12 Kasım 2009 Perşembe

HER ROLÜN ADAMI























Parma'yı bir kenara bırakırsak kariyerinin tümünü Güney ve Kuzey Amerika kıtasında geçiren bir teknik adam olarak, Daniel Passarella çok fazla takımla çalışmamış bir adamdır. Zira aynı kıtada görev yapan ve onun gibi 56 yaşına gelmiş meslektaşlarının her birinin kariyerinde (özellikle Brezilyalıların) 10-15 tane takım bulunurken o sadece 6 farklı takımda çalışmış ve aynı sayıda görev değişikliği yapmıştır. Futbolculuğuunda Arjantin milli takımı ile 2 Dünya Kupası zaferi bulunur. Gerçi bunlardan 1978'dekinde tüm maçlarda forma giyen bir isim olurken, 1986'da hiçbir maçta forma giyememiş ve yedek beklemiştir Zaten o yıllarda da 33 yaşına gelmiş durumdadır. Futbolculuğunda River PLate ile kazandığı 4 Arjantin şampiyonluğunu teknik direktörlüğü dönemindeki 3 şampiyonlukla daha taçlandırmıştır. Yani River'ın tarihindeki 33 şampiyonluğun 7 tanesinde onun imzası vardır. River'da tekni kadam olarak görev yaptığı yıllardaki bu şampiyonluklar ona milli takım teknik direktörlüğü kapısını açmıştır. 1998 Dünya Kupası finallerine götürdüğü Arjantin'deki görevi onun ilginç mizacını tanımamıza da olanak vermiştir bir şekilde. Örneğin 1996 yılında Ekvator'a kaybedilen bir eleme maçından sonra "Quito şehrinin rakımı sebebiyle top yeteri kadar kavis almıyor" şeklinde müthiş bir açıklaması vardır. Ardından dünya kupası kampında saçını kesmeyen oyuncuları kadrodan çıkartacağını belirtmesi, yılların sırma saçlı Caniggia ile inay etmesine ve Caniggia'nın uzun süre milli formayı görememesine neden olmuş, ona boyun eğen bir başka uzun saçlı Gabriel Batistuta berberin yolunu tutmuştur. Dünya kupası sonrasında ise elinde başarısız Uruguay, Parma ve Corinthians maceraları ile Meksika'da Monterrey ile kazandığı bir şampiyonluk var.

2005'te River Plate'in başına dönmüştü Passarella. Kasım 2007'de istifa etti. River onun gidişinden sonra bir tek 2007-08 Clausura ligi şampiyonluğunu kazandı. Sonrası karanlık. 2008-09 Apertura'da sonuncu oldular, Clausura'yı ise sekizinci sırada bitirdiler. Şu anda devam eden 2009-10 Apertura'da ise 17. sıradalar. Gelecek ay kongre var Buenos Aires kulübünde. Daniel Passarella, José María Aguilar'ın oturduğu başkanlık koltuğuna adaylığını açıkladı. Arjantin futbol tarihinde bir kulübe futbolcu, teknik direktör ve başkan olarak hizmet etmiş bir tek adam var. O da Carlos Babington. Babington Club Atletico Huracan'da 1969-74 ve 1979-82 yılları arasında forma giymiş, 1988-91 yılları arasında kulübün teknik direktörlüğünü yapmış ve 2005'te de kulübün başkanı olmuştur. Halen de o koltukta oturuyor. Passarella seçimden galip çıkarsa bunu başaran ikinci kişi olacak ülke tarihinde.

Bizde bir kulübe hem futbolcu (sporcu olsa da olabilir), hem teknik direktör hem de başkan olarak hizmet eden kimse var mıdır yorumlara alalım.

7 yorum:

Her Yol Roma dedi ki...

Özkan Sümer

Futbolcu
TD
Başkan

Alper dedi ki...

Trabzonspor'lu Özkan Sümer var sanırım.

Adsız dedi ki...

Özkan Sümer-Trabzonspor. Futbolcu, teknik direktör ve başkan olarak hizmet verdi. Hatta araya Galatasaray Teknik Direktörlüğü (1981-1983) ve Milli Takım Teknik Direktörlüğü (1980-1981)'de sıkıştırmıştır.

Alper dedi ki...

Trabzonspor'lu Özkan Sümer.
'67-'70 futbolcu, '78-'81, '84-'85, '90-'91, '98, TD ve 2001-2003 Başkanlık görevi yapmıştır.

Stalke dedi ki...

ilk akla gelen özkan sümer tabi ki.

alchoburn dedi ki...

E Ali Sami Yen?

turhanatakan dedi ki...

passarella deyince aklıma ntv sporun ilk çıktığı zamanlardaki belgeseli geldi. passarellanın yanlış hatırlamıyorsam son maçı river-boca derbisi ve de hakem bunu atıyor oyundan. itiraz gibi bir nedendi sanırım ama çok ağır bir kart olduğu pozisyonu görünce anlaşılıyor. esas ilginç olansa passarellanın kariyerini falan düşününce ve de hakemin yıllar sonra sağlam bir bocalı olduğunu açıklamasıyla ortaya çıkıyor.