23 Ekim 2009 Cuma

FIFA 17 YAŞ ALTI DÜNYA KUPASI-1


















20 yaş altını bitirdik 17 yaş altıyla başlıyoruz. Tüm dünyayı bilmem ama yetenek avcılarının ve genç oyuncu hastalarının gözü, kulağı, burnu her organı Nijerya'da olacak 20 gün boyunca. Yarın saat 16:00'da oynanacak Honduras-Arjantin ve Meksika-İsviçre maçlarıyla açılıyor turnuva. Saat 19:00'da da Nijerya-Almanya ve Brezilya-Japonya maçları var. FIFA 2010 Dünya Kupası öncesi Afrika'da futbolu akıllara yerleştirmek için çok iyi bir politika güttü ve önce 20 yaş altı dünya kupasını Mısır'a düzenleterek Kuzey Afrika'yı uyandırdılar. Şimdi Nijerya'da 17 yaş altı turnuvası ile kara kıtanın ortalarına iniyorlar. 10-31 Ocak 2010 tarihlerinde Angola'da düzenlenecek olan Afrika Uluslar Kupası ile güneyi de uyandıracaklar ve bu çizgi Güney Afrika Dünya Kupası ile nihayete ermiş olacak. Afrika'lı futbol severler böylece sadece 10 ay içerisinde 4 büyük futbol organizasyonuna ev sahipliği yapmış olacaklar, bunun ülkede zaten var olan futbol aşkını iyice depreştireceği muhakkak. 17 yaş altı turnuvasının 20 yaş altı turnuvasından daha çarpıcı olacağını düşünüyorum. Bir çok kişi geçen hafta biten turnuvadan sonra 20 yaş altı müsabakalarının değerini kaybettiğini ve alt yaş grupları kupalarının 17 ve 21 yaş altı ile sınırlı kalması gerektiğini ileri sürdüler. Ayrıca 20 yaş altı kupaları, dünya futbolunda keşfedilme yaşının giderek düştüğü bir ortamda, zaten yıldız haline gelmiş bazı oyuncuları kulüplerinden uzak tutmaya sebep oluyor, bazılarına göre. Örneğin Ayew Marsilya'dan, Nemeth AEK'dan uzak kaldı uzun bir süre turnuva sebebiyle. Dolayısıyla 17 yaş altı turnuvasının böyle bir tehlikesi yok. Burada zaten keşfedilmeyi bekleyen çocuklar var. Yine dilimize pelesenk olan bir ifadeyi kullanacağız ama Türk kulüpleri bu turnuvayı ne kadar takip edecek bilemeyiz. Ama neyse ki bu sefer takip etme sebebimiz daha fazla. Zira Türk milli takımı da turnuvada yer alıyor.

Dörder takımdan oluşan 6 grupta, maçlar sonunda ilk ikiyi sırayı alan 12 takım ve 4 en iyi üçüncü ikinci tura yükselecek. Final maçı 15 Kasımda başkent Abuja'da.

A grubu: Nijerya, Almanya, Honduras, Arjantin

Oldukça zorlu bir grup olacak. Almanya ve Arjantin ev sahibi ile aynı grupta. 15 ve 16 yaş altı takılarını da çalıştırmış ve 1999-2000 yıllarında Joacim Löw'ün altında Karlsruher'de genç takımla çalışmış Maro Pezzaiuoli'nin çalıştırdığı Alman milli takımında Borussia Monchengladbach'lı Yunus Mallı yer alıyor. Liverpool'lı Christopher Buchtmann ve Everton'lı Shkodran Mustafi kadronun genç lejyonerleri.Ev sahibi Nijerya'da eski milli futbolcu Emmanuel Amuneke Akademisi'nden çıkmış Yusuf Otubanjo dikkat çekici isimler arasında. Honduras'ta 16 yaşındaki Anthnoy Lozano en dikkat çekici isim. Ülkesinde CD olimpia Lozano, Honduras futbolunun geleceği olarak lanse ediliyor. Arjantin bir çok futbolcu avcısının gözdesi olacak tabii. Başlarında 1986 Dünya Kupası finalinin açılış golünü atan José Luis Brown var. River Plate'li Daniel Villalba'nın üstünde olacak ilk planda tüm gözler. 17 yaşındaki isim şimdiden 2 gol attı River Plate forması ile.

B Grubu: Brezilya, Japonya, Meksika, İsviçre

20 yaş altı turnuvasında Kardec, Dalton, Teixeira gibi isimleri göz önüne çıkaran Brezilya şimdi 17'lik yetenekleriyle sahnede. O turnuvada olduğu gibi yine tüm oyuncular Brezilya Ligi'nden. Vasco Da Gama'lı Philippe Coutinho spottaki ilk isim olacak. Inter geçen yıl onu kadrosuna kattı 3.8 milyon euro karşılığı ama anlaşma gereği 2010 Haziran ayına kadar Brezilya'da kalacak. Japon 17'lik forvetler, Kyoto Sanga'lı Takumi Miyayoshi ve Gamba Osaka'lı Takashi Usami onların yıldız adayları. Meksika'nın bize sunduğu 3 isim var. FC Atlas'lı César Ibáñez, Chivas'lı Kristian Álvarez ve takımın gol umudu Pachuca'lı forvet Víctor Mañon. İsviçre milli takımında Aston Villa'lı kaleci Benjamin Siegrist, Manchester City'li takım kaptanı Frederic Veseli, Arsenal'li Sead Hajrovic ve Lazio'lu Pajtim Kasami yıldız adayları. Basel'li Janick Kamber'in peşinde de Tottenham var. Takımın neredeyse % 50'si aslen İsviçre'li olmayan isimlerden oluşuyor.

C Grubu: İran, Gambia, Kolombiya Hollanda















Oğuzhan Özyakup'u artık Türkiye tanıyor. Tabii Arsenal'in sayesinde yoksa bize kalsa şimdi esamesi okunmuyordu. Blog geçmişine bakmak yeterli onun hakkında 1,5 sene önceden bağırıp çağırmaya başladığımızı görmek için. Hollanda'nın kaptanı ve tek lejyoneri olacak bu turnuvada. Ama özellikle Luc Castaignos (üstte) ismine dikkat çekmek istiyorum. 17 yaş altı takımının gol rekoru ona ait. 15 maçta 12 golü var. Feyenoord'da oynuyor ama Arsenal, Liverpool, Manchester United, Real Madrid, Internazionale, Bayern Munich ve Hoffenheim peşinde. Kolombiya'da Millonarios'lu forvet Wilson Cuero ve Atletico Nacional'li Edwin Cardona isimleri önemli. Cuero gelecek yıl Hazirandan itibaren Udinese formasını giyecek. Gambia'da St. Etienne forması giyen ve Inter ile Tottenham'ı peşine takan Ebrima Bojang ile Le Mans'lı Alieu Darboe'yi izleyin derim. İran'lı forvet Kaveh Rezaei de Ahmadinejad'ın kozu. Arsenal'de oynamayı hedefliyor

D Grubu: Türkiye, Burkina Faso, Kosta Rika, Yeni Zelanda

Grubumuzun oldukça kolay olduğunu söylemeliyim. Abdullah Ercan var milli takımın başında. 5 sene önce Peru'daki şampiyonada Abdullah Avcı bulunuyordu. Maçlarımızı Enugu'daki 22.000 kişilik Nnamdi Azikiwe ve Calabar'daki 16.000 kişilik Esuene stadyumlarında oynayacağız. İlk maç pazar günü saat NJİ 16:00'da. West Ham United forması giyen kalecimiz Deniz Mehmet, (altta) Millwall'lı Kamil Çörekçi, PSV'li Engin Bekdemir, Arminia Bielefeld'li Enes Baykan, Hamburg'lu Gökay Işıtan, Schalke 04'lü Ufuk Özbek ve Nuretin Kayaoğlu lejyonerlerimiz. Bu şu demek. Tam 7 yurt dışında oynayan isimle turnuvanın en fazla yurt dışında top koşturan oyuncusuna sahibiz. Altay, Konya Şekerspor ve Adana Demirspor'dan isimler de kadroda. Abdullah bu kadroyu nasıl kullanacak göreceğiz. Daha önce blogda bahsettiğimiz Feyenoord'un Gana'daki futbol okulu Feyenoord Fetteh'de oynayan Abdoul Nikiema ve "Zidane" lakaplı Hamed Zoungrana Burkina Faso'nun yıldız adayları. 20 yaş altı turnuvasında dördüncülük koltuğuna oturan Kosta Rika'ya dikkat edilmesi lazım. Arkadan iyi bir nesil getiriyorlar.























E Grubu: Birleşik Arap Emirlikleri, Malawi, İspanya, ABD

BAE 20 yaş altı turnuvasında gözde takımlarımdan biriydi. Buradaki performanslarını merak ediyorum. Malawi'li gençler nedir ne değildir pek bir bilgim yok. İspanyollar grubun favorisi tabii ki. Barcelona'lı defans oyuncusu Marc Muniesa, Valencia'lı forvet Isco ve Athletic Bilbao'lu Iker Muniain dikkat çekici isimler. Tabii bu kadrodan yeni yıldızlar da çıkabilir. ABD'de de Tim Howard'ın veliahtı olarak gösterilen kaleci Earl Edwards'a dikkat edelim. ABD, başlarında Alman Rainer Willfield bulunan Burkina Faso ile birlikte başın yabancı bir hocaya görev veren diğer ülke. Kolombiya'lı eski milli futbolcu Wilmer Cabreras yönetiyor takımı.

F Grubu: Uruguay, Güney Kore, İtalya, Cezayir

Yine zorlu gruplardan birisi. Uruguay'da Genoa'lı defans Diego Polenta ve Empoli'li Gaston Brugman yurt dışında oynayan oyuncular. Yine anlaşma gereği 2010 Hazirandan itibaren Lazio forması giyecek olan Gonzalo Barreto da kozlarından birisi. Güney Kore'de FC Seoul altyapısında forma giyendefasn oyuncusu Cho Min-Woo takip edilesi. Cezayir'de FransaLigi'nde 3 oyuncu var. Marsilya'lı Abdelmadjid Amari, Montpellier'li Baila ve Nancy'li Ziri Hammar. İtalya'da dikkat çekeceğim isim Mısır'lı baba tarafını değil, İtalyan anne tarafını seçen Stephan El Shaarawi. Genoa formasını giyiyor. Reggina'dan Chelsea'ye büyük umutlarla gitmiş ama takıma geri dönmüş olan, bloga yazdığımız meşhur helikopter hadisesinin müessibi Vincenzo Camilleri de diğer dikkat çekici isim.

Dalın FM'ye..

6 yorum:

varol döken dedi ki...

yurtdışında top koşturan ifadesi yanlış bence, onlar kendi memleketlerinde top koşturuyorlar... yani doğup büyüdükleri ve yetiştikleri ülkede...

Flying Dutchman dedi ki...

reis'e söylerim seni sus :))

Oğuz Öztürk dedi ki...

Tüm dünyayı bilmem ama yetenek avcılarının ve genç oyuncu hastalarının gözü, kulağı, burnu her organı Nijerya'da olacak 20 gün boyunca.... :):):):)

varol döken dedi ki...

bildiğim tek reis temel reis!

Dobrowski dedi ki...

eline sağlık hocam iyi yazı.

utku dedi ki...

vay! bir west hamlı bir milwallı var takımda...

:)