20 Temmuz 2009 Pazartesi

HALE, LALE, JALE BÜTÜN MAHALLE

Geçtiğimiz yıl mayıs ayında Schalke'nin daha 2007-08 sezonu devam ederken 2008-09 sezonu için piyasaya sürdüğü 43.935 kombine biletin tamamının satıldığını bildirmesi üzerine yaşadığımız şaşkınlık üzerine bir yazı yazmıştık. Tüm tribünler ele alındığında ve lüks koltuklar hariç tutulduğunda ortalama 483 euro olan bu biletlerden daha yeni sezon başlamadan 21 milyon euro gelir elde etmişti Gelsenkirchen takımı. Almanların son 2-3 yılda stadyumlara olan bu sadakati hakkında haberler gelmeye devam ediyor. Hoffenheim kulübü yetkilileri 2009-10 sezonu için piyasaya sürdükleri 20.000 kombine biletin tümünün 3 haftada tükendiğini açıkladı. Takım tarihinde ilk kez Bundesliga'da mücadele ettiği sezonun ilk yarısını lider kapattıktan sonra ikinci yarıda büyük bir düşüş yaşamış, hatta dünya futbol tarihinin en zıt ilk yarı-ikinci yarı performansınlarından birisine imza atmıştı. Buna rağmen taraftarlar şampyionluk elimizden kaçtı diye hiç öfkelenmediler. 3.000 kişilik Hoffenheim köyü ve bu köyün içinde bulunduğu Sinsheim kasabasının sakinleri yeni sezonda Rhein-Neckar Arena'ya koşmak için yerlerini garantiye aldılar. Son 1.500 biletin satışı sırasında insanların uzun kuyruklar oluşturduğu ve Alman polisinin bazı yolları kapatmak zorunda kaldığı bilgileri geliyor.

30.000 kişilik Rhein-Neckar Arena. Sinsheim kasabasının nüfusu ise 36.000 civarı. Bu demek oluyor ki maçların çoğuna bu kasabanın sakinlerinin iştirak edeceğini göz önüne alırsak her kasaba halkından her iki kişiden birinde sezonluk bilet var. Bir kentin futbolla kenetlenmesi ve canlanması böyle oluyor işte. Stadyum bu senenin ocak ayında Energie Cottbus maçıyla açıldı. Hoffenheim daha çnce maçlarını 6.500 kişilik Dietmar Hopp Stadyumu'nda oynuyordu. Kulübün en önemli maddi destekçisi Hopp, cebinden 40 milyon euro harcayarak yepyeni bir stadyumu inşa ettirdi.

Gelelim bu işin maddi tarafına. Sezon başlamadan 10 milyon euroya yakın bir parayı ceplerine koydular. Sadece 3 yıl önce Alman futbolunun üçüncü kademesindeki bir kasaba takımı için, 3 yıl sonra elde edilen bu başarılar Alman futbol sevdalıları ve Hoffenheim'ın ne kadar büyük bir iş başardığını ortaya koyuyor.

1 yorum:

Majesty dedi ki...

Avrupa'da yıllık ortalama geliri biden 5-10 kat daha iyi olan ülkelerin, bizden çok daha kaliteli liglerindeki kombine fiyatları ya bizim üç büyüklerin fiyatları ile aynı ya da daha ucuz. Seyirci sayısı çok düşük olan ligimiz için ciddi olan bu konu hiç konuşulmuyor, çok ilginç. Neyse, biz pas fotomaçtaki fener'e gidelim sheva haberlerini okumaya devam edelim.