23 Eylül 2009 Çarşamba

BAŞKENTİN REZİLLERİ





















Bir takım nasıl 8 ayda nasıl tepetaklak olur bunun en güzel örneği Hertha Berlin. 20 Şubat 2009'da yazdığımız Başkent Yükselişte yazısında şöyle diyorduk. 27 yıllık Bundesliga tarihlerinde ilk kez ligin ikinci yarısında liderlik koltuğuna oturdular. Bugün 23 Eylül 2009. Aşağı yukarı 8 ay geçmiş, Hertha Berlin Bundesliga'nın son sırasında. 6 maçta 1 galibiyet ve 5 mağlubiyetleri var. Üstelik bu 8 ayı daha da daraltabiliriz zira, Hertha Berlin, geçtiğimiz sezonun sonuna doğru zirveden uzaklaştı ama ligi şampiyon Wolfsburg'un 6 puan gerisinde dördüncü sırada bitirdi ve Şampiyonlar Ligi şansını 1 puanla kaçırdı. Yani mayıs ayında da şu andaki halinden eser yoktu. Ama dağıldılar işte. Geçtiğimiz hafta sonu Freiburg'a kendi evlerinde 4-0 mağlup oldular. Yedikleri golleri izleyen bu takım Bundesliga'ya, tenisteki gibi "wild card"la katılmış zanneder. Tamam Bundesliga takımlarının defans hattı pek sağlam olmuyor genelde ama ben bu kadar kötü bir tandem ikilisi görmemiştim. Rasmus Bengtsson ve Arne Friedrich'in arası karınca yolu gibi. Vızır vızır gelip giden Freiburg forvetleri oradan kopya kağıdı gibi 3 tane gol ürettiler. Bild gazetesi "Başkentin Utancı" diye başlık atmış ve "daha düşecek yer kalmadı zira ligin dibindeler" diye devametmiş yazıya. . İsviçreli Lucien Favre kariyerinin en kötü günlerini yaşıyor, çünkü 2007-08 sezonunda Falco Götz'den bayrağı devraldığından beri sürekli yükselen bir grafik içindeydi. O kadar kötü durumdalar ki Avrupa Ligi ilk maçında kendi evlerinde Letonya takımı FK Ventspils'le1-1 berabere kalabildiler.

Eski futbolcu ve Genel Direktör Michael Preetz "bu şekilde bir gidişe tölerans gösteremeyiz" diye aba altından sopayı göstermiş Lucien Favre'ye. Aslında takımın bu düşününde defans hattından çok hcum hattına bakmak daha mantıklı. Yine de Josip Simunic'in Hoffenheim'a gidişinin, tandemde yarattığı o boşluğa değinmeden geçmemek lazım. 1.95'lik, güçlü bir savunmacının oradan çıkışı her takımda olumsuz etki yaratacaktır. Kaleci Jaroslav Drobny de sakat. Ama dediğimiz gibi işler hücum hattında iyi gitmiyor. Liverpool'dan kiralanan Andriy Voronin, o kadar iyi bir performans gösterdi ki Benitez onu bu sene kadroda tuttu. Partneri Marko Pantelic, bedelsiz Ajax'a gitti. Borussia Dortmund'dan alınan Florian Kringe Mainz ile oynana lig maçında ayağından sakatlandı ve 2 ay boyunca takımda olmayacak. Bu kötü gidişte taraftarlar, şimdilik, Favre'nin arkasında duruyorlar. Favre'nin Hertha Berlin'e oynattığı futbola taraftarlar kendi aralarında "Betonfußbal" (Beton Futbolu) adını veriyorlar. Hakikaten geçtiğimiz yıl Wolfsburg, Bayern Munich, Stuttgart gibi keyif veren takımların yanında Hertha Berlin'in maçları pek de zevkli geçmiyordu.

Bu arada belirteyim Favre'nin görevden alınması halinde yerine gelebilecek en büyük aday, Türkiye macerası, Ankaraspor'un küme düşürülme kararı ile kabusa dönen, Berlin kulübünde daha önce de çalışmış Jurgen Rober olacak büyük ihtimalle

3 yorum:

zarkufil dedi ki...

Hertha Berlin saglam düsüse gecti güzel olmus ama karsisinda bir alt ligden gelmis, ve maci 4-0 kazanmis Freiburg da en azindan iki cümleyi hak etmiyor mu? Yoksa onlar kazanmadi da Berlin kendisi mi kaybetti.
Freiburg'u ligin 2. haftasinda Stuttgart'ta izlemistim. Maci 4 - 2 kaybettiler ama oynadiklari futbol cok iyiydi. Haftalar ilerledikce daha da iyi duruma gelecekler. Deplasmanda iyi oynuyorlar, evinde bir sorunu var gibi ama degisir diye umuyorum... ne bilim ben bir seyler duymak istedim onlarla ilgili :) dedigim gibi yanlis anlasilmasin :)

theoden dedi ki...

baslıga ve fotografa uzaktan bakınca ankaraspor zannettım ilk basta..
sonunda da olsa ankaraspor var isin icinde..

Sheed dedi ki...

bu görüntüyle kupada tur atlamaları da beklenemezdi.. 1860 münchen'a elenirken, bu sefer de eski kalecileri -aynı zamanda eşofmanlı kaleci ekolünün son temsilcilerinden- kiraly'ye takıldılar..

favre çok göze hoş bi futbol oynatmasa da, zürich'ten beri sürekli bi yükseliş içine giren ve beğendiğim bi antrenör.. düzelirler umarım.. ama kadroda büyük sıkıntılar var..