8 Ekim 2009 Perşembe

MELODİLERİN DESTEKLEDİĞİ TAKIMLAR
















Mayıs ayındaki Unkapanı Göreve yazısında futbol takımlarına sponsor olan müzik gruplarından bahsetmiştik ve tek tük bir kaç isim vermiştik. FC Volendam kulübü gelecek yıl için forma reklamı konusunda Hollanda'da profesyonel futbol açısından bir ilke imza attı ve Hollanda'lı 3 genç şarkıcıdan oluşan Votown Allstars ekibi ile sponsorluk anlaşması imzaladı. Tabi "Votown" "Volendam Town" tamlamasının kısaltılmışını isim olarak seçen bir plak firması. Ekip "Hollanda'nın Küçük Emrah'ı" olarak niteleyebileceğim 24 yaşındaki Jan Smit, Nick & Simon olarak tanınan Nick Schilder ve Simon Keizer ile bir dj'den oluşuyor. Şimdi listenin tümünü verme zamanı geldi diye düşünüyorum. Tabi aşağıdaki yazıda Elton John-Watford ve Robbie Williams-Port Vale ilişkisi gibi müzisyenlerin bireysel sevdalarıyla maddi katkı yaptıkları kulüpler ve sponsorluklar yer almıyor.
















Kaiser Chiefs ile başlayalım. Grubun ismi dahi futbolla alakalı zaten. Biliyorsunuz bu isimde ünlü bir Güney Afrika kulübü mevcut. Leeds kentine kurulan İngiliz grubu 1997'de isim olarak Leeds United'da en sevdikleri oyuncu olan Lucas Radebe'nin futbola başladığı kulüp olan Kaiser Chiefs'i kendilerine isim olarak seçiyorlar. Tabi iş bununla bitmiyor, kulüp 2007'de Tore Andre Flo'nun Leeds United'a transferi sırasında kulübe belli miktarda para yardımı yapıyorlar. 1999 yılında Galli psychedelic rock grubu Super Furry Animals ,Cardiff City'e bir süre boyunca forma sponsoru oluyorlar. Yine, Galli rap grubu Goldie Lookin' Chain, 2004 yılında, aynen Kaiser Chiefs gibi kuruldukları kentin takımı Newport County AFC'nin Galler Kupası'ndaki maçlarının forma sponsoru oluyor. Aşağıdaki küçük resimde hazırlanan formayı görüyorsunuz. Grubun isminin baş harfleri ve rap kültüründe çok önemli bir yeri olan madalyonun, resim halinde yakaya işlenmiş şekli.























1997-98 yılında ünlü Boyzone grubu, 14 yaş altı ligindeki Park Hall Rangers FC'ye sponsor oldu. Kulübün hocası Dave Mannion'ın grup üyesi Shane Lynch ile var olan arkadaşlığı, grubun takım formalarının parasını karşılaması ile sonuçlanmıştı. Hatta bir maç sırasında Boyzone üyeleri, genç futbolcu adaylarına devre arası konuşmasını bile yapmışlardır.

























1996 yılında İngiliz ska grubu Bad Manners, amatör lig ekiplerinden Margate FC'ye sponsor oldu. Tabi bunda grubun vokalisti Buster Bloodvessel'in aynı zamanda kulüpte hisselerinin bulunmasının rolü de büyüktü. Bloodvessel formaların arkasına grubun ismini yazdırdı ve kulüp o sene 14 maçlık bir yenilmezlik serisi yakaladı. İngilizlerin genelde punk ve alternatif rock müzik gruplarının şirketi Cherry Red Records da yıllardır amatör lig ekiplerinden Kingstonian FC'nin forma sponsoru ve bu birliktelik halen devam ediyor. Kulüp şehirdeki müzik dükkanı Banquet Records'un web sitesinin reklamını göğsünde taşıyor. İngiltere'nin doğusunda yer alan Lincoln şehrinin yakınlarındaki North Hykeham kasabasının minikler takımı Greenbank FC, ünlü heavy metal grubu Motörhead ile 2006 yılında, 1 yıllık bir forma reklamı anlaşması imzalamıştı. Tamamıyle 16 ve daha küçük yaştaki gençlerin top koşturduğu kulüp böylece heavy metal camiasından bir gruptan 1 yıl boyunca destek aldı. Aşağıda formaları içinde "devil's horn" (ya da hareketi müzik dünyasına kazandıran Ronnie James Dio'nun deyimiyle "Malocchio") işareti yapan Greenbank'lı genç headbangerları görüyorsunuz. 2005-06 yılında Stone Roses grubunun vokalisti Ian Brown ve Bush grubunun davulcusu Robin Gooridge, amatör lig takımlarından Chiswick Homefields FC takımına bir süre sponsor oldular.


















Fortuna Düsseldorf ve Düsseldorf'lu Alman punk grubu Die Toten Hosen 1989 yılında takımın Gana'lı oyuncusu Anthony Baffoe'nun transferinde maddi destek vermiş ve takım Bundesliga'ya yükselmişti. 2001 yılında takım amatçr lige düşünce de imzaladıkları anlaşma ile 2 yıllık bir işbirliğine imza atmışlardı. Anlaşma yıllık 500.000 euroluk bir ödemeyi kapsıyordu. Fortuna'nın forması aşağıdaki gibiydi, formadaki resim grubu o yıllarda temsil eden simgeydi. Aşağıda forma tanıtımında grubun vokalisti Andres "Campino" Frege oyuncularla görülüyor. Takım Alman futbolunun üst kademesine döndükten sonra bu sponsorluk sona erdi ama hala grupla camia arasında sıkı ilişkiler var. Hatta Fortuna'nın minik takımı grubun logosunun bulunduğu formaları giymeye devam ediyor.



















Son olarak The Sisters Of Mercy ve St. Pauli ilişkisinden bahsedelim. Grubun vokalisti Andrew Eldritch, Hamburg'da yaşadığı yıllarda St. Pauli'ye bir süre boyunca maddi destek sğalamıştır ki, St. Pauli'nin stadyumu Millerntor'un bir tribününe grubun ismi reklam olarak alınmıştır.

2 yorum:

Mantra dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
n0s dedi ki...

sir mc de kskli