28 Eylül 2009 Pazartesi

2009 YILI RAUL YILI-2

























2009 yılı Raul yılı adında bir yazımız vardı ocak ayında. İspanyolun Real Madrid formasıyla bir çok rekoru kırmaya yaklaştığını ve sene sonuna kadar hedefine ulaşacağını söylemiştik. Zaten yazıyı yazdığımız günlerde bir kaç rekoru çoktan tarihe gömmüştü. Her Raul yazısında şu pasajı kullanırım. "Nev-i şahsına münhasır bir futbolcu Raul. Belki Avrupa futbolunu takip edenlerin rüya forveti değildir, belki ilk 11 say deseler çoğu kişi forvet hattına koymaz ama Raul dendi mi akan sular durur. Bu şuna benzer. "En beğendiğin 10 filmi say" deseler sayarsın da "unutamadığın film hangisi" diye sorduklarında başka bir film söylersin ya. İşte o hesap". Ocak ayındaki malum yazıda kırmaya yaklaştığı ilk rekor olarak şunu vermişiz: "Real Madrid'de en çok forma giyen oyuncu rekorundan bahsedelim. Rekorun sahibi 1982-2001 yılları arasında Real formasını 523 kez giyen Manuel Sanchis'e ait. Raul 500. maçına geçen hafta Mallorca maçıyla. Önünde daha en azından 3 yılı olduğunu varsayarsak bu rekoru tarihe gömecektir (büyük ihtimal bu sezon). Bu rekoru hazırlık maçlarına da yayarsak Sanchis 712, Raul 680 oluyor ki burada unvana ulaşır tahminim."

Raul geçtiğimiz hafta arası oynanan Villarreal karşılaşmasıyla lig maçları rekorunu tarihe gömdü. 524 kez Real Madrid formasıyla bir lig maçına çıkmış oldu. Cumarteis günü de 525'e çekti Tenerife karşısında. Tüm karşılaşmalar için geçerli 712 rakamına ulaşması için ise sadece 6 maça ihtiyacı var. Ekim ayı içinde bu rekoru da tarihe gömecektir. Bu dalda halen aktif kariyerini sürdüren iki Real Madrid'li onun çok gerisinde. 515 maçla Guti ve 477 maçla Iker Casillas.

İkincisi aynı rekorun tüm La Liga'ya yayılmış şekli. La Liga tarihinde 500 maç barajını aşan 5 adam vardı ocak ayında. 622 kez ile Andoni Zubizaretta (Athletic de Bilbao, Barcelona ve Valencia), 543 kez ile Eusebio (Real Valladolid, Atlético Madrid, Barcelona, Celta de Vigo), 542 kez ile kaleci Francisco Buyo (, Real Madrid), 504 kez ile bahsettiğimiz Sanchís (Real Madrid) ve 504 kez ile Miguel Soler (Espanyol, Barcelona, Atlético Madrid, Sevilla, Real Madrid, Real Zaragoza, Real Mallorca). Raul rakamı şu anda 525'e getirdi. Yani dördüncü sırada ve önünde Buyo, Eusebio ve Zubizaretta var. Sakatlık yaşamazsa bu sezon sonuna kadar Eusebio'yu geçip ikincilik koltuğuna oturacaktır. Sene sonunda 550 maç civarına ulaşırsa Zubizaretta ile arasında 72 maç kalıyor. 2011-2012 sezonunun sonuna kadar (yani bu sezonla beraber 3 sezon daha) Madrid formasını düzenli olarak giyebilirse bu rekoru da kırar. Şu anda 32 yaşında.

Üçüncü rekor Real Madrid tarihinin en skorer ismi olma dalındaydı. Alfredo Di Stefano lig ve kupa maçlarında 216 golle tüm maçlarda ise 307 golle bu unvanı elinden bulunduruyordu. Ocak ayında ikinci Raul'un gol sayısı lig ve kupa mücadelelerinde 212 tüm maçlarda ise 305 idi. Bu unvanı da Di Stefano'nun elinden almış durumda. Ligde 224 toplamda da 318 sayısına ulaşmış durumda.

Son olarak La Liga tarihinin en çok gol atan oyuncusu unvanına gelelim. 251 golle bu unvan Athletic Bilbao'da 15 yıl forma giymiş Bask efsanesi Telmo Zarra'ya ait. Raul 224 golde belirttiğimiz gibi. 28 gole ihtiyacı var. 34'üne kadar oynarsa en azından bunu da tarihe gömecektir. Gelelim Avrupa Kupaları gollerine. Burada ince bir ayrıntı var ki bu tablo ocak ayından beri değişmedi, zira Şampiyonlar Ligi Real Madrid Liverpool'a gol atamadan elendi. Raul şu anda Avrupa kupalarında en çok gol atan futbolcu unvanında 2 kıstasta da ikinci sırada. Eğer Süper Kupa maçlarını hariç tutarsanız 64, dahil ederseniz 65 golün altında imzası var. Bu dalda rekorun sahibi Gerd Müller'in Süper Kupa maçlarını hariç tutarsanız 66, dahil ederseniz 69 golü var. Yani Raul'un iki rekoru da kırması için 4 Şampiyonlar Ligi golüne ihtiyacı var. Bunu da 2009 yılı bitmeden ya da sezon sonuna kadar kıracaktır bir sürpriz olmazsa.

Raul ayrıca İspanyol milli takım tarihinin de en golcü oyuncusu unvanını elinde bulunduruyor. Hem de son 3 yıldır kadroya çağırılmasa da.

7 yorum:

varol döken dedi ki...

demek ki neymiş birini sevmemiz için rakamlar yetmezmiş!

Alpisbayram dedi ki...

raul best... Futbol oyunlarında bile topu ayağına aldığında başka bişey hissediyorsun...

Adsız dedi ki...

Flying Dutchman,

Di Stefano ve Gerd Müller gibi oyuncuların rekorları hususunda, her bir dönemde futbolcuların bir sezonda ortalama kaç maça çıktığını da belirtirsek daha sağlıklı olur sanırım. Onların zamanı ile Raul'un zamanı arasında sezonluk oynanan maç sayısı olarak önemli bir fark olabilir. Mesela yakın zamanda Lefter'in milli olma rekorunun kırılmasından bahsedilirdi gazetelerde. Halbuki Lefter zamanında günümze göre daha az sıklıkta milli maç oynandığını öğreniyoruz. Öyle olunca "rekor kırma" meselesi salt istatistiklerin kabaca ifadesi olmamalı diye düşünüyorum.

rıza yaşar dedi ki...

Zubizaretta'nın rekorunu geçmesinin zor olduğunu düşünüyorum.

varol döken dedi ki...

sizin için 450 golü var diyorlar?

lefter: 450 değil 1500 golüm var!

raul dedi ki...

tüm rekorları kırıcaktır önünde yeterince zaman var.

Pads dedi ki...

Manolo değil miydi o adamın adı ya, yoksa küçükken manuel'i öyle mi okuyodumuşum? scholes'u 'şöles' diye okuduğumu bilirim hazırlık ingilizcemle:)