29 Eylül 2009 Salı

GELECEĞİN MABEDLERİ ep. XXIX















Lazio'nun yeni stadyum projesi Stadio Delle Aquile'den bahsetmiştik daha önce. İtalyan kulüpleri kendilerine değil, belediyelere ait olan stadyumlar nedeniyle, stadyum gelirleri konusunda dünyanın geri kalanıyla karşılaştırıldığında acınacak durumdalar. Juventus'un girdiği yola Roma'nın mavi tarafı dak atıldıktan sonra 2 haftadır beklenen kırmızıların projesi de açıklandı. AS Roma'nın yeni stadyumu Franco Sensi. Aslında proje ile ilgili bilgiler basına sızmıştı ama bugün 11:00'de yapılacağı açıklanan basın toplantısında ilk görüntülere kavuşacaktık. Roma belediye başkanı Gianni Alemanno'nun da katıldığı toplantı az önce sona erdi. Stadyum Roma'nın kuzeybatısındaki Aurelia bölgesinde olacak ve 55.000 kapasiteli (istenildiği takdirde 60.000'e yükseltilebilecek) inşa edilecek. Projenin mimarı Gino Zavanella'nın sahibi olduğu Gau Office firması. Firma Juventus'un yeni stadyum inşaatında da görevli. İnşaat gelecek yılın ilk yarısında başlayacak ve 2012 yılında bitirelecek. Tüm projenin 300 milyon dolar gibi bir rakama malolması bekleniyor. Bu rakamın bir kısmı yine belediye tarafından karşılanacak ki, işin bu kısmı kamuoyu tarafından pek hoş karşılanmadı. Bu arada belirtelim Lazio'nun da yeni stadyumu Roma şehir merkezinin dışında olacak ve onun da 2014 gibi hazır olması bekleniyor. O günkü yazıda da tahmin ettiğim gibi en az 5 sene daha Olimpiyat Stadyumu'nda izleyeceğiz bu takımları.





























Teknik direktör Ranieri'nin de dikkat çektiğine göre, yedek kulübeleri, Old Trafford'daki gibi seyircilerin arasında olacak. Bu da İtalya'da bir ilk olacaktır. Deplasmana gelecek takım için bir dezavantaj. Jon Arne Riise de bunu belirtmiş ve stadyumun atmosferini, formasını giydiği Liverpool'ın Anfield Road'u ile karşılaştırmış. Gio Zavanella'nın verdiği bilgilere göre stadyum iki kattan oluşuyor. Alt kat 25.000, üst kat ise 30.000 seyirci kapasiteli. Tribünlerin, saha ile arasında sadece 9 metre olacak ki, şu anda Olimpiyat Stadyumu'nda bu 19 metre. Yani sonunda Olimpiyat Stadyumu'ndaki o muhteşem görüntülerin sahaya olan etkisinin arttığını göreceğiz. Stadyum bölgesine 5 yıldızlı bir otel de yapılacak ekleyelim.















Stadyumun ismi 1993-2008 yılları arasında kulüp başkanlığını yürüten Franco Sensi'den geliyor. Kızı Rosella Sensi de zaten şu anda kulübün başkanı durumunda. Kendisi Bologna'nın başkanı Francesca Menarini ile birlikte Serie A kulüplerinde başkanlık yapan 2 kadından birisi aynı zamanda.


2 yorum:

Adsız dedi ki...

çarpışan arabaların çevresindeki lastik bariyerlere benziyor.

Nightstalker dedi ki...

romanin ana sponsoru aroma meyve sulari olduda bizim mi haberimiz yok yahu? ne ki stat etrafindaki aroma reklamlari :)

ha aroma meyve sulari o stadin anca maketine sponsor olur o ayri :)