7 Eylül 2009 Pazartesi

UEFA WOMEN'S EURO 2009 VE KAREN CARNEY

Bu öncesinde yazmamız gereken bir yazıydı ama hem araya şu milli maçların girmesini bekledik hem de turnuvanın biraz ilerlemesini. 23 Ağustos tarihinden beri Finlandiya'da devam eden 2009 UEFA Bayanlar Avrupa Şampiyonası'ndan bahsediyoruz. Dün yarı finallerin ilk ayağında İngiltere-Hollanda'yı mağlup ederek adını perşembe günü oynanacak finalin bir tarafına yazdırdı. Bugün turnuvanın en büyük favorisi Almanlar, turnuvanın plasesi Norveç önüne çıkıyor. 2005 finalinin bir rövanşı olacak bu mücadele. 4 yıl önce İngiltere'de düzenlenen turnuvanın finalinde Almanlar Norveç'i 3-1 mağlup etmişti. Lineker'in meşhur sözü bayan futbolu için daha fazla geçerli gibi. 1984'ten beri düzenlenen 9 şampiyonanın 6'sını Almanlar kazanmışlarki son 4 şampiyonayı üstüste kazanmış durumdalar. İlk şampiyonası kazanan İsveç ve 2 şampiyonluğu bulunan Norveç onları takip ediyor. Alman kadınlar son 2 dünya şampiyonluğunun da sahibi durumundalar. E böyle olunca da doğal olarak turnuvalaırn en korkulan ekibi oluyorlar. Grup maçlarında toplm 10 gol atıp 1 gol yedikten sonra çeyrek finalde İtalya'yı 2-1 mağlup ettiler. Bugün Norveç'i geçerlerse İngiltere-Almanya finali İngiliz basını açısından yeni bir intikam alanı olabilir. Bu arada Türk milli takımının da turnuvanın elemelerinde, grubunda Kuzey İrlanda'nın gerisinde kalarak vedan ettiğini not düşelim.

Geçen yıl 17 yaş altı turnuvasında forma giyen Katrine Veje'nin ileride isminden söz ettireceğini söylemiştim ki bu turnuvada Danimarka kadrosunda yer alıyordu. Dün izlediğim İngiltere-Hollanda maçından ise aklımda kalan 3 isim var. İngilizlerin siyahi defans oyuncusu Anita Asante, sağ açığı Jessica Clarke ve inceleyeceğimiz sol açık Karen Carney. Carney bana Franck Ribery'nin Galatasaray günlerini hatırlattı dünkü maçta. Topla inanılmaz hızlı, adam eksiltebilen ve sürekli dikine oynayabilen bir oyuncu. Sahada erkeklerle beraber oynama imkanı olsa, dişediş mücadele etmeye en yakın isim olarak göründü bana. 2006'da Arsenal Ladies'in Premier Lig, FA Cup ve UEFA Kupası şampiyonluklarında da büyük pay sahibi olan ve 2008 ile 2009 yıllarında ligin en iyi genç oyuncusu seçilen Carney şu anda ABD'de Chicago Red Stars formasını giyiyor ve İngiliz milli takımında forma giyen en genç isimlerden birisi. 22 yaşında. Final maçını izlerseniz kendisine dikkat edin derim.

Şu ana kadar maçların ortalama 3.000 dolayında seyirciye oynandığını da not düşeyim. Tabi turnuvaya veda eden ev sahibi Finlandiya'nın grup maçlarına ortalama 15.000 seyirci iştirak ediyordu.

Almanya-Norveç maçı bugün TSİ 20:00'de Helsinki'de. Final ise perşembe günü aynı saatte Helsinki Olimpiyat Stadyumu'nda.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

kadından iki şey olmaz biri topçu öteki rakçı. kendi aralarında eğleniyorlar işte.

a.c. sedef dedi ki...

o değil... abi kadın futbolundaki genç yeteneklere bile el attın ya... sana bişey diyemiyorum artık.

kemonen dedi ki...

Bu kadar durgun banal bir spor olamaz.. Finali Almanya ile Ingiltere oynayacak, Almanlar alir kupayi. Isvec cok buyuk hayal kirikligi yaratti ben de.