31 Temmuz 2009 Cuma

GÜNEY HOLLANDA'DA TÜRK ATILIMI












Şimdi bugün meydana gelen hadiseyi anlatmak için yıllar öncesine gitmek gerekiyor hafiften. Çünkü hikaye MVV-Trabzonspor-Fenerbahçe gibi bir üçgenin köşeleriyle hep kesişme içerisinde. Mahmut Celaleddin Bilgiç. Bu isim Fenerbahçeliler için hiç yabancı değil. Özellikle İtalyan ve Güney Amerika kulüpleri ile olan ilişkileri sebebi ile sarı lacivertlilerin Zdenek Zeman, Stephen Appiah ve hatta Zico transferlerinde payının olduğu bilinir. Halen bazı Türk takımlarının transferlerinde aktif olarak rol oynuyor. Bilgiç'in Hollanda futboluna ayak basması ise ilginç biçimde oldu. Maastricht takımlarından MVV'nin Trabzonspor ile yaptığı iş birliğini biliyoruz. Bana sorarsanız Türkiye Ligi takımlarının yurt dışında pilot takım bağlantısı kurmalarının önündeki en büyük engellerden birisi yabancı sınırlaması. Bu yüzden zaten kendi planları dahilinde aldıkları yabancı oyuncuların yanında ancak 1 veya 2 oyuncu üzerinde iş birliği yürütebiliyorlar. Trabzonspor 2 sezondur Christian Brüls ile ilgili hesaplar yapabiliyor örneğin. Bu sezon da Faty Papy'i MVV'ye gönderdiler. Bu işin oturması için nereden bakarsanız bakın bir 5 yıl daha gerekli. Tabi Celaleddin Bilgiç'in hamlesi bu süreci daha da kolaylaştırdı. Maastricht takımına önce 750.000 euroluk bir yardım yapan Bilgiç kulübün hisselerinin % 50'sini satın aldı. İlk açıklamalar önce kulübü birinci lige çıkarmak sonra da Avrupa arenasında söz sahibi bir kulüp yapmaktı. Bilgiç'in icraatleri devam ediyor.

Aslen bir Maastricht'li olan, kente büyük yardımları dokunmuş ve kulüpte de başkanlık yapmış, 82 yaşındaki Leon Melchior ile maddi destek için anlaşmaya vardı Bilgiç. Melchior Hollanda'nın en zengin ilk 20 adamı arasında yer alan ve 1.1. milyar euro serveti olan birisi. Anlaşmanın uzun bir dönemi kapsayacağı ve Melchior'un düzenli olarak takıma yardım edeceği bildiriliyor. MVV tribünlerinin amigosu bir Türk, teknik direktörü Fuat Çapa, en büyük yatırımcısı Türk, Trabzonspor'un pilot takımı. Limburg eyaletinde ufak bir Türk kolonisi kuruluyor haberiniz olsun.

1 yorum:

Minero dedi ki...

Aslında biz Türklerden beklemediğimiz şekilde organize bir olay. Güzel bir örnek umarım daha da ileri gider. Trabzon'un başarılı öğrneğinin dışında Ankaraspor'un Berlin'in yüz küsür yıllık kulübüne yaptığı da ortada...