7 Ağustos 2009 Cuma

Pİ'Yİ 5'TE 5 ALALIM

Yarım saat sonra başlayacak UEFA Avrupa Ligi play-off kura çekimi ve 2 dakika sonrasındaki "Stockholm Büyükşehir BLD. Spor'u tanıyalım" şeklindeki yazı bombardımanı öncesi mevcut durumu bir gözler önüne serelim zira Avrupa kupaları ülke klasmanında üç ülke çok kritik bir sene geçirecekler. Yanda gördüğünüz gibi Klasmanda dokuzuncu Portekiz, onuncu Hollanda ve onbirinci Türkiye birbirlerine iyice yaklaştılar ve altındaki ve üstündeki takımlardan koptular. Beşinci sıra ve daha yukarısı arasında da önemli bir fark olduğundan tüm heyecan ve çekişme burada yaşanacak aslında, çünkü onbirinci, yani Türkiye'nin bulunduğu basamağın iki üstü Avrupa kupalarına 5 değil 6 takımla katılmak demek. Hollanda Şampiyonlar Ligi elemesinde Twente, Sporting'e elenince, PSV ve NAC Breda'nın Avrupa Ligi'nde turu geçmesine rağmen alabileceği tam puanı alamadı ve 1.833 puanla başladı sezona. Ama Avrupa'da mücadele eden takım sayısında bir fire yok, zira Twente Avrupa Ligi'nde yoluna devam edecek. Portekiz ise şimdiden iki fire verdi, zira dün akşam Braga Elfsborg'a, Paços Ferreira da Bnei Yehuda'ya mağlup olarak Avrupa Ligi'ne veda ettiler. Biz dün akşam turu geçerek ikide iki yaptık ama Sivas'tan doğan bir kaybımız var. Biz de Hollanda gibi tüm takımlarla devam ediyoruz. Beşiktaş zaten Şampiyonlar Ligi gruplarında olacak. Dikat ederseniz Hollanda ile Türkiye arasında sadece 0.113 puanlık bir fark var. Eğer Avrupa Ligi gruplarına firesiz girebilirsek, Hollanda ise en az bir fire verirse bu listede onları alaşağı etme şansımız yüksek olacaktır. Portekiz'in zaten iki takımını şimdiden eve göndermesi de Türkiye açısından önemli bir fırsat. 5 olan takım sayısını 6'ya çıkarma fırsatına önemli ölçüde yaklaştı ülke. Bunu gözden kaçırmamak lazım. Ancak belirtelim 2005-2010 arasındaki 5 sezonluk periyodun sonunda elde edilen puanlarla belirlenecek olan, Avrupa kupalarına ülke başına kaç takımın gideceği, izleyen sezondan itibaren değil 2 sezon sonra geçerli oluyor. Yani Türkiye bu sezon sonunda listede Portekiz ve Hollanda'nın üstüne çıksa dahi, Avrupa Kupalarına 6 takımla gidebilmek için ( 2 ŞL + 4 Avrupa Ligi) 2011-2012 sezonunu bekleyecek.

Sıralama 5 yıllık periyodları kapsıyor. Yani bir ülkenin puanı, içinde bulunulan sezonun ve önceki dört sezonun puanı toplanarak hesaplanıyor. Hollanda'nın tehlikesini belirtmiştik daha önce. PSV'nin Avrupa'da fırtına gibi estiği son sezon olan 2004-05 bu sezonla sıralamadan çıkınca 12 puanı kaybettiler. Takımlar her galibiyete 2, her beraberliğe 1 puan aldıktan sonra, toplam puan o anda o ülkenin Avrupa kupalarındaki temsilci sayısına bölünüyor. Yani 7 takımla gittiğiniz bir sezonda, 1 takımınız kupada yola devam edebiliyorsa, o takımın aldığı galibiyetten ülke kat sayısına yapılacak katkı 2 değil 2/7 oluyor.

10 yorum:

Bursasporlu dedi ki...

Açıklayıcı, gerekli bir yazı olmuş. Umarım bunu okuyanlar "Sivas 8 yemesin, 9 yesin" muhabbetlerini de keserler. Elinize sağlık.

QuaresmA dedi ki...

OEK ve ROE hangi memleketler ?
yunanistan ve iskoçya falan mı ?

bombe_ekran dedi ki...

Sivasa yazık olucak gibi.o yüzden bence pi'yi 4 alalım. :)

aza tamah etmeyen çoğu bulamaz :)

Flying Dutchman dedi ki...

OEK: Ukrayna
ROE: Romanya

QuaresmA dedi ki...

bu durumda romanya da 2005/06 sezonunu amorti edemezse - ki edemeyecek - onları da geçme şansımız var sanırım. bu sezon olmasa da gelecek sezon..

murdock dedi ki...

Avrupa liginde ne kadar çok takım gruba kalabilirse sonrasında gruptan çıkamayacak olsalar bile bizim için o kadar avantaj. Zira takım başına 6 maç garanti olmuş oluyor. Bu sebeple portekiz önünde daha fazla avantajımız var.

Ancak bu sene ilk 10'a giremesek bile önümüzdeki yıllarda son 2 yıldaki puan performansını devam ettirebilirsek bunun kesin olacağını düşünüyorum.

Şöyleki 2006 ve 2007 sezonlarında Türkiye toplam 10.1 puan almışken üstümüzdeki Hollanda 15.8, Portekiz 13.58 puan almış. Bu puanlar devreden çıktığında zaten kafa kafaya olduğumuz bu ülkelerin önüne geçebiliriz. Daha da ilginci bu sezonlarda toplam 28.2 puan alan Romania çok aşağılara düşecek.

Tabi burada 10.luktan sonraki en önemli derece 6.lık. Buraya ulaşabilsek şampiyonlar ligine 3 takımla katılabiliriz.

Üstümüzdeki ülkelerin son 3 senedeki puanına bakarsak (ilk 4'ü hiç saymıyorum!)

5.Fransa 19,594
6.Rusya 22,666
7.Ukrayna 23,700
8.Romania 6,992 !!!
9.Portekiz 15.796
10.Hollanda 13,166
11.Türkiye 18.750

Sıralamada 8. sıraya çıkıyoruz. Bu sezon Trabzon'un Toulouse'u elemesi bile işimize yarar ve 7 yi görebiliriz belki. Rusya ve Ukrayna'yı geçmek ise zor ama bunun için tek geçerli yol şamp. liginde iyi derece elde etmek. Her sene 2 takımımızın da gruplara kalması ve en az birinin gruptan çıkması gerek. Gerçi bu ülkeler bu puanları hep UEFA kupasında topladılar. Lig usulüne döndüğünden beri bizim sadece 2 kere bir takımımızın gruptan çıkabildiği kupadan!

Unknown dedi ki...

"Türkiye'nin bulunduğu basamağın bir üstü Avrupa kupalarına 5 değil 6 takımla katılmak demek"

Bu bilgi hatalı Dutchman. Altı takımla katılabilmek için ilk dokuza girmek gerekiyor.

Hollanda ve Portekiz temsilcileri Playoffta sert rakiplere çarptılar. Büyük ihtimal elenirler. Önümüz açık yeter ki biz ilerleyelim.

Unknown dedi ki...

iskocya neden 6 takim?zaten ligde 12 takimlari var.gecen sene m.city e yaptiklari gibi fairplay kontenjani mi?

Protanopia dedi ki...

http://www.xs4all.nl/~kassiesa/bert/uefa/access2009.html

Ilker arkadaşımız doğru söylüyor. Altı takımla katılabilmek için 9. sırada olmamız gerekiyor. Gözünüzden kaçtı herhalde. Katılım listesi yukarıdaki linkte gösteriliyor.

@aycan
Evet Iskoçya'nın ki fair play kontenjanı.

Flying Dutchman dedi ki...

@İlker haklısın o yanlışı düzeltelim....6 takımla gitmek için dokuzuncu sırada olmak gerekiyor...