3 Ağustos 2009 Pazartesi

EREDIVISIE 2009-10















Eredivisie, Cuma günü 0-0 biten Heerenveen-Roda maçıyla perdeyi açtı. Dünya Kupası tabi doğal olarak tüm liglerin başlangıcını en aşağı 15 gün aşağı çekmiş durumda. Hollandalılar da buna uydular. Dünya Kupası'na gitmeyi neredeyse 15 ay önceden garantileyince Bert Van Marwijk'ın takımını tam olarak hazır göndermek istiyorlar turnuvaya. Geçtiğimiz sezondan daha zevkli bir lig olacağı konusunda şüphem yok, zira takımların güçlerinin birbirine daha da yaklaştığını düşünüyorum. Bunun sebebi bazılarının grafiğini yükseltme sinyalleri verirken bazılarının daha lig başlamadan gerilemesi. Şu işi hiç bir takımı ayırmadan kısa başlıklarla yapıp sonra da bir sonuca bağlayalım diyorum, zira sezon içerisinde Hollanda'daki gelişmeleri zaten ayrıntılı olarak ele alıyoruz. Alfabe sırasıyla gideceğiz. Kısa bir açıklama, en iyi transfer, takımın yıldızı, patlamaya hazır sürpriz ve sonunda da tahmini lig sırası ve geçtiğimiz sezon seyirci ortalamaları ile.












ADO Den Haag: Geçen yıl küme düşme hattının 2 puan üstünde bitirdiler. Raymond Atteveld'in takımı bu sene de oralarda dolaşacak gibi görünüyor. ADO dünya üzerinde, büyük şehir takımlarının başarısız temsilcilerinden bir tanesi. Geçen yıl açtıkları yeni stadyumla beraber ancak atılım yapmaya başladılar ama ligi tehlikesiz yerde bitirmeleri için daha 2-3 seneleri var önlerinde.
En iyi transfer: Ricky Van de Bergh (Heracles Almelo)
Takımın yıldızı: Richard Knopper
Sürpriz: Bogdan Milic










Ajax: Bu seneki en iyi transferi Martin Jol aslında Ajax'ın. 5 senedir göremedikleri şampiyonluğu Jol ile de yakalayamazlarsa artık ne çare bulacaklar bilemiyorum. En azından Van Basten'den Jol'a geçiş onları geçen sezon olduğu gibi 5 hafta kala lige havlu atmak zorunda bırakmayacaktır. Meşhur "kağıt üzerinde" en büyük şampiyonluk adayı durumundalar. Vermaelen'in Arsenal'e gidişi dışında bir kayıpları yok.
En iyi transfer: Demy De Zeeuw (AZ)
Takımın yıldızı: Luis Suarez
Sürpriz: Vurnon Anita








AZ: Çok önemli iki kayıp verdiler. Louis Van Gaal ve Demy De Zeeuw. Takımın iskeletinin omurgasında yer alan adam ve iskeleti yapan adam. Ronald Koeman büyük bir riske girdi AZ'i seçmekle. Bu kadroyla şampiyonluğu yinelerse yurt dışına bir kere daha açılma şansı olur. Aksi halde en az 2-3 sene NOS'ta Şampiyonlar Ligi maçlarını yorumlar. Ben ikincisinin olacağı kanaatindeyim.
En iyi transfer: Pontus Wernbloom
Takımın yıldızı: Mounir El Hamdaoui
Sürpriz: Simn Poulsen










Feyenoord: Ajax 5 senedir bekliyor dedik ama Feyenoord taraftarları 10 senedir bekliyorlar. Mario Been'in gelişi çok önemli bir hamle bana sorarsanız. Benim için Ajax'tan sonra ligin favorisi durumundalar, hatta geçen seneki "genç yetenekli hoca" hamlesi olan Gertjan Verbeek işi darmadağın olmasa birinci sıraya da koyabilirdim. Bir avantajları var, takım geçen sene o kadar kötüydü ki, kimse onlardan oyuncu almadı. Gidenlerin hepsini kendileri kapının önüne koydular.
En iyi transfer: Dani Fernandez
Takımın yıldızı: Roy Makaay
Sürpriz: Leroy Fer











FC Groningen: Hollanda'nın Yılmaz Vural'ı (bazı yönlerden) Ron Jans takımın başında sekizinci sezonuna giriyor (bakın bu yanı benzemiyor mesela). Benim için en önemli olay, 2 senedir anlata anlata bitiremediğimiz Serhat Koç'u transfer ederek gözümüzün önüne almaları. Her sene lige çok iyi başlayıp sonunda UEFA play-offlarına razı oluyorlar. Marcus Berg'in gidişi bu sefer sene başındaki o iyi performanstan da mahrum edebilir.
En iyi transfer: Serhat Koç (FC Eindhoven)
Takımın yıldızı: Gonzalo Garcia
Sürpriz: Ondrej Svejdik











SC Heerenveen: Kupa şampiyonu Van Gaal'in Hollanda'daki tanıdıklarını Bundesliga'ya götürme dalgasından etkilendi ve yıldızları Danijel Pranjic'i Bayern'e gönderdiler. Bunun dışında bir kayıpları yok. Trond Sollied bu sezon 3 cephede de yarışı sürdürmek isteyecek tabi. Muhteşem al-işlet-sat modelini bu sene Bakanlardaki oyuncularla yapmaya çalıştılar ve 1 Makdeon, 1 Sırp 1 de Çek oyuncu transfer ettiler.
En iyi transfer: Samir Fazli (FK Makedonija)
Takımın yıldızı: Gerald Sibon
Sürpriz: Patrik Ingelsten











Heracles Almelo: Bana göre bu senenin bir numaralı küme düşme adaylarından değillerse bunu Gertjan Verbeek'in varlığına borçlular. Zaten daha ilk haftadan Verbeek kendisini hissettirdi. Frikik üstadı Ven den Bergh'i ADO'ya kaptırmaları çok büyük bir hatadır. Sezon içinde ne olup bittiğini görürüz ama nerede yer alırlarsa alsınlar bu Verbeek'in eseri olacak.
En iyi transfer:Antoine van der Linden (Maritimo)
Takımın yıldızı: Everton
Sürpriz: Kwame Quansah












NAC Breda: Geçtiğimiz yıl ligin ilk 10 haftasında furtına gibi estikten sonra bir duraklama dönemine girdiler ama UEFA play-oofundan çıkıp Avrupa yolunu bulmayı başardılar. Robert Maaskant'ın takımı bu sene de ligin ilk 6 sırasını sonuna kadar zorlayacaktır. Ama Eredivisie'nin genelini vuran ekonomik kriz onların da takviyeden çok elden çıkarma yapmasına sebep oldu. Geçen yıldan verdikleri tek kayıp Kasımpaşa'ya transfer olan Nourdin Boukhari.
En iyi transfer: Robbert Schilder (Ajax)
Takımın yıldızı: Matthew Amoah
Sürpriz: Fouad Idabdelhay











NEC: Nijmegen takımı geçtiğimiz yılın tartışmasız en efektif takımıydı. Eldeki malzemeden en iyisini çıkarmayı başardılar. Bu da Mario Been'i Rotterdam'a gönderdi zaten. Bir çok takımın aksine Şubat ayı geldiğinde hala 3 cephede mücadele ediyorlardı. Transfer dönemini de fena atlatmadılar. Rommedahl, Collins, Fernandez gibi oyuncuların kiralık dönemlerini bitirip takımlarına dönmeleri problem yaratabilir.Eğer Dwight Lodeweges Been'den aldığı mirası bozmazsa yine ilk 10 içerisinde göreceğiz onları.
En iyi transfer: Erton Fejzullahu (Majllby AIF)
Takımın yıldızı:Youssef El Akchaoui
Sürpriz: Lasse Schöne











PSV: PSV'nin durumu biraz son 2 sezonun Galatasaray'ına benziyor. 2007-08 sezonuna aynen Galatasaray'ın Feldkamp'la başlaması gibi Koeman'la başladılar. Derken Koeman görevi bırakıp Valencia'ya gitti, yerine gelen stepne hoca Sef Vergossen takımı şampiyonluğa ulaştırdı ama yeni sezonda PSV yönetimi Huub Stevens'ı takımın başına getirdi. Getirdiğine de pişman oldu. Şimdi geçen sezon Schalke'den kovalanan Fred Rutten'e takımı teslim ettiler. Takımı güçlendirdiklerini de söylemek lazım. Ama benim şampiyonluk adaylarımdan değiller.
En iyi transfer: Orlando Engelaar (Schalke 04)
Takımın yıldızı: İbrahim Afellay
Sürpriz: Ola Toivonen











RKC Waalwijk: Sezonun 2 yeni takımından birisi. Sadece 1 transfer yaptılar. Hollanda'da bu tür Eredivisie için çok güçsüz, Jupiler League için çok güçlü takımlar vardır. De Graafschap, VVV Venlo, Volendam gibi. RKC de bu akımın temsilcilerinden. Son sıranın en büyük adayı, 17. lik bile benim için başarı olur.
En iyi transferi: Derk Boerrigter (FC Zwolle)
Takımın yıldızı: Anton Jongsma
Sürpriz: Takımın tümü











Roda JC: Geçen sezonun tartışmasız en büyük hayal kırıklarından bir tanesiydi Roda. Fortuna Sittard'la birleşme, maddi sıkıntılar şu bu derken sezona ligin golcü takımı Heerenveen'den bir beraberlik kopararak girdiler. Kadroya 2 tane Danimarka'lı kattılar ama Meeuwis'i Monchengladbach'a, anlamadığım şekilde Estonya'lı Andres Oper'i Çin'e yoıllardılar. Bu sene de küme düşmemek için mücadele verecek adaylar arasındalar.
En iyi transfer: Mads Junker
Takının yıldızı: Willem Janssen
Sürpriz: Anouar Hadouir











Sparta: Her sezon Eredivisie'nin flaş skorlarından bir kaçında imzası var bu takımın. Ya Ajax, ya PSV ya da Feyenoord'u tokatlıyorlar. Geçen yıl AZ'in şampiyonluğunu garantilediği maçta Ajax'ı 4-0 mağlup ettiler. Transfer dönemini pek fena geçirmediler ama bu onları ilk 10 içerisine sokmaya yetmeyecek tabi. Foeke Booy'un FC Utrecht Genel Direktörlüğü pozisyonuna gitmesi kulübedeki en büyük kayıp.
En iyi transfer: Emmanuel Boakye (Heracles Almelo)
Takımın yıldızı: Rydell Poepon
Sürpriz: Edouard Duplan










FC Twente: Steve McClaren'in takımı Eljero Elia, Edson Braafheid gibi 2 önemli oyuncuyu Bundesliga'ya göndermesine rağmen kadroya önemli takviyeler yaptı. Geçen seneki başarıyı tekrarlayacaklardır büyük ihtimalle. Şampiyonlar Ligi ön elemesi ilk maçında da fena bir sonuç almadılar. İstikrarlı büyüyen mali politikaları onların yaz döneminde en fazla transfer yapan takımlardan birisi olmasını sağladı. Bu sene yine şampiyonluğu kovalayacaklardır.
En iyi transfer: Bryan Ruiz (Gent)
Takımın yıldızı: Blaise Nkufo
Sürpriz: Miroslav Stoch











FC Utrecht: Geldik bizim tayfaya. Son yılların en akılcı transfer politikalarından birisini yürüttü FC Utrecht 2009 yaz döneminde. Cumarteis günü kazanılan 1-0'lık RKC maçında 5 transferin tümü sahadaydı. Hücum hattındaki oyuncu kalitesi neredeyse % 50 oranında artmış durumda. Şehir, yönetim, stadyum gibi özellikler göz önüne alındığından her yıl ilk altı arasında bitirmeleri lazım. Yeni hoca Ton Du Chatinier geçtiğimiz yılın sonunda göreve geldiğinde bu sene için iyi sinyaller veri. Ligin çıkış yapan takımlarından birisi olabilir.
En iyi transfer: Nana Asare
Takımın yıldızı: Michel Vorm
Sürpriz: Ricky Van Wolfswinkel










Vitesse Arnhem: Yine geçen sezonun çöküşlerinden birisini yaşadı Vitesse. Ligin ilk yarısında öyle bir an gelmişti ki oyuncular birbirlerinin iç çamaşırını cukkalıyorlardı. O takım nasıl küme düşmedi hayretler içerisindeyim. Sinan Kaloğlu'nu aldılar ki Sinan bu don olayını öğrense Arnhem'e gider miydi meçhul. Yine de grafiği bozmadılar, pazartesi günü mağlubiyetle sezonu açtılar, tek golün Sinan'dan gelmesi kayda değer tek gelişme. Vitesse de stadyum, şehir, destek katsayısı ile elde edilen performans açısından bekleneni vermekten çok uzak bir takım.
En iyi transfer: Nicky Hofs (Feyenoord)
Takımın yıldızı: Sannti Kolk
Sürpriz: Sinan Kaloğlu











VVV Venlo: 2 sezon önce düşmüşlerdi, geçen sezon yükseldiler. Yukarıda RKC incelemesinde verdiğimiz anektod onlar için de geçerli. Asansör takımın karşılığı durumundalar adeta. Bununla ilgili bir rapor vermiştik daha önce. Eredivisie tarihinde 7 kez lig değiştirdiler. Ancak bu sene ligde tutunacakların sanıyorum, zira kadrolarını önemli ölçüde koruyup iyi takviyeler yaptılar ve kendilerini geliştiren oyunculardan kurulular. Tabi Keisuke Honda'yı boş geçmeyeli. Venlo yönetimi 10 milyon euro istemekte devam ederse onun için, kulüpte kalacak gibi.
En iyi transfer: Diogo Viana (Porto)
Takımın yıldızı:Keisuke Honda
Sürpriz: Rubin Schaken











Willem II: Tilburg ekibi ile kapatıyoruz. Bundan 10 sene önce Şampiyonlar Ligi'ni zorlayan bir takımdı Willem. Şimdi ise zaman zaman küme düşme korkusunu hisseden bir takım haline geldi. Lige cumartesi günü iyi başladılar. Ben iyi bir kadroları olduğuunu düşünmüşümdür hep. Türk asıllı Alman oyuncu Mehmet Akgün'ün de takımda forma giydiğini belirtelim.
En iyi transfer: Niki Maenpaa (FC Den Bosch)
Takımın yıldızı: Frank Demouge
Sürpriz: Said Boutahar

İlk hafta ligin üç büyüğünden ikisi kayıpsız geçtiler. Ajax'ın zorlu Groningen deplasmanından galibiyetle dönmesi önemli, zira ligin galibini bu tür zorlu deplasmanlarda üst performans gösteremeden kazanan takımlar belirleyecek. Sinan Kaloğlu'nun ilk maçında oyuna sonradan girip gol attığını belirtelim. Hollanda basını Sinan'ı bu sezon Vitesse'nin en önemli kozu olarak görüyorlar, Feyenoord'dan transfer edilen Nicky Hofs ile birlikte. ADO'nun ve RKC'nin ilk hafta görüntüsü son 3 sıradan ikisini mutlaka işgal edecekleri yönünde. Feyenoord'un galibiyetle başlaması çok önemliydi. Mario Been eski takımına karşı galip gelirken ilk golü uzun süredir ortalarda görünmeyen Jon Dahl Tomasson'un atması da onlar için ilave bir kazanç. Feyenoord bu sene kesinlikle yarışta olacaktır. PSV'nin ise ilk maçta ligin yeni takımından 3 gol yemesi Rutten'in başını sezon boyu ağrıtacak şeyin mesajını verdi bile. Willem II için de bir tarihti dün. Takım 1995-96 sezonunun ilk haftasında Sparta'yı 6-0 yenip liderliğe oturduğu tarihten 14 yıl sonra ilk kez liderlik koltuğuna oturdu.

Lig sıralama tahmini ve 2008-09 seyirci ortalamaları ile bitirelim.

1-Ajax 2-Twente 3-Feyenoord 4-PSV 5-Heerenveen 6-AZ 7-FC Utrecht 8-Groningen 9-NAC Breda 10-Heracles Almelo 11-NEC 12-Willem II 13-VVV Venlo 14-Vitesse Arnhem 15-Sparta 16-Roda JC 17-ADO Den Haag18-RKC Waalwijk

Takım Ortalama
Ajax 49,014
Feyenoord 44,044
PSV 33,406
Heerenveen 25,594
FC Twente 23,338
FC Groningen 21,905
FC Utrecht 20,276
Vitesse 18,059
NAC Breda 16,855
AZ 16,462
Roda JC 14,641
Willem II 13,256
N.E.C. 12,341
De Graafschap 12,206
Sparta Rotterdam 10,843
ADO Den Haag 10,319
Heracles Almelo 8,459
FC Volendam 5,460

17 yorum:

alperensaylar dedi ki...

galatasaray'ın kontağını çeviremediği:) honda golünü atmış yine psv ye:)

alperensaylar dedi ki...

golleri gördüm de yalnız bu honda hakikaten başka bir hondaymış:) gol atmakla da yetinmemiş asist de yapmış sarı japon.

şmd dedi ki...

ntibazonkiza'yı unutmuşsun nijmegende fırat abi. :)

Minero dedi ki...

Sürekli ofnasif futbolu düşünmeleri ve blog sahibinin orada yaşaması ve bize taze bilgiler vermesinden dolayı büyük sempati duyuyorum bu lige. İzlemesi de çok keyifli. GOlsüz maç yok. Basit defansif hatalar bazen can sıkıyor ama atılan güzel gollerle telafi ediyoruz o açığı.

Yalnız bu kadar seyir zevki yüksek bir ligin ülkemizde yayını hep sorunlu. İki sene önce Business Channel yayınladı tadı damağımda kaldı. Bu sene kim yayınlıyor ligi? Eredivise'nin sitesinden baktım ama yayını kim veriyor bilgisine ulaşamadım. Senin bir bilgin var mı Flying Dutchman

alperensaylar dedi ki...

@minero

bildiğim kadarıyla d-smart yayınlıyor geçen seneden beri.

Jordi Metal dedi ki...

Serhat Koç, Patrik Ingelsten ve Ola Toivonen'i daha önce önermiştim blogumda. Ola zaten Victor Elm'le beraber Everdise'ye ayak basar basmaz çoşan oyunculardan. Umarım diğerleride coşar :)

http://hakanbaysal.blogspot.com/2009/04/serhat-koc.html

http://hakanbaysal.blogspot.com/2008/12/ola-toivonen.html

http://hakanbaysal.blogspot.com/2008/11/viktor-elm-ve-patrik-ingelsten.html

Protanopia dedi ki...

Sizin Utrecht'te futbol tarihinin gördüğü en kötü santrafor vardı. Kurtulabildiniz mi ondan? :) Merak ettim de.

Flying Dutchman dedi ki...

@Karamurat

duruyor :))

Protanopia dedi ki...

Allah sabır versin. Ne diyelim :)

Empyrium dedi ki...

İyi bir sezona giriş oldu. Bu arada Vermaalen Arsenal'a gitmişti!

Adsız dedi ki...

Ajax, De Zeeuw'u alarak kendini güçlendirdi, bir yandan da AZ'yi bitirdi. Koeman'ın yerinde olsam 4-4-2'den vazgeçerim. Van Gaal öyle oynatıyordu ama geçen sezon da AZ'nin kötü oynadığı çok maç oldu. onun üstüne De Zeeuw da gidince iyice patladılar. Mendes Da Silva - Schaars - Maartens'den kurulu bir 3'lü orta saha ve Lens - Dembele - El Hamdaoui'den kurulu bir forvet hattı çok iş yapar. yedekler de sağlam sayılır.

bu arada Ajax geçen sezona göre artık daha defansif oynuyor. 5-10 metre geride kuruyorlar oyunu çok belli. Martin Jol geçen sezon maçlarında defansın arkasına kaçan topları görünce böyle bir önlem almış olmalı. yetmemiş Oleguer'i de kadro dışı bırakmış. :D büyük bir sorun hallolmuş. ayrıca Ajax'ın 4-4-2 oynaması dedikodudan ibaretti galiba. maçta Emmanuelson'u yine orta 3'lüde gördüm ben. Sulejmani de soldaydı genelde. buna birisi açıklık getirse güzel olacak. :)

joe kleine dedi ki...

Konuyla ilgisi yok ama kulüplerin logo-amblem-armaları ne kadar güzelse liginki de o kadar kötü, ne o öyle rengarenk top, demode bir type...

tolga dedi ki...

bu sene ajax şampiyon olur mu arkadaşlar:D iddaa oynayacağım da:D:D

Adsız dedi ki...

@ tolga

bana sorarsan Ajax şampiyon olur. yıllar sonra defansif bir Ajax gördüm. geçen sezon AZ'nin de defans yaparak şampiyon oluğunu unutmamak lazım. ancak iyi bir golcü lazım Ajax'a. Suarez'le olacak iş değil. çok fazla gol kaçırıyor.

AZ, De Zeeuw'un gidişinden sonra 4-3-3'e dönmeliydi. belki de döner bilmiyorum. o zaman şampiyonluk için şansları olabilir. şimdilik zor gözüküyor.

PSV, kağıt üzerinde en iyi hücumculara sahip. Toivonen, Amrabat, Afellay, Koevermans, Dzsudzsak, Lazovic gibi alternatifler mevcut. orta saha da iyi kötü idare eder. Engelaar, Simmons, Mendez gibi adamlar var. ancak defansif olarak sorun yaşarlar. zaten ofansif bir sistemleri var, üzerine alternatifsiz ve çok iyi olmayan bir defans hattıyla gol yemeleri kaçınılmaz.

sözün özü Ajax kesin değil ama %70 şampiyon.

tolga dedi ki...

teşekkürler adsız,
az alkmaar son lig maçında 4-3-3 oynadı sanırım.

Adsız dedi ki...

yok 4-4-2 oynadılar. Van Gaal mirası diye bozmak istemedi Koeman. izledim maçı zaten. kadro şöyleydi:

------------------Romero-----------------
Jaliens-Moisander-Klavan-Pocognoli
------------Mendes--Schaars-----------
--Dembele-------------------Maartens--
-------ElHamdaoui---Lens---------------

Minero dedi ki...

Eredivisie'nin yayın hakkını hiçbir kanal almamış. Kaliteli yayın yapabilecek küçük bir kanal alsa da izlesek bu kadar zevkli bir ligi. NTVSpor'a ağlama maili mi atsak? La Liga ile zamanları da çakışmaz hem...