7 Aralık 2009 Pazartesi

ARDA FORVET OYNAR MI? ARSHAVIN OYNUYOR

















Galatasaray'ın 1-0 mağlup olduğu Bursa maçı sonrası, aslanın hücum hattındaki probleminin, 4-6-0'a benzeyen taktiğinin ve Arda Turan'ın hücum hattında görev yapmasının getirdiği verimsizlik olduğu söylendi. Birçok televizyon yorumcusu, gayet net bir yorumla "Arda'dan forvet olmaz" şeklinde kesip attılar. Bu görüşü "Galatasaray'ın Bursa maçındaki sisteminde forvet hattında oynaması mümkün değildir?" şeklinde savunanları ve o sistemin Arda'nın forvet hattındaki verimsizliğine sebep olduğunu ileri sürenleri bir kenara ayırıyorum. Onları dinlemeye, onlarla tartışmaya hazırız ki görüşlerine katıldığım noktalar mevcut. Ama "Arda'dan forvet olmaz" derken bunu hiçbir değişkene bağlı olmadan, genel geçer bir kanunmuş gibi sunanlara katılmadığımı belirteyim. Harry Kewell Galatasaray'ın geçtiğimiz yıl oynadığı Hamburg maçlarında, ikinci maçın sonları dışında (ki orada takım oyun disiplininden tamamen kopmuştu) defans hattındaki görevini gayet iyi şekilde yerine getirmişti. Kewell kariyeri boyunca (ufak maç içi değişiklikleri dışında) sol kanadın rakip alandaki bölümünde oynamış bir adam. Peki Kewell, kariyer haritasından tamamen alakasız bir mevki olan defans hattında, üstelik savunma göbeğinde oynayabiliyor ve daha önemlisi biz buna olumlu anlamda bakabiliyorduk da, Arda'nın zaten asıl mevkisine yakın bir bölgede olmasına rağmen forvet hattında oynamasına ya da takımın en ileri ucundaki oyuncu olmasına bu kadar muhalefet ediyorduk. Bunun biraz maçın sonucu ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Zira zaten hücum özellikleri olan bir oyuncunun, bir takımın en ucundaki oyuncu olamayacağını bu kadar net bir dille iddia etmek biraz temelsiz kalıyor.

Andrei Arshavin nasıl bir oyuncu sizce? Ya da doğrudan konuya gireyim, Arshavin ile Arda birbirine benzeyen oyuncular mı? Bir bakalım, ikisi de birebirde etkili oyuncular, ikisi de hücum hattında görev yapıyor, ikisi de bir takımın en ucundaki İngilizlerin "target man" dediği adamlar değiller, daha çok onu destekleyen ikinci bir forvet veya hücuma dönük orta saha oyuncusu modundalar, ikisi de ayaklarına hakim, ikisi de bu mevkii ve kişisel özelliklerinin tümünü milli takıma da taşımış durumdalar, ikisi de "golcü" oyunculara yaptıkları asistlerle öne çıkıyorlar. Arshavin, takımı Zenit 2007 yılında Rus Ligi, 2008 yılında da UEFA Kupası şampiyonu olurken iki turnuvada da asist kralı olmuştu. Arda Turan şu an ligin en çok asist yapan oyuncusu. Arshavin'in bu asistlerinden birisi UEFA Kupası finalinde Denisov'un attığı ilk golde kendisini göstermiştir. Genelde forvetin arkasında sahayı dik kesen bir alanda serbestçe dolaşan bir adamdır, sağa gider, sola gider, ortadan girer. Çok iyi bir "attacking midfielder" Arshavin yine İngiliz deyimiyle konuşursak. Kariyerinin ilk yıllarında golcü görevinin verildiği de var. Arda Turan da saha içindeki görevi açısından ona benziyor, bir golcü değil ama sürekli gol bölgelerinde. Kabul edelim bu iki adam oyun stili ve saha içi görevi açısından birbirlerine çok benziyorlar.





















Arshavin cumartesi günü Arsenal'in Stoke City'i 2-0 mağlup ettiği maçta Arsenal'in tek forvetiydi. Daha doğrusu ileri uçtaki adamı. Eduardo, Walcott, Van Persie ve Bendtner'in sakatlıkları Wenger'in böyle bir yola gitmesine sebep oldu. Ders verdi Rus oyuncu adeta (Dünya Kupası play-off maçlarında çok eleştirdik ama hakkını vermekten kaçmayalım). Kariyeri boyunca topu önüne alıp, diklemesine rakip kaleye inmeye alışmış bir adam, fizik gücü de çok yüksek olmamasına rağmen hem bir duvar santrafor gibi oynadı hem de bir hedef adam. Maçın özeti burada. Attığı ilk golde onun Fabregas'a duvar olup sonra nasıl önüne aldığını ve uzak köşeye bıraktığını görebiliyorsunuz. Maçın başında yine kaleye arkası dönükken hareketlendiği müthiş bir top var. Yaptırdığı penaltıda ise bildiğimiz yeteneklerini sergiledi. Maç içinde böyle bir dolu örnek verdi Arshavin. Direkler ve şansı yaver gitse hat-trick yapabilirdi. Yukarıdaki veriler bunun çok güzel bir kanıtı. Ceza sahasının çevresinde takım arkadaşlarıyla nasıl paslaştığının ve onlara duvar olduğunun göstergesi. Ama bunu yaparken kaleye yüzünü dönüp şut atmayı da ihmal etmemiş, 6 şutu var kaleye.

Dolayısıyla herhangi bir hücum oyuncusunun, forvet hattında gösterebileceği varlık, onun arkasındaki oyuncularla nasıl yardımlaştığı ve takım kurgusu içinde değerlendirilmeli. Yoksa yukarıda belirttiğim gibi mevkisi açısından, forvet hattına çok da uzak olmayan bir adam için kafadan "ondan forvet olmaz" demek biraz peşin hüküm vermek oluyor. Arsenal'in saha içi kurgusunda Arshavin'le alışveriş yapabilecek oyuncular bunu çok iyi başarırken, Galatasaray'ın Bursaspor deplasmanında Mustafa Sarp, Kewell, Mehmet Topal, Elano gibi adamlar bunu yapamadılar. Dolayısıyla Arda Turan da Arshavin'in yapabildiği gibi destek olabilecek veya verabilecek hiç kimseyi bulamadı. Etkisizliği biraz da bu yüzdendir, yoksa o mevkinin ona çok uzak olmasından değil.

22 yorum:

Adsız dedi ki...

Arshavin: Hızlı, çevik, güçlü, topa vurabiliyor, vücudunu kullanmayı biliyor, Premier Lig'de90 dakika koşabilecek kondisyonu var, 28 yaşında 15 Milyon Pound ediyor.
Arda: Yavaş, güçsüz, şut becerisi oldukça kısıtlı, Türkiye Über Lig'inde 90 dakikayı çıkarmakta güçlük çekiyor, 22 yaşında olmasına rağmen kendisine herhangi bir üst düzey takımdan teklif yok.
Ben pek de benzer özelliklerde oyuncular olduklarını düşünmüyorum.

Mad Ferret dedi ki...

Arda da Arshavin kadar iyi şut atabilir ve onun kadar hızlı fakat etkin pozisyon alabilirse neden olmasın da şu hanki halleriyle pek doğru bir karşılaştırma olmamış. Arda'nın vuruş tekniği ve şutlarının etkisi çok düşük düzeyde. Kafa şutu yok. Tek dokunuşla ya da hiç dokunuşla şut becerisi Sıfır.

Adsız dedi ki...

ona bakarsan bobo ile pancu'da kaleci olarak oynadı. ama kalede oynamaları onların kaleci olacağı anlamına gelmez. tıpkı kewell'ın Hamburg maçında defans oynaması gibi. Kewell o maçlık idare etmiş olabilir ama defans oyuncusu değil. Arda'ya gelince. Arda Bursaspor maçında forvet oynamış olabilir ama Arda o mevkinin oyuncusu değil. Çünkü Arda teknik olmasına rağmen, iyi forvetler gibi fiziğini süratini konuşturabilen, yada arkadaşlarına sağa sola top indirecek, hava topuna çıkabilecek bir futbolcu değil.bence Arda abartıldığı kadar hele ki Arşavin kadar iyi bir futbolcu hiç değil.

Flying Dutchman dedi ki...

Dostlar bence maçı izlemeniz tavsiye olunur. Arshavin kafa topu alıp hava üstünlüğünü konuşturmadı zaten maç boyunca...

Bir de elbette kişisel özellikler farkedecek, onların da etkisi olacak ama bu adamlar oyun stili açısından birbirine benzer adamlar...

Kayrakli dedi ki...

mecbur kalınca herkesten herşey olur; pancu dan kaleci, kewell dan defans, arda-arshavin den forvet.

kısıtlı zamanlarda -1 veya 2 maç- belki verim de alırsınız ama sonra karşınızdaki takım ona göre çıkar ve maymun ederler adamı.

bana kalsa her oyuncu her yerde oynayabilmeli; sabri, i üzülmez, nobre oynuyor bu oyunu yahu bundan ötesi mi var ?

amc veya oyunu yönlendirecek oyuncu olmak özel meziyet ister onu herkes yapamaz ama diğer mevkilerde kendi yetenekleriniz ile belli bir süre kotarabilirsiniz. toschak tı sanırım gol kralı olmuş ertuğruldan dmc yapmaya kalkmıştı ki olmayacakta birşey değil di hani. mustafa denizli de nobre yi düşünmeli bu mevki de aslında nobreyi hiç düşünmemeli ama neyse eheh.

arda misal teknik kapasitesi ile forvette iş görebilir arshavin gibi ama fiziği yetmez belli bir yerden sonra. birde arda türk yapmak isterse alasını yapar ama önemli olan istemesini sağlamak.

Unknown dedi ki...

Sizlerin de belirttiği gibi en önemli fark fiziksel yetersizliği ama bunu geliştirmek için de çabası varmı onu da bilmiyoruz.Ronaldo ve Kun'un 2-3 seneki önceki fotolarını ve şimdiki fotolarını karşılaştırınca farkı görürsünüz.

Olympian dedi ki...

genel anlamda soylediklerine katiliyorum. arda dan forvet olmaz diye kestirip atanlarla ilgili soylediklerine yani. arda nin orada oldugunu bilerek oynarsin, ona gore oynarsin olur, senin de demek istedigin gibi. ama arshavin le arda nin birbirlerine cok az benzeyen oyuncular olduklarini dusunuyorum. arshavin midfielder degil bildigin forvet oyuncusu bence.

Adsız dedi ki...

Bence Arda ile Arşavini kıyaslamamak lazım. Arda yı Mesut ile yada marko marin ile ya da Modric ile de kıyaslamamak lazım.çünkü hepsi en az 2 gömlek iyiler arda'dan. marko marin in gösterdiği gelişime, arşavinin gösterdiği gelişime, mesutun gösteridği gelişime bakın. Birisi için yeni Beckhaunbaur deniliyor, dieri için seneye juvede deniliyor.bir kere arda dahilolmak üzere türk futbolcusu profosyenel değil. bizim topçumuz fizik olarak yetersiz, kendine bakmıyor.Arda da bunlardan birisi.Ardadan forvet olmaz

Great White dedi ki...

Bence de pek biribirine benzeyen tipte oyuncular değil ikisi..

Yani illa da Arshavin ile herhangi bir yerli futbolcuyu eşleştirmek gerekecek olursa bu futbolcu tam olarak Gökdeniz olur herhalde..

Zira Gökhdeniz de tıpkı Arshavin gibi topla bir anda uzayan, fizik gücü yüksek, teknik olarak vasat üstü ve gerektiğinde ikinci bir forvet olarak da kullanılacak tarzda çok yönlü bir oyuncu..

Arda her ikisinden de teknik ve hatta daha kreatif bir adam olabilir ama o belki bir Kaka' nın buradaki yansıması olabilir bence..

Adsız dedi ki...

o değil de kewell hiç te öyle ahım şahım bir oyun oynamamıştı o maçta..keza yediğimz ilk golde hatası büyüktü..

caven dedi ki...

valla mesut özil ile marko marin'in arda'dan 2 gömlek üstün oldugunu söyleyen arkadaşa çok güldüm.bi de arshavin kendini cok geliştirdi demiş arshavin'in yaşından,zenit ve rusya milli takımındaki performasndan haberi yok galiba.ezbere konuşmakla olmuyo öle..

Sade dedi ki...

Arda sen bizim herşeyimizsin derken ciddi olanlar mı var acaba: "sağ bek, sağ açık, sol açık, forvet arkası, oyun kurucu ve forvet!"

bence de en iyi liberoda oynar. :D lothar matthaeus ile çok benzer yönleri var.

Adsız dedi ki...

@ futbolzede
arda yavaş ve güçsüz mü? ya fenerlisin ya da ardanın canını yaktığı takımlardan birinin taraftarı.

Adsız dedi ki...

@adsız :) (bu bile yeterli aslında ama cevap vereyim yine de)
Bakış açımız bu olduğu sürece bir yere varabileceğimizi zannetmiyorum. Açıkcası bu blogu okuyan insanlardan da böyle bir bakış açısına sahip olanlar olduğunu düşünmemiştim.
*Bursasporluyum.
*Bir futbol maçıyla canımın yanacağı kadar sığ olmadığımı umuyorum.

baho dedi ki...

arshavinde "second striker" da olması gereken her özellik var nerdeyse,gerekirse en ileridede oynatabilirsin şutundan ve hızından yararlanabilmek için

ama arda ne hızlı ne de iyi şut çekebiliyor ortalamanın üstünde bir oyun zekası ve kalabalıkta allah vergisi bir yetenekle çalımla çıkma(evet bire bir değil)

işin özü çok farklı adamları karşılaştırmışsın fd,yukarda bir arkadaşın dediği gibi illa biriyle karşılaştırıcaksan modric en iyi tercih olacaktır

Adsız dedi ki...

@caven

bende bir galatasarayli olarak ozilin ardadan en az 3-4 gomlek ustun oldugunu dusunuyorum, harici bir dusuncen varsa zaten birak bu bloga yorum yazmayi okuman bile sacma bence.

geloraptor dedi ki...

Ben de Arda ve Arshavin de kısa boy ve çalım dışında çok ortak yön göremiyoum. Yuarıda yeteri kadar bahsedilmiş, Arda'nın ben daha ceza sahası dışından veya civardından sert bir şutla attığı gol görmedim. Arshavin'in en önemli özellilerinden biri belki de bu sert şutları. Arda'ya getirilen eleştirilere çoğunlukla katılmakla birlikte Türk olmasının da dezavantajı olduğunu düşünüyorum. Bulunduğu ortam olarak bilhassa.

BT dedi ki...

Sevgili Fırat
Uzun uzun yazmışsın eline sağlık lakin Arshavin'in arkasında oynayan beşliyi de isim isim yazsan aradaki fark cıkacak. Bu Nonda kenarda iken Kewell da en ucta oynayabilirken doğru önerme olmaz. Neeskens o gün yanıldı.

Fabregas Nasri Rosicky Eboue ve Denilson oynadı Arshavin'in arkasında.

diren ayhan dedi ki...

Arda dan forvet olur mu ? Ona göre hazırlar zaman ve sabır gösterirsen olur neden olmasın.

Ama yorumları okuduğumda biraz haksızlık yapıldığını düşünüyorum.Baros ve Nonda biraz daha becerikli oyuncular olsalar Arda sanırım Avrupa asist kralıydı şu anda.Ardanın verdiği enfes paslarla karşı karşıya pozisyona giren Nonda ve Baros un beceriksizliği yüzünden kaçan bi en az 10 pozisyon var sanırım.

Güçsüzlüğü falan bi kenera averajın biraz üzerinde bir oyun zekası olduğunu iddia etmek tamamen yanlı ve ön yargılı bir yorum.Ayıptır yahu !! Mustafa Sarp lara Hakan Baltalara çatır çatır gol attıran bir adamdan bahsediyoruz.
Tüm bunların dışında Arda bir Türk futbolcusu ve Süper lig de oynayan her türk futbolcu gibi profesyonel değil.E gencecikte bi adam zaten.Bir an önce yurt dışına gitmeli.Kendini en iyi oralarda geliştirebilir.

Flying Dutchman dedi ki...

Sevgili BT, yazının son paragrafında biraz da buna değindim aslında yani arkasında oynayan adamlara, hatta girişinde de belirttim "Galatasaray'ın Bursa maçındaki sisteminde forvet hattında oynaması mümkün değildir?" diyenlere katılıyorum diye dolayısıyla elbette bu iş arkadaki adamlara da bağlı. Ben "Arda'dan forvet olmaz"ı "hiçbir zaman olmaz" şeklinde söyleyen insanlar için yazdım zaten bu yazıyı...Yani yeterli bir takım kurgusunda olabileceğini savunmak için

lions dedi ki...

Arda ve Arshavin arada dağlar kadar fark var Arda yı Arsenal e koyup orda forvet oynatsak Arsenal in durumu fena olur. Arda Türkiye nin Hasan Şaş ından fazlası değildir. Yavas , temposuz , güçsüz ama akıllı ve teknik orasını kimse inkar edemez. Yetenek var ancak Türkiye liginden öteye gecemez bu yetenek ile Avrupa da başka şeyler istiyorlar onlarda Arda da yok. Transfer hikayeleri hep var ama bence ciddi bir kulup yoktur isteyen.

unknown dedi ki...

Arda 22 yaşında, Arshavin 28 yaşında.. 6 yıl sonra Arda bir Arshavin olabilir.. Benzer özellikleri var evet.. Ama Arda'nın kendisini geliştirmesi gereken çok şey var daha.. Arshavin 22 yaşındayken adını duyan var mıydı ki? Yada şöyle diyim Arshavin'in 22 yaşındaki haliyle şimdiki Arda'yı kıyaslasak acaba yine herkes aynı görüşte olur muydu..