28 Eylül 2009 Pazartesi

TURA ÇIKANLAR 2009 part: I














Aslında 2009-10 sezonunun ilk şampiyonu (tabi onlara 2009 şampiyonu demek daha doğru zira ligleri tek bir yıl içinde düzenleniyor), İzlanda'dan çıktı geçtiğimiz hafta ve (elfçe bilmeyenler kendini kasmasın) Fimleikafélag Hafnarfjarðar takımı 2008'den sonra bir kez daha şampiyonluğa ulaştı. 1929 yılında kurulan takımın tarihinde 5 şampiyonluğu var ve tümü 2004 ve sonrasında gelmiş durumda. Kısacası İzlanda futbolunda ufak çapta bir hegemonya kurmuş durumdalar. Aynı dönem de 5 de İzlanda Kupası kazandılar. Dolayısıyla yazının asıl konusuna geçmeden önce, İzlanda Premier Ligi ya da yerel dildeki adıyla Úrvalsdeild karla'nın şampiyonuna da bir değinelim dedik. İzlanda'yı tanıtan bir yazıyı daha önce yazmıştık blogda. Ayrıntı için sizi oraya davet edelim.

Biz ise Norveç'e geçelim artık. İskandinavya turunda Norveç ile ilgili de bir yazı yazmıştık. Orada şöyle demişiz. ".....2007'de kupayı Brann Bergen devraldı. Geçtiğimiz yıl da Stabæk tarihindeki ilk şampiyonluğunu elde etti. Bu, aynı zamanda Rosenborg'un Premier Lig kurulduğundan beri ilk kez üstüste 2 yıl şampiyon olamamasının da yaşandığı yıl oldu". Arayı çok fazla uzun tutmadı Norveç'in kralları. Bu sene ligin üzerine kabus gibi çöktüler ve dün takipçileri Molde'yi deplasmanda 2-0 mağlup ederek, ligin bitimine 4 hafta kala puan farkını 17'ye çıkarıp şampiyonluklarını ilan ettiler. Şu ana kadar oynanan 26 maçta henüz yenilgi yüzü görmediler. 19 galibiyet ve 7 beraberlikleri var. Bu performans onların 1992 yılından itibaren yaptıkları patlamadaki (1992-2004 arası aralıksız 13 şampiyonluk) en iyi performans. İlk kez ligin bu kısmına mağlup olmadan gelebildiler. Takipçilerine attıkları en büyük puan farkı, 2003 sezonunda Bodo/Glimt'e attıkları 14 puanlık fark. Kısacası bu sezon son iki yıldaki suskunluklarının acısını çıkardılar. Kadroda, Bundesliga ve Premier Lig maceralarından sonra kuzeye dönen ve 15 golle şu anda ligin gol kralı durumunda olan İsveçli Rade Prica da bulunuyor.

















Takımın başında 2007-08 sezonunda Aalborg'u Danimarka şampiyonu yapan Erik Hamren var. 39 yaşındaki simge isim Roar Strand, 8 yıllık Premier Lig macerasından sonra evine dönen Steffen Iversen, Marek Sapara, 1,5 yıl önce ele aldığımız genç yetenek Per Ciiljan Skjelbred, kaleci Espen Johnsen takımın kozları.

Kapatırken not düşelim, Tippeligaen'in köklü takımlarından FC Lyn Oslo, şu an ligin dibinde ve küme düşme hattının üstünden 10 puan uzaklıkta. Bir mucize olmazsa ikinci lig Adeccoligaen'i boylayacak.

Hiç yorum yok: