19 Kasım 2009 Perşembe

MAFIA II






















2002 ağustos ayında Grand Theft Auto III isimli bilgisayar oyunu tüm dünyayı kasıp kavururken ve Türkiye'deki internet kafe bilgisayarlarındaki araba yarışı, dövüş, ilerlemeli (bu ilerlemeli lafına da biterim ya) gibi klasör isimlerinin hiçbirisine uymayan zira hepsinden bir parça bulunduranbu oyun çıktığı senenin en iyi oyunu olmaya emin adımlara giderken Çek Cumhuriyeti'nden bir rakip çıktı ortaya. Merkezi Brno'da olan ve Hidden & Dangerous, Vietcong, Flying Heroes gibi hayran kitlesi çok fazla olmayan oyunlar üreten Illusion Softworks firması Mafia: The City of Lost Heaven isminde bir oyunu piyasaya sürdü. Oyun, 1930'larda bir taksi şöförünün şans eseri bulaştığı New York mafyasında yükselişini konu alırken, orijinal senaryosu, harika cutsceneleri ve grafikleri ile GTA III'ü bir süre unutturdu. Birçok kesim oyunu o güne kadar çıkmış en iyi Mafya oyunu olarak nitelendirdiler. Birçok hatırı sayılır oyun dergisi, Mafia'ya 10 üzerinden 9'dan aşağı not vermedi. Oyun bir third person shooterdı ve temel mantıkla GTA gibi işliyordu. Mafya örgütünün çinde aldığınız kademeli görevleri yerine getiriyordunuz.Ancak bu senaryo öyle detaylı işlenmişti ki hiçbir ayrıntı gözden kaçmamıştı. Örneğin şehir içinde görevleri yerine getirirken süratli olmanız gereken anlarda hız limitinin hep varolması ancak taşrada bu özelliğin azalması. Metro seferlerinin gece yarısında seyrekleşmesi ve enfes diyaloglar. Üzerinden yıllar geçmesine rağmen bende halen etkisini barındıran bir oyundur. Hele oyunun başında yer alan bir yarış bölümü vardır ki, o kısmı 3 ay boyunca geçemeyen ve bilgisayarı kıran nice yiğitler mevcuttur.

















Böyle bir oyunun devamının hemen gelmesi bekleniyordu ancak beklenen olmadı. Oyunun konsol versiyonları çok iyi eleştiriler almayınca Illusion Softworks ile programcı şirket arasında ciddi anlaşmazlıklar çıktı ve devam projesi sürekli ertelendi. Ancak 2008 ocak ayında Take Two firması Illusion Softworks'ü satın alıp adını 2K Czech olarak değiştirince proje tekrar ortaya çıktı. Take Two kim? GTA ve Max Payne serisinin dağıtımcı şirketi. Yani GTA serisine son 10 yılda rakip olmaya en fazla yaklaşan oyunu ellerine aldılar. Böyle olunca da devam oyunu yapılmaya başlandı. Mafia II, 2010 Şubat-Haziran arasında raflardaki yerini alacak. Oyun 1945-55 yılları arasında San Francisco ve New York şehirlerinden esinlenerek yaratılan Empire Bay kentinde geçiyor. Oyunda, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra evine dönen Vito Scaletta isimli bir karakterin mafya örgütünde yükselişine şahit olacağız. İlk oyundan daha karanlık ve kasvetli olması beklenen oyunun toplamda tam 2 saat süren cutscene bölümü bulunuyor.





İlkinden daha uzun ve daha fazla süre alacak bir oyun bizleri bekliyor. İlk resimler ve fragman müthiş bir oyunla karşı karşıya olacağımızın habercisi.

8 yorum:

PENNEARABIATA dedi ki...

GTA IV'ü de oynamadım hiç ama III'ün hastasıydım. Mafia II'yi de senin bu yazının ardından merakla bekliyorum.

Sosyal_FB dedi ki...

Ulan ne Vito'ymuş be kardeşim :)
Korleon

SirEvo dedi ki...

İlkini bitirmiştim. İkinciyi bekleyenler arasındaydım ama epeydir yok ortalıkta. 2010'da gelir umarım. :)

erol1903 dedi ki...

o yarış görevini unutamıyorum, shifte mi ne basıp kestirmeye girince seni bitişin dibine spawn ediyordu galiba, ya da direk önüne cikiyordun. bayağı ugrsdmıstım ve boyle gecebilmistim.

Vandir dedi ki...

tamam gta (özellikle 3) bir efsanedir ama, gta nın "hadi sokakta adam öldürelim, araba çalalım heeeey" atmosferinden sonra 1930 Chicagosu ilaç gibi gelir, ilk dakikadan kendine çekerdi adamı. Her şeyiyle oynadığım en iyi oyunlardan birinin, ikincisinin mümkün olduğunca geç çıkmasını diliyorum, malum finaller, işler, güçler, zaten FM yüzünden hayat durdu bir de bu olmasın.

"don salieri sends his regards."

organic soap dedi ki...

oha yazıyı ben yazmışım gibi hissettim. gerçekten hayatımda çok özel yeri olan bir oyun. çok etkiliydi.
araba yarışı da gerçekten zordu. bir iki hafta uğraşıp ancak geçmiştim. nice need4speed oyuncusu o yarışı kazanamaz eminim :)

yazı süper olmuş. hislere tercüman olmuş.

firat selcuk dedi ki...

futbol oyunları dısında hayatımda oynadıgım en iyi oyundu mafia.. daha 1 ay once kendisini 6. defa bitirdim.. 2. oyun cıkmadan once de 7. kez bitirip kendi memleketim olan marmaris gibi her karesini ezberledigim lost heaven'da aynı maceraları yasamak istiyorum, 3. kez bitirdikten sonra is tamamen ezbere dayansa da daha once denemedigim yollarla bir gorevi bitirmeye calısmak sapıkca bir haz veriyor..

mesela harac topladıgımız bolumde lassiter ile bizim haracı alıp kacan adamı kovaladıgımız yerde hep arabayı sıkıstırıp kaza yaptırıp sonra da adamı aractan inince vurarak oldurmustum.. son seferde yolun ilerisinde "S" seklinde bir inis var yokus asagı, sagı solu da yuvarlanmaya musait.. iste oradan adamın arabasını asagı yuvarladım ittirerek.. ustu acık arac ters donunce adamı oldurdum ve paramı tekrar ele gecirdim..

boyle deli sacması islere bulastım artık..

2. oyun bir kez daha ertelenirse benim sonum hic iyi degil gibi duruyor..

çubuk makarna dedi ki...

cm fm yi saymazsak oynadığım en iyi oyundu. çıkmasını dört gözle bekliyorum.