28 Aralık 2009 Pazartesi

STAMFORD BRIDGE'IN APPRENTICELERİ

Chelsea'ye Gael Kakuta'nın Lens kulübünden transferi sırasındaki ihlaller sebebi ile 2011 Ocak ayına kadar getirilen transfer yasağı Premier Lig kulüplerine önemli bir uyarı oldu. Bu aslında Chelsea için kötü bir haber gibi görülebilir ama aynı zamanda Abramovich'in göreve geldiğinden beri oluşturduğu scout yapısının başarısını ölçme ve dünyanın dört bir yanından Londra'ya getirilen yıldız adaylarının kadroda yer bulma şansını da artırdı. Abramovich Ajax'ın altyapısı De Toekomst'a uzmanlar göndererek, oyuncu yetiştirmenin püf noktaları ile ilgili aldığı birçok yöntemi Chelsea akademisine uygulamaya çalışıyor. Feyenoord'dan transfer edilen Hollandalı defans oyuncuu Jeffrey Bruma, şu anda 17 yaşında ve Premier Lig'deki ilk maçına ekim ayında Blackburn Rovers maçıyla çıktı. Kakuta da 18 yaşında, Wolves ile 21 Kasımda oynanan maçla Premier Lig'e adım attı. Chelsea akademisinden çıkan 20 yaşındaki defans oyuncusu Sam Hutchinson da John Terry'nin yedeği olarak kadroda ve 2 maça çıktı bugüne kadarAncelotti önümüzdeki dönemde bu gençleri yavaş yavaş kadroya monte etmek zorunda kalabilir. Kısa süre içinde ilk onbirin değişmez oyuncuları olmalarını bekleyemeyiz elbet ama iyi birer alternatif yaratabilirler. Öne çıkabilecek Birkaç isme göz atalım.

Nemanja Matic ile başlayalım (aşağıda). 12 yaşından beri Sırbistan ve Slovakya'nın yeşil sahalarında top koşturuyor Matic. Kızılyıldız ve Partizan altyapılarında forma giydikten sonra 19 yaşında Slovakya'nın Kosice takımına transfer oldu. Burada oynadığı futbolla takımın lig dördüncülüğüne ve Slovakya Kupası şampiyonluğuna taşıdı. Bu müthiş performans onun Sırbistan 21 yaş altı milli takımına çağırılmasına ve orada gösterdiği performans ile A milli takıma yükselmesini sağladı. Aralık 2008'de ilk kez milli oldu. 2008-09 sezonunun başında Middlesbrough ile kısa bir deneme süresi geçirdi ama transferi o dönemki sakatlığı sebebiyle gerçekleşmedi. Chelsea onu bu sezon başında 2 milyon euro karşılığında 4 yıllığına kadrosuna kattı. Kakuta'nın ilk kez Chelsea forması giydiği maç da o da ilk kez sahaya çıktı. 21 yaşında, 1.97 boyunda, oldukça güçlü bir orta saha oyuncusu. Radomir Antic onu bir aksilik olmazsa ve Chelsea formasıyla biraz daha şans bulabilirse 2010 Dünya Kupası kadrosunda düşünecektir. Matic'in Slovak pasaportu da var.















İtalyan golcü Fabio Borini ile devam edelim (ilk resim). 9 yaşından beri babasının taraftarı olduğu Bologna'da forma giyiyordu. 2007 yaz aylarında Chelsea onu Bologna'dan Londra'ya getirdi. 18 yaşında ve bu sezon girdiği Chelsea A takımında şimdiden 5 maça çıktı. Şampiyonlar Ligi, Premier Lig ve Lig Kupası'nda maçlar oynadı. İtalya'nın alt yaş takımlarının tümünde forma giydi ve şu anda da 21 yaş altı takımının oyuncusu. Ancelotti onu Filippo Inzaghi'ye benzetiyormuş. Umarım boş kaleye gol atmaktan ve ofsayta düşmekten başka benzeyen yanları da vardır. Zira ocak ayında Drogba ve Kalou Afrika Kupası için Angola'ya gittiklerinde Borini'nin aldığı süreler mutlaka artacaktır.

20 yaşındaki İngiliz Jack Cork ile devam edelim. Chelsea altyapısından yetişti. Daha 16 yaşındayken tecrübe kazanmak için yollara düştü. 2006-07 sezonunda Boornemouth'da kiralıktı. İzleyen sezon Scunthorpe United kadrosundaydı ve takım Championship'ten küme düşerken, henüz 18 yaşında taraftarlarca yılın oyuncusu seçildi. Geçtiğimiz sezon ocak ayına kadar Southampton'a kiralandı ve 23 maça çıktı. Onu kiralamak için bile bir yarışa girmişti Southampton. Aberdeen ve Sheffield Wednesday ile. Ocaktan sonra da Watford forması giydi. Bu sezon başında da Maviler ile 3 yıllık kontrata imza atıp Coventry City'nin yolunu tuttu. 20 yaşında, Chelsea ile tek bir maça dahi çıkmış değil ama kariyerinde 100'e yakın maç ve 5 farklı takım var. Defans hattında ve defansın önünde orta saha oyuncusu olarak oynayabiliyor. Kiralık dönemi ne kadar sürecek göreceğiz.

Arjantinli Franco Di Santo'ya gelelim. 16 yaşında ülkesi takımlarından Godoy Cruz'da futbola başladı. Şili'nin Audax Italiano kulübü onu 2006 yılında kadrosuna kattı. 2 sezonda takımın değişmez oyuncusuydu ve 30'un üzerinde gol attı. 2008 ocak ayında Chelsea onu kadrosuna kattı. Geçtiğimiz yıl toplam 8 maçta oyuna sonradan girdi. Sezonun sonuna doğru Blackburn onunla ilgilenmeye başlamıştı. Zaten bu sezon başında da kadrolarına kattılar kiralık olarak. Şimdiden 10 maçta Rovers formasını giydi. 1 de golü var. Sam Allardyce ondan övgüyle bahsediyor. Blackburn'ün kiralama kontratını haziranın sonuna kadar uzatma opsiyonu var ki, büyük ihtimalle de uzatacaklar. 2005 yılından beri Arjantin 20 yaş altı takımının oyuncusu.

Bunun dışında kiralık olarak oynadıkları takımda, ilk onbirin değişmez oyuncusu olan futbolcular da var ki onları ayrıca ele almak gerekiyor. Wolves'lu Michael Mancienne, FC Twente'yi bu sene zirveye taşıyan ve Fenerbahçe maçlarının her ikisinde de Gökhan Gönül'ü oldukça zorlayan Slovak Miroslav Stoch, Coventry City'de kiralık, Hollandalı defans oyuncusu Patrick van Aanholt bunlardan bazıları.

5 yorum:

ufuk dedi ki...

Güzel bir konuya değinmişsin, okurken aklıma iki oyuncu daha geldi, biri Sırp Rajkovic, vatandaşı Matic gibi Hollanda liginde kiralık.

Diğeri de Man City'de parlayan Sturridge, hatırladığım kadarıyla bu sezon Şampiyonlar Ligi'nde de oynamışlığı var.

AbSurDMaN dedi ki...

Her takıma en az bir Sırp genç oyuncu kampanyası falan var heralde. Adamların son dönemlerde öyle dünya çapında isim yapan oyuncuları da pek olmadı ama bu eğilim nedendir çözemedim valla. Şu etkiyi bir de biz yaratsak ne güzel olacak.

Serkan dedi ki...

selam, gökhan töre'nin durumu nedir bilgi verebilir misiniz? onu da çıraklardan sayabilir miyiz yoksa cıraklık mertebesine bile ulasması için daha zaman mı var? reserve takımın maclarında forma sansı buluyor mu? ozellikle tekniği çok iyi bir oyuncuydu.

Flying Dutchman dedi ki...

töre'nin biraz daha süresi var sanırım

Emrah D dedi ki...

Gokhan Tore izledigim kadariyla mental olarak cok ciddi bir egitime tabi tutulmazsa veya da kafasina agir bir sey dusmezse apprentice bile olamaz kolay kolay. Ote yandan futbolcudan pek anlamam ekleyeyim.