15 Ekim 2009 Perşembe

METALLICA DVD: LIVE IN NIMES

DVD ayrıntılarına geçmeden önce bir anektod vereyim. 2007 yılında İsveç'in Kungälv kasabasında yaşayan İsveçli çift Karolina ve Michael Tomaro 7 aylık bebeklerine üçüncü isim olarak Metallica'yı vermek istediler. Ancak İsveç Mahkemeleri bu ismin "metal"le ilişkili olduğunu öne sürüp talebi reddettiler. Bir görevli bu ismin, çocuğun ileriki yaşamında kendisini olumsuz etkileyeceği konusudna görüş bildirdi. Anne-baba konuyu temyize götürdü, zira kızları o sırada ismini telaffuz edebiliyordu. Aynı zamanda İsveç'te Metallica isminde bir genç kız daha yaşıyordu. Bnu da emsal gösterdiler. Geçtiğimiz yıl Nisan ayında da temyiz mahkemesi kararı bozdu ve anne babaya gerekli izni verdi. Böylece küçük Metallica ismine kavuştu. Ben çok büyük bir sakınca görmedim. Zaten okul çağına gelince kimse o kadar uzun ismi söylemez. "Meti", "Met" gibi takma isimler kullanırlar. Tabii her grubun adı uymaz buna. Çocuğunun adını Excrementory Grindfuckers veya Cradle Of Filth koyarsan olmaz. Boyz Anılar da olmaz mesela. Ersen ve Dadaşlar hiç olmaz.

Metallica için görüşlerimi daha önce belirttim burada. Hayranlarının "efsane" iddialarına saygım sonsuz ama bence Metallica Load albümüyle başlattığı çizgisi sonucu efsane olmanın kıyısından dönmüş, asla bir Iron Maiden, Judas Priest, Jethro Tull, Black Sabbath olamamış gruptur. Tamam bir dolu klasik çıkarmıştır, bugün hala bir dolu şarkısını ve hatta belirttiğim albüm sonrasında gelenleri de dinlerim zevkle ama olmamıştır işte bana göre. St. Anger'la başlayan çizgi için ise tek söyleyebileceğim, "iyi ki Metallica fanı değilim" olabilir. Bu konuyla ilgili Death Magnetic yazısında ayrıntılı görüşlerim mevcut (belirteyim ekşisözlükte zamanın ötesine geçmiş ender entrylerimden birisidir).

Biz DVD tarafına gelelim. Haftaya pazartesi, yani 19 Ekim günü satışa çıkıyor. Son albümün ardından çıktıkları World Magnetic turunun, 7 Temmuz 2009 Fransa ayağında, Nimes'de verdikleri konserin kayıtlarından oluşan albümün en önemli özelliği, Lars Ulrich'in de belirttiği gibi, sahnenin iki yanına kurulmuş dev ekranların olmadığı bu yüzden hemen herkesin kendisini sahneye yakın hissetmenin yollarını aradığı bir konser olması. Bir de kolozyum şeklindeki arenanın ortasındaki Metallica konser boyunca 360 dereceye hizmet veriyor, onun da güzelliği var. DVD'nin tanıtım videosu burada. Setlisti de verelim kapatırken.

Blackened
Creeping Death
Fuel
Harvester Of Sorrow
Fade to Black
Broken, Beat And Scarred
Cyanide
Sad But True
One
All Nightmare Long
The Day That Never Comes
Master Of Puppets
Dyers Eve
Nothing Else Matters
Enter Sandman
---------------------
Stone Cold Crazy
Motorbreath
Seek and Destroy

8 yorum:

Jordi Metal dedi ki...

Sanırım bunun için katılıyorlar programa.

http://hakanbaysal.blogspot.com/2009/10/metallica-later-with-jools-hollandda.html

Ozan dedi ki...

"efsane" konusunda sana katılmıyorum. bir döneme damga vurmuş, hatta heavy metalin kitlelerde yayılmasını sağlamış efsane bir müzik devidir metallica

alt + 168 dedi ki...

efsane konusunda ben hiç katılmıyorum saydığın tüm gruplardan daha efsanedir metallica. deep purple, led zeppelin falan deseydin anlardım da judas priest, black sabath falan metallica'nın yanında sönük kalır bence.

st. anger sonrası dinlemeye değer bir şey bulamadım ben metallica'da ama bence load-reload güzel albümlerdi. hatta sonrasında gelen -yeni şarkılar ortaya koymasa da- garage inc. ve s&m'de muhteşemdi.

Majesty dedi ki...

Sadece belli bir tarz müziği istikrarla devam ettirmeyle efsane olunacağını düşünmüyorum. Vezir(Iron Maiden) de olabilirsiniz rezil (Slayer, Megadeth) de.

Neyine laf edebiliriz, load-reload dönemine, imaj olaylarına. Orada da "çok fazla U2 olduk" özeleştirisini dile getirdiler mesela. Bir diğer konu, Cliff olsaydı. Buna da açıklık getirdi James, "Cliff olsaydı imaj olaylarına karşı çıkmak için bana destek olurdu". Ama bir başka gerçek te, müzikal değişiklikleri en çok Cliff'in isteyeceği, yine kendi söylemlerine bakarsak.

İsmi geçen "diğer" efsanelerden de Iron Maiden ve Black Sabbath ile karşılaştırabiliriz Metallica'yı bence. Bunda da sonuç belli, Metallica'nın Black Sabbath'ı anma gecesinde 2 parçalarını coverlaması(Hole in the Sky, Iron Man) ve Lars'ın "iron maiden are 10% cooler than every other band!" demeci(resmi sitelerinde yazar metallica'nın) demeci. Zaten onlara göre bu iki grup daha yukarıda, daha saygın kendilerinden.

Yine de, suyu çıkan şu "metallica öldü abi" muhabbeti nispeten azaldığı için mutluyum, sıkmıştı. Bunda da son İstanbul konseri ve Death Magnetic albümünün etkisi de var bana göre son bir yılında bu sürecin. Metallica'nın Load'daki değişimini kanlı canlı gören bünyelerin %80'i zaten kırılmaz bir önyargıya sahip artık(haklılar da bir nebze, büyük hayal kırıklığı çünkü ama sonrasındaki demeçleri ve hareketleri beni tatmin etti bu konuda) ve ne yapsanız değiştirmiyorlar fikirlerini, fakat en underground metal yayınlarında bile Death Magnetic albümü oldukça iyi tepkiler almış.

Manu dedi ki...

Sırf Dyers Eve için indirecem zamanı gelince.Kusura bakma Lars canımın içi. :D

paint çok pro dedi ki...

"metallica çok bozdu yeaaa'nın" konserli, bloglu, hayvanlı bir cover'ı olmuş.

Ortega dedi ki...

Metallica onu sevenler için efsanedir efendim. (bkz. paşa gönül kriterleri). Bu da yeterli herhalde.

AbSurDMaN dedi ki...

Metallica da efsane olmanın kıyısından döndüyse ben evlatlarıma efsane diye kimleri anlatam vay benim dertli başım oy oy oy :)