12 Ağustos 2009 Çarşamba

MAKSAT CV'LER HOŞ OLSUN

Banka eğitimlerinden hatırlarım, Brezilya borsası ve piyasaları ile Türkiye borsası ve piyasaları arasındaki benzerlikten bahsedip dururlardı. Brokerların, ekonomistlerin Brezilya borsasını da en az Türk borsası kadar takip ettikleri ve orada bir düşüş yaşanırsa bu tarafta da muhtemel bir düşüşün önlemini aldıkları söylenirdi,hatta Brezilyalıların da aynı şeyi yaptığı iddia edilerek. Ne Brezilya ne Türkiye borsasında çalıştım gerçekliğini bilemiyorum ama iki ülkenin de yakın zamanda birbirine benzer sebeplerden önemli ekonomik bunalımlar atlattığını biliyorum, bu yüzden çok da hayal ürünü bir bilgi değil. İki ülke arasındaki tek ilişki ekonomide değil, futbol sahasında Brezilyalıların en fazla futbolcu ihraç ettiği ülkelerin arasında Türkiye geliyor. Fenerbahçe'de Didi zamanından başlayan, Parreira ile devam eden ve Zico zamanında zirveye ulaşan bir Brezilya'lı akımı var. Bahsettiğimiz 3 ismin de şampiyonluk yaşadığı düşünülürse çok da başarısız denemeler değildi bunlar. İşin Brezilya'lı oyuncu sayısı değerlendirmesine girmeyeceğim o bambaşka bir konu. Benim değinmek istediğim Brezilya Ligi'nde, aynen Türkiye Ligi'nde son yıllarda giderek artan teknik direktör kıyımları. Neredeyse her hafta bir teknik adam kovuyorlar. Bu haftaki kıyımdan önce bir kaç isme dikkat çekmek lazım. Brezilya'nın hali hazırda dünya futbolunda görev yapan hocalarından en önemlileri. Wanderley Luxemburgo, 2000 yılından Beri Brezilya liginde 7 kez takım değiştirmiş. Carlos Alberto Parreira'nın Fenerbahçe sonrası kariyerinde 1 seneyi geçmeyen 6 tane Brezilya kulübü macerası var. Bunlar sadece göz önündeki isimler. Yoksa göz önünde olmayan isimleri ele alırsak bir dolu Hüseyin Kalpar, Erdoğan Arıca buluruz Brezilya'da.

9 Mayıs'ta başlayan Campeonato Brasilieiro'da 18. maçlar oynanıyor. Palmeiras liderlik koltuğunda. Peki 18 maç sonunda kovulan hoca sayısı kaç? 17. Yukarıdaki "neredeyse her hafta bir hoca kovuluyor" lafındaki, "neredeyse" kelimesini geri alıyorum. Bir kaç anektod vereyim. Atletico Paranaense 7 Haziran'da Geninho'yu kovdu ve yerine Waldemar Lemos'u getirdi. Geninho 17 Temmuz'da Nautico'nun başına geçti. Atletico Paranaense Geninho'nun yerine getirdiği Lemos'u, 2 ay dolmadan 29 Temmuz 2009'da gönderdi. Şu nasıl? Sao Paulo 19 Haziran'da Muricy Ramalho'yu kovup yerine Ricardo Gomes'i getirdi. Ramalho kovulduktan 1 hafta sonra Wanderley Luxemburgo'nun yerine Palmeiras'ın başına geçti. Palmeiras'tan kovulan Luxemburgo da 13 Temmuz'da Santos'tan kovulan Vagner Mancini'nin yerine geçti. Tabi bu hocaların hepsi kovulmuyor bazıları görevlerinden istifa ediyorlar.

Son olarak bu hafta içinde 3 hoca daha hızara girdi. Ney Franco (resimde), Botafogo'nun teknik direktörlüğünden, 1 yıllık süre sonunda (uzun kalmış) kovuldu. Botafogo ligde 15. sırada. 18. sıradaki Coritiba da hocası René Simões'e kendi evindeki 3-1'lik Cruzeiro mağlubiyeti sonucu yol vermiş. Üçüncü isim de 10. Vitoria'nın hocası Paulo Cesar Carpegiani. 19. Fluminense ile 2-2 berabere kalınca kapıyı görmüş. Hey maşallah. Ben Brezilya Ligi'nin televizyondan izlesem tedirgin olurum beni de kovarlar mı o karambolde diye. Ligdeki 20 takımdan sadece 8 tanesi, ligin ilk maçına başladığı hocayla yoluna devam ediyor.

1 yorum:

mustafa taha dedi ki...

Geninho'nun son 10 yılda 19 takım çalıştırdığı notunu da düşmek lazım...