe dökelim dedik. Ancak yeniden belirteyim dünkü liste Tv programları içinde dizi formatında olanları elemişti, bu yüzden Gerçek Kesit'i listeye almadık. Ama tabi Gerçek Kesit bir diziye de benzemiyor, zira her bölümünde ayrı bir hikayenin anlatıldığı ve her oyuncuun farklı bir karakteri canlandırdığı bir program. Bir reality şov da değil, bir komedi programı da değil, ilginçtir Sır Kapısı ve Sırlar Dünyası gibi programlarda olduğu gibi öğretici bir misyonu da yok....Aslında evet Gerçek Kesit'i bir kategoriye sokmamak lazım. Bambaşka, kendi içinde bir oluşum bu program. Herhangi bir kalıba sokmak haksızlık olur.
İlk yayınlandığı yıl konusunda tam bir bilgiye ulaşamadım ama programın efsane oyuncusu Cahit Kaşıkçıklar'ın anlattığına göre 1990'ların sonunda Eskişehir Anadolü Üniversitesi öğrencilerinin fikriyle ortaya çıkmış bir programdır.
İlk zamanlar, sadece müzik ve bir anlatıcının olduğu ve aktörlerin seslerinin duyulmadığı 15 dakikalık program daha sonra yarım saate çıkar, senaryolar yazılıp aktörler önemli şekilde rol oynamaya başlarlar ve daha sonra bir fenomene dönüşür. Türkiye'de seyircfi toplamaya başlaması ise 2005-06 yıllarındaki Flash Tv'de yayınlanan bölümlerle başlar. Aslında ilk çıktığı 15 dakikalık bölümleri de katarsak toplamda 285 bölüm çekilmiştir ve bunlardan yaklaşık 200'ünün senaryosu Kaşıkçılar'ın bizzat kendisine aittir. Kaşıkçılar İstanbul'a ilk geldiğinde kendisine bir video almış ve kendi oyunculuğunu evde kaydedip sonra izleyerek geliştirmeye çalışmıştır. Böyle de ilginç bir metod oyunculuğu vardır. Kendi ifadesiyle programın bir bölümünde toplam 28 bardak çay içilmiştir.
Neredeyse tüm çekimleri Bursa'nın mahallelerinde yapılan ve Bursa'daki amatör oyuncular ve yerel tiyatrolarından isimlerin rol aldığı
programın değişmez metaforları vardır. Loş ışıklı, çok işlemediği belli olan meyhanelerde, içine su katıldığı çok belli olan biraların içilmesi ve fıstık yenmesi, siyah ayakkabının içine giyilen beyaz çorap, oyuncuların her bölümde bukalemun misali karakterden karaktere atlaması (Kaşıkçılar bir keresinde kocasını oynadığı bir bayanın bir kaç bölüm sonra oğlunu oynamıştır), eve girilirken ayakkabıların ne pahasına olursa olsun çıkarılması (bir bölümde katil eve girdiğinde karısını hunharca katletmeden önce ayakkabılarını çıkarmayı ihmal etmemiştir, böyle senaroya sadık bir programdır), her daim sigara içilmesi, "
neyse ben yatıyorum cümlesi", karakterlerin gerçek hayattaki halleri olan isimlerin yüzleri karartılmış bir şekilde yaptıkları, vurgusuz duygusuz ezberlenmiş konuşmaları, güzellik açısından hep belli bir vasatlıkta olan erkek ve kadınlar ve daha nicesi....Dizinin gelinin konukları şortla karşıladığı kız isteme, kızını satan adamın kafasını baltayla koparan kızgın baba, yengesine aşık olan deri ceket ve beyaz çoraplı adam, karısını hiç bir zaman memnun edemeyen koca gibi bölümleri efsane niteliğindedir.
Kaşıkçılar, Gerçek kesit ile edindiği o "underground şöhretini" ilginç şekilde tam da o tür oyuncuların yaptığı gibi kullanmış ve Şahan Gökbakar'ın programındaki Kesit Ötesi bölümüyle kendi kendisiyle de dalga geçebilen bir adam olduğunu göstermiştir. Zira ilgili Kesit Ötesi bölümlerinin senaryosu da bizzat kendisine aittir. Bu anlamda Türkiye'nin bir nevi Steve Buscemi'sidir Kaşıkçılar. Son olarak kendisiyle ilgili bir anektodu verelim, ağzından. "
Bir keresinde bir adam yanaştı yanımıza "Abi beni hatırladın mı?" diye sordu. Çıkartamadım. "Abi ben Recep, karısını bıçaklayan adamım ben. İyi oynamışsın vallahi, helal sana" deyince ikimiz de hafif bir ürperdik"
8 yorum:
En alttaki resimde sağda oturan "kaleci saçlı adam" da efsanedir.
bana göre de solda oturan adam efsanedir. Beyaz show'da bile izlemiştim kendisini :))
Kaleci saçlı adam, başka bölümlerde oynayan şişman sarışın abla ile beraber galiba, yakın zamanlarda görmüştüm Bursa'da.
Ayrıca Mehmet Vanlıoğlu vardır bir de süper bir karakter. Kendisi abimin arkaşıdır. O vasıta ile şahit rolünde bir çok defa oynadık bizde.
İlk resim en sağdaki sarı bıyığın karşısındaki abinin hababam sınıflarında oynamışlığı vardır.Her daim sinirlidir bu abi,hadi içmeye gitmiyoz mu diyişi efsanedir.
cahit kaşıkcılar filan bilmeyiz biz. sarı bıyık olarak tanıdık biz onu. her zaman da öyle kalacak :)
samet ...
Gerçek kesit efsanedir. Ama bence en iyi sahneleri de kişilerin yüzünü karartıp konuşturulduğu kısımlardır...
Cahit Kaşıkçılar'ın bu konulara girmeden önce çiçekçilik yaptığı ve lakabının "sarı" olduğu gibi şeyler kalmış aklımda...
Yoksa ekşisözlük geyiklerinden mi hatırlıyorum emin olamadım.
Ancak karısını bıçaklayan adam efsaneymiş :)
Yorum Gönder