24 Ağustos 2009 Pazartesi

MÜLLERLERDEN VAN GAAL'E





















İlginç hikayelerin kesiştiği bir maç oldu Mainz 05-Bayern Munich maçı. Maç skorunda tabloda 2-1 yazıyordu ama aslında ama maçı, özellikle ikinci yarısını iki Müller'in kapışması olarak özetlemek mümkün. Bayern'in 19 yaşındaki yeni yıldız adayı Thomas Müller vurdu, Mainz'ın 31 yaşındaki emektar kalecisi Heinz Müller çıkardı. Bu ikilinin karşı karşıya geldiği bir çok pozisyon var. Thomas'ın hikayesi henüz o kadar uzun değil. Bayern'de düzenli olarak oynamaya başlamasını bu yılla beraber göreceğiz. Ama, cumartesi günü, mağlup etmeye çalıştığı Heinz Müller'in hikayesi farklı.

Bundesliga'ya 5 yıl sonra dönmüş bir adam Heinz Müller. 2003-04 sezonunun sonunda ikici lig takımı Jahn Regensburg'dan ayrılıp Norveç Ligi takımlarından Odd Greenland'e gittiğinde, kariyerinde tek bir Bundesliga maçına bile çıkmamıştı zira forma giydiği tüm takımlar Bundesliga'nın alt liglerinde oynayan takımlardı. Odd Greenland'dan Lillestrom'e geçti, oradan da 2007 yılında, İngiltere'de Barnsley'e. Orada da Premier Lig yüzünü göremedi. Bu sezonun başında Mainz'a imza attığında kariyerinde ilk kez bir Bundesliga maçına çıkma şansı yakaladı ve bunu 2-2 berabere biten Bayer Leverkusen maçı ile yakaladı. 31 yaşında bu hedefe ulaştığında, eğer kendini Alman futbolunda hatırlatacaksa bu senenin fırsat olduğunu bilincindeydi. Cumartesi günü müthiş oynadı Bayern karşısında. 31 yaşındaki Müller'in kurtarışları 35 yaşındaki hoca Thomas Tuchel'in takımının lige 3 hafta sonunda namağlup başlamasını sağladı. Bu arada Bayern defansında Lucio'nun yarattığı boşluğun hissedildiği ve Rensing'in hala Kahn'dan sonra yenilmeyecek golleri yemeye devam ettiğini belirtmek lazım.

Gelelim Louis Van Gaal'e. AZ tecrübesini çok iyi bildiğim için Bayern ile lige kötü bir başlangıç yapması muhtemeldi. Öyle de oldu ama Bayern'inki biraz fazla kötü oldu. Zira 42 yıllık bir rekoru egale ettiler. 2 beraberlik ve 1 mağlubiyetle 3 maç sonunda 2 puandalar. Bu en son 1966-67 sezonunda gerçekleşmişti. Zlatko Cajkovski yönetimindeki takım lige 2 beraberlik ve 1 mağlubiyet ile başlamış, ancak dördüncü haftada Karlsruhe'yi 6-1 mağlup ederek beklenen patlamayı yapmıştı. Van Gaal Hoffenheim ve Werder Bremen beraberliklerinden sonra Mainz'dan da darbe yiyince rekoru kırmanın eşiğine dayandı zira haftaya Wolfsburg'u Allianz Arena'da konuk edecekler. Galibiyet dışındaki herhangi bir sonuç Hollandalı'nın Bavyera macerasının negatif bir rekorla başlamasına sebep olacak. Borges tatilden dönüp derin bir Bayern analizi yapar ama ufak bir not düşeyim, Van Gaal'in Daniel Pranjic'te fazla ısrar ettiğini düşünüyorum. Hırvat Heerenveen gibi bir takımın yıldız konumundaki oyuncusuydu ama Bayern'de onun ilk onbirin değişmez isimlerinden olması gerektiği konusunda şüphelerim var. Zira devre bitmeden iki değişiklik birden yapması onun çıkardığı onbirden kendisinin bile memnun olmadığının göstergesi. İşleri düzeltmezse ona AZ'deki felaket 2007-08 sezonunda olduğu gibi sabır göstermeyebilirler. Liderle arasında bir kaç puan varken görevden ayrılan Jurgen Klinsmann'dan bile daha kötü bir başlangıç yapması, koltuğundaki baskıyı artırmış durumda.

Hiç yorum yok: