18 Aralık 2009 Cuma

RED BULL ENERJİSİ















Nisan ayında Eindhoven-Gelsenkirchen-Salzburg Hattı başlıklı bir yazı yazmıştık. Özetlersek 2007-08 sezonunda Hamburg'un başında Hollanda'lı Huub Stevens vardı. Aynı dönemde Fred Rutten da Twente'nin başındaydı. Stevens geçtiğimiz sezon başı Hamburg'dan PSV'ye geçti. O sırada Red Bull'un başına Hollanda'lı Co Adriaanse getirildi. Schalke'nin başına da Twente hocası Fred Rutten geçti. Rutten ve Stevens görevlerinden sezon bitmeden ayrıldılar. Adriaanse de Salzburg'dan sezon sonu ayrılacağını belirtti. Rutten nisan ayında yapılan açıklama ile PSV'de Stevens'dan boşalan koltuğa oturdu. Stevens da 2 gün sonra yapılan açıklama ile Adriaanse'den boşalan koltuğa oturdu ve RB Salzburg hocası oldu.

Son 5 sezonda 8 hoca değiştirdi RB Salzburg. Bu hocaların içinde iki sezon görev yapan bir tek Giovanni Trapattoni oldu (2006-08). Adriaanse şampiyon olarak takımı bırakıp gittiğinde Huub Stevens takıma Barry Opdam ve Simon Cziommer gibi Hollanda Ligi'nden tanıdığı oyuncuları transfer etti. Avrupa'da bu sezonun en büyük sürprizlerinden birisini yaratmış durumdalar. 6 maçta 6 galibiyet. Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi'ndeki toplam 20 grupta oynadığı maçların tümünü kazanan tek takım oldular. Stevens takımın defans hattını sağlamlaştırmış durumda. 4 adam değişmeden forma giyiyorlar. Sezon başında Sochaux'dan transfer edilen Nijerya'lı Rafiu Afolabi, İsviçreli Christian Schwegler ve iki Avusturyalı Franz Schiemer ile Andreas Ulmer. Zaman zaman bunların arasına Uganda'lı Ibrahim Sekagya veya Slovak Dusan Svento giriyor. Bu hat onları ligde 17, Avrupa Ligi'nde de 2 golle en az gol yiyen takımlar haline getirdi. Monaco'dan transfer edilen 10 numara Nikola Pokrivac takımın beyni durumunda. Forvet hattında ise Stevens rakibe göre tek veya çift forveti tercih ediyor. Geçtiğimiz yıl büyük bir patlama yapan Marc Janko, sezon başında Stevens tarafından yedekte tutulsa da zamanla yerini tekrar kaptı. Ona çoğu zaman 35 yaşındaki panzer Alexander Zickler eşlik ediyor.

















Birisi tanıdık 2 Sırp Dorde Rakic ve Sasa Ilic bahis skandalına adları karıştığından beri Stevens ve kulüp yönetimi tarafından aforoz edilmiş durumdalar. Rakic ara sıra ilk onsekize giriyor ama Ilic devre arasında büyük ihtimal takımdan ayrılacak. İsveç milli takımında forma giymiş ender siyahi oyunculardan olan ABD asıllı takım kaptanı Eddie Gustafsson da bu yılın ocak ayından beri takımın kalesinde. Aldığı sonuçlarla Avusturya'yı bu sezon 5 büyük ligin dışındaki ülkeler arasında en fazla UEFA puanı toplayan ülke yapan RB Salzburg bu önemli performansa rağmen kendi liginde Rapid'in 2 puan gerisinde. Son 15 yılda 5 şampiyonluk kazanan takımın Hocası Stevens "Avrupa'da henüz işimiz bitmedi" diyor. Şubat ayında göreceğiz.

Hiç yorum yok: