11 Ağustos 2009 Salı

А ПФГ 2009-10

















Bulgaristan A Profesyonel Futbol Ligi'nin kısaltması yukarıdaki ifade. Geçtiğimiz cuma oynanan maçlarla başladı ve dün akşam 1-1 biten Sportist Svoge-Slavia Sofia maçıyla ilk haftasını tamamladı. Toplam 16 takım mücadele ediyor ligde. Şampiyonlar Ligi'ne bir takım gönderen Bulgaristan birisi kupa şampiyonu olmak üzere 3 takımı da Avrupa Ligi'ne gönderiyor. Ligde son üç sırayı alan takımlar ise küme düşüyorlar. Bulgaristan B Profesyonel Futbol Ligi'nde iki grupta 14'er takım mücadele ediyorlar.Gruplarını lider bitirenler ve play-off galibi üçüncü takım A Ligi'ne yükseliyor. Geçtiğimiz sezon sonu Spartak Varna, Vihren ve Belasista B Ligi'ne düşerken PFC Montana, PFC Beroe ve FC Sportist Svoge A Ligi'ne yükseldiler. Lig 20 Mayıs 2010 tarihinde sona erecek.















1924 yılından beri düzenleniyor Bulgaristan Ligi ama 1925 yılında Vladislav Varna'nın şampiyon oluşu ile ilk şampiyonunu vermiş. Daha sonra iki kez yaşanan birer yıllık kesintilerle günümüze kadar devam etmiş. CSKA Sofia 31 şampiyonlukla en fazla şampiyonluk yaşayan takım. Onu Levski Sofia 26 şampiyonlukla izliyor. 2000 yılından beri bu iki takımın şampiyonluk düellosunun arasında bir tek 2004 yılında şampiyon olan Lokomotiv Plovdiv girebildi. Tarihlerindeki ilk şampiyonluğu kazandılar. Slavia Sofia'nın 7, Lokomotiv Sofia'nın da 4 şampiyonluğu var. Yani başkent Bulgaristan futbolunu silip süpürmüş durumda. Bugüne kadar düzenlenen 83 sezonun 70'ini Sofya takımları kazanmışlar. Onları Varna şehri 5, Plovdiv şehri 4 şampiyonlukla izliyor. Zaten Cherno More Varna da Sofya takımları dışında, 4 şampiyonlukla en fazla şampiyon olan takım. 1997-98 ve 1998-99 yıllarında şampiyon olan Litex ise Bulgar futboluna yeni bir soluk getirecek takım olarak görülüyordu ama devamını getiremedi. Levski Bulgaristan Ligi'nin başından beri ligde aralıksız yer alan tek takım.













CSKA Sofia'nın başında kariyerinde 10 yıllık İspanya macerası da bulunan, Bulgaristan'ın dev forvetlerinden Luboslav Penev var. Penev geçtiğimiz yıl 1994 dünya dördüncüsü milli takımı yaratan amcası Dimitar Penev'in yerine göreve getirilmişti. 2001 yılında Trabzonspor forması da giyen Todor Yanchev'in kaptanlık yaptığı CSKA, 1967 ve 1982 yıllarında Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda, 1989 yılında da Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nda yarı final görmüş bir takım ve Bulgaristan futbolunun Avrupa'daki en başarılı temsilcisi. Ezeli rakip Levski'de ise son bir kaç ayda ilginç işler oldu. Takım ligi şampiyon olarak bitirmesine ve Şampiyonlar Ligi ikinci ön eleme turunu da geçmesine rağmen teknik direktör Emil Velev'in görevine son verildi ve yerine Sırp Ratko Dostanic atandı. Takım şu anda Dostanic'in yönetiminde Şampiyonlar Ligi play-off turunda Debrecen karşısında olacak, yani Şampiyonlar Ligi gruplarına kalmak için önemli bir avantajları var. Nijerya'lı Deniran Ortega, bu sezonun sürprizlerinden olacak gibi, lige 2 gol atarak başladı. Bu iki ekip yine şampiyonluk için önemli bir mücadele verecek.



















Litex Lovech bu ikiliye kafa tutabilecek ekiplerden birisi olarak görünüyoır. 2004-08 yılları arasında Levski ile ligin tozunu atan ve bir Bulgar takımını tarihte ilk kez Şampiyonlar Ligi'ne sokan, eski Fenerbahçe'li futbolcu Stanimir Stoilov Litex'in başında. Aynı zamanda Bulgar milli takımının da hocası. Takımın başına geçtiğimiz sezon başlamadan önce geçti ve Bulgar kupasını kaldırdı. Eski Bursaspor'lu Radostin Kishishev de 35 yaşında Litex formasını giyiyor. Bulgar Ligi takımlarının kulübelerine baktığımızda iki tanınmış isim daha var. Birincisi dünya dördüncüsü takımın kadrosunda yer alan Vfb Stuttgart'ın simge futbolcularından Krassimir Balakov. Chernomorets takımının başında. Diğeri de ülkemizde Altay, Bursaspor gibi takımların formaısnı giyen Ilian Iliev. O da Beroe Stara Zagora'nın başında.

















CSKA ve Levski aynı amanda Avrupa futbolunun en azılı derbilerinden birisini oluşturuyor. Daha önce bunu yansıtan kısa bir yazı yazmıştık. İki takımdan Levski'nin mavi renkli orta saınıf liberal görüşü, CSKA'nın ise zenginlerin oluşturduğu kırmızı komünistleri oluşturduğu düşünülürdü. CSKA taraftarları toplumun entellektüel kesiminden olurken, Levski banliyölerde ve gettolarda destek bulurdu. Bugün ise tüm derbilerde olduğu gibi bu ayrım ortadan kalkmış durumda. Levski'nin adı Bulgar halk kahramanı Vasil Levski'den gelirken CSKA'nın adı ordudan geliyor (Central Sport Klub o the bulgarian Army) Her iki takımın bir çok taraftar grubu mevcut.

4 yorum:

roland deschain of gilead dedi ki...

SLAVIA SOFIA

halkın takımı ve en eski sofya takımı

aşkımız renklere

varol döken dedi ki...

Daha sonra iki kez yalanan birer yıllık kesintilerle günümüze kadar devam etmiş.

yalanan ne abi, şampiyonluğa mı aç bu adamlar:)

Flying Dutchman dedi ki...

avuçlarını yalamış tüm takımlar lig yapılmayınca varolcan, onu demek istedim

yedin mi?:))

varol döken dedi ki...

salata yedim öğlen, diyetteyim:)