11 Ağustos 2009 Salı

FLAMAN'IN DÖNÜŞÜ

















1,5 yıldır blogda Belçikalılar acilen tenise geri dönmeli yoksa bu Williams işkencesi bitmeyecek diyip duruyoruz. Neyse ki bir tanesi döndü. Kim Clijsters tam 27 ay sonra tenis kortlarına galibiyetle geri döndü ve Cincinnati Açık Tenis Turnuvası'nda dünya sıralamasında 13. sırada bulunan Marian Bartoli'yi 6-4 ve 6-3'lük setlerle mağlup ederek tur atladı. Aslında kariyerini sürdürürken çok yakından takip ettiğim br tenisçi değildi, zira Belçika'nın asıl kraliçesinin hafif gölgesinde kalıyordu. "Kör ölür badem gözlü olur" (bu lafı da hiç sevmem) klişesinin bir parçası olacak kadar değil ama kendisinden sonra Henin'ın da çekilmesi ile ile iki Belçikalı'nın tenis dünyası için çok önemli olduğunun farkına varmış durumdayız.

Hollanda sınırına çok yakın bir kasaba olan, Limburg bölgesindeki Bilzen'da dünyaya geldi Kim Clijsters. Ailesine bakılarak bugün geleceği yeri tahmin etmek çok zor değildi zira annesi ülkenin tanınmış jimnastikçilerinden Els Vandecaetsbeek babası ise KV Mechelen takımı ile 1986-92 yılları arasında Avrupa Kupa Galipleri Kupası ve Belçika Şampiyonluğu'nu kazanmış, takım kaptanı Lei Clijsters'tı. 18 yaşında kariyerinin ilk Grand Slam finalinde Roland Garros'ta Jennfier Capriati karşısına çıktı. Bu aynı zamanda ülke tenis tarihinde, bir Belçika'lı bayan tenisçinin ilk Grand Slam finaliydi. Turnuva finalleri tarihinin en uzun final setini 12-10 kaybetti. 2002'de Los Angeles'te aynı turnuvada Williams kardeşlerin ikisini de yenen dördüncü kadın tenisçi oldu. 2005 yılı sonbaharına kadar kariyerinde 1 Avustralya Açık ve 2 Roland Garros finali ile 2 Wimbledon yarı finali mevcuttu. 2005 Amerika Açık'ta çeyrek finalde Venüs Williams'ı, yarı finalde Maria Sharapova'yı üçer sette, finalde Mary Pierce'i iki sette mağlup ederek ilk Grand Slam'ini kazandı. Bu sonuçlar 2006 yılının başında onu dünya sıralamasının zirvesine yerleştirdi. O yıl Fransa Açık ve Wimbledon yarı finallerinin ikisini de vatandaşı Henin'a kaybetti. 6 Mayıs 2007'de Varşova'da ikinci turda elendiği turnuva sonrası sakatlıkların da etkisiyle tenisi bıraktığını açıkladı. Henüz 24 yaşındaydı. Evlendi ve bir kız çocuğu dünyaya getirdi.

Mart 2009'da yani aşağı yukarı 2 sene sonra Clijsters tenise döneceğini açıkladı. Yıl sonunda Amerika Açık'a hazırlık anlamında olan Toronto ve Cincinnati turnuvaları için wildcard alma hakkını elde etti ve dün de bu hakkını çok iyi kullanarak Bartoli'yi turnuvadan eledi. Amerika Açık'a da katılacak elbet. Bu turnuvaları kazanmaktan çok 2009'u tekrar tenise adapte olmaya geçirecek Belçika'lı. Henüz 26 yaşında ve en az 3-4 sene kortlarda etkili olabilir. Bartoli "2 yıllık aradan sonraki performansına bakılırsa, kendisini hep zinde tutmuş ve bana göre şimdiden ilk 10 tenisçi arasında" diye demeç vermiş maçtan sonra. Clijsters ikinci turda Patty Schnyder'la karşılaşacak.

Amerika Açık'ta bize destekleyecek bir tenisçi daha çıktı. Hazır dönmüşken vatandaşını arayıp "Justine buralar çok güzel, kortları özlemişim, kap raketi sen de gel" dese hiç fena olmayacak.

3 yorum:

K. A. dedi ki...

Geri dönsünler. Juju acilen dönsün. Özledik!

lembo dedi ki...

bir gün öyle eurosport karşısında uyukluyordum.. birden alt yazıya gözüm takıldı . " kim clijsters is pregnant". dedim yavaş.. ama öyleymiş gerçekten.. bayan tenisçiler böyle durup dururken emeklilik açıklayabiliyor.. sıkılan bıraktım diyor, gidiyor.. şimdi herkesin gözü yollarda justine henin diye.. kim de iyi kızdır.. bartoli'nin o kadar iğrenç bir servis stili var ki.. ona rağmen konsantrasyoununu kaybetmeyip kazanmışsa çok yakında bir turnuva da kazanır..

Sosyal_FB dedi ki...

"Destekleyecek bir tenisçi daha çıktı" derken, diğer isimler ne? :)